Iti place sa calatoresti?
Atunci cand esti intrebat ce ti-ai dori sa faci daca ai avea multi bani sau cand trebuie sa completezi rubrica “hobby-uri” intr-un CV, probabil si tu ajungi la calatorii, ca multi dintre noi de altfel. Dar faci ceva cu adevarat sa calatoresti si sa vezi lumea asta mare si frumoasa? Te multumesti probabil cu o vacanta de 7 zile la Marea Neagra, in Grecia sau la un resort all-inclusive in Turcia. Nu e pacat sa iti dai toti banii de vacanta si sa vezi aceleasi locuri de fiecare data, sa lenevesti cu burta la soare si sa te “odihnesti”, sa fii apt pentru o noua perioada de munca asidua odata intors la birou?
Stiu, stiu, poate ti-ai propus sa ajungi intr-un loc anume si ti-ai dat seama ca bugetul nu iti permite. Okay, poate nu poti zbura pana in State sau in Australia, dar poti ajunge usor in Ucraina sa vezi “Tunelul Dragostei”, in Croatia la “Plitvice” sau in Austria, in „Hallstatt” . Dar in Romania la “Cascada Bigar” ai ajuns? Nu?
Eu cred ca daca ai sti cate oportunitati sunt, cate locuri ireale te asteapta sa le vezi si sa le porti apoi in suflet pentru tot restul vietii, atunci te-ai mobiliza, ai mai renunta la vacantele care deja au devenit rutina, ai face economii acolo unde se poate (poti, de exemplu, sa nu-ti mai dai un sfert din salariu pe haine de firma, haine care oricum nu-ti mai plac la anu’), ai cauta oferte last minute de zbor si ai reusi sa ajungi acolo unde visezi sa fii. Locuri de vazut sunt multe, prea multe sa le pot cuprinde intr-un articol, sau probabil sa le poti vedea intr-o viata, dar iti prezint 21 dintre ele. Sunt din diverse colturi ale lumii, mai accesibile sau mai putin accesibile, variante pentru toata lumea. Ordinea este aleatorie… Poti sa-ti faci tu un top.
1. Giethoorn, oraselul fara drumuri – Olanda
Giethoorn este un orasel in provincia Overijssel , in partea de Est a Olandei, o adevarata oaza de “verde” si liniste. Nimic nu te deranjeaza, cel mai puternic zgomot fiind macanitul unei rate sau ciripitul unei pasari. Este un orasel atat de tacut, atat de diferit si de o frumusete atata de simpla, incat cu greu iti vine sa crezi ca este real. Aici nu mergi pe strazi, ci aluneci pe mici canale ce trec prin mijlocul caselor acoperite cu paie si pe sub poduri din lemn. Sunt multe case la care nu ai acces pe uscat ci numai pe apa; chiar si postasul isi face meseria tot cu ajutorul canalelor.
Numele original a fost dat de primii locuitori care au descoperit sute de coarne de capra (gietehorens) in mlastini, ramasite lasate de un potop din secolul 10. Este adevarat ca astazi nu mai exista niciun corn de capra, dar vegetatia este inca una foarte diferita… Atractia majora insa ramane multitudinea de lacuri si canale ideale pentru plimbat cu barca si pescuit.
2. Cinque Terre – Italia
Cinque Terre este o parte accidentata de coasta de pe Riviera Italiana si cuprinde 5 sate. Impreuna, coasta, cele 5 sate si dealurile din imprejurime formeaza Parcul National Cinque Terre, ce face parte din Patrimoniul mondial UNESCO. In Cinque Terre sunt foarte putine drumuri pe care poti ajunge cu masina. Este recomanat sa iei avionul pana acolo sau sa iti lasi masina in La Spezia si sa iei un tren.
Una dintre particularitatile acestei localitati sunt casele extrem de colorate. In trecut, majoritatea locuitorilor traiau din pescuit si, find foarte mult timp plecati pe mare, voiau sa-si vada casa de departe, s-o identifice si astfel au gasit aceasta solutie. Pestele era atat principala sursa de venit cat si principala sursa de hrana; asta pana cand a aparut linia ferata si mare parte din locuitori au ales sa plece, sa scape de izolare si si-au abandonat activitatile traditionale.
3. Isle of Skye – Scotia
Skye este cea mai mare si cea mai nordica insula din arhipelagul Inner Hebrides al Scotiei si, evident, unul dintre locurile de top ale acestei tari. In primul rand, iti ofera niste peisaje care efectiv, iti taie respiratia; apoi viata salbatica de aici merita toti banii: poti vedea Marele Vultur Alb (atat de dorit de observatorii de pasari), vidrele, balenele, delfinii si cerbii fiind doar alte cateva exemple de animale ce salasluiesc pe aceasta insula.
Isle of Skye este de asemenea destinatia ideala pentru cei impatimiti de mersul pe jos si de catarari. ‘The Cuillin Range’ si ‘The Trotternish Ridge’ sunt doua trasee ce merita atentia alpinistilor. Ai munte, ai plaja cu nisip fin si negru, ai sate mici, vechi si fascinante, poti practica o multitudine de sporturi, de la alpinism la diverse activitati pe apa. Sa nu mai spunem ca, odata cu fiecare pas, calci pe 500 de milioane de ani de istorie…
4. Tunnel of Love – Ucraina
Tunelul Dragostei este un frumos colt din Klevan, Ucraina. Este vorba de o sectiune de 3 kilometri de cale ferata ce duce la o fabrica de placi fribrolemnoase. Ce este insa fabulos, este coridorul verde pe care il formeza copacii de-a lungul acestei cai ferate. Tunelul a fost realizat in ani de zile, fiind modelat de trenul care trece de 3 ori pe zi si transporta lemn catre fabrica, intorcandu-se pe aceeasi linie.
Acesta este atractia zilnica pentru multe cupluri, dar si pentru fotografi dornici sa surprinda o alta minune a naturii lasate sa se desfasoare liber in jurul unei infrastructuri. Se zice ca daca iti pui o dorinta impreuna cu partenerul in Tunelul Dragostei, aceasta va deveni realitate. Nu stiu cat este de adevarat, insa stiu ca, indiferent daca esti in Ucraina cu iubitul/iubita, cu un grup de prieteni sau singur, nu trebuie sa ratezi Tunelul Dragostei.
5. Preacher’s Rock – Norvegia
Preacher’s Rock sau Pulpit Rock, localizata in Forsand, Norvegia, este o stanca abrupta ce atinge 604 metri, cu un platou in varf de aproximativ 25 de metri patrati. In ultimii ani numarul de vizitatori a crescut simtitor, ajungand in 2012 la aproape 200.000, devenind una dintre cele mai mari atractii turistice din Norvegia, iar aspectul sau de amvon i-a atras si denumirea de Pulpit Rock.
Exista o crapatura intre platoul Pulpit Rock si munte, si, se zice, ca intr-o zi sapte surori se vor casatori cu sapte frati din zona Lysefjord si atunci platoul se va desprinde de munte si va cadea in fiord, creand un val urias ce va distruge toata viata din imprejurimi. Daca vrei sa ajungi pe platou trebuie sa stii ca drumul este unul foarte bun, dar practicabil doar in perioada aprilie-octombrie, dureaza aproximativ patru-cinci ore dus-intors, dar rezerva-ti si minim o ora sa ti-o petreci pe platou.
6. The Hidden Beach – Marieta Islands
The Hidden Beach sau Playa de Amor este localizata langa coasta Mexicului, in Marieta Islands si este suficient sa-ti arunci un ochi la imagine si iti dai seama ca este o plaja unica si uimitoare. Parand a fi departe de lumea exterioara, „ascunsa” intr-o gaura de pamant, asa cum ii este si numele, aceasta plaja idilica a rezultat in urma unei eruptii vulcanice si a ramas izolata inca de atunci, nefiind perturbata de niciun fel de lumea exterioara sau de natura. Aici ai parte de liniste, apa turcoaz, nisip alb si fin ca o pulbere, poti face snorkeling si scuba diving, te poti bucura de natura virgina dar in egala masura diversificata.
Este una dintre putinele minuni ale naturii pe care omul nu si-a pus amprenta de niciun fel timp de multi ani. Abia recent a devenit una dintre cele mai cunoscute plaje din Mexic, dupa ce cateva fotografii au devenit virale pe internet. Trebuie mentionat ca insula este protejata de Guvernul Mexicului si daca vrei sa ajungi acolo ai nevoie de permis. Poate fi vizitata in toate cele 12 luni ale anului, este recomandata perioada de dupa sezonul ploios, cand apa este cat se poate de clara si de frumoasa.
7. Melissani Cave – Grecia
Cave, Lake sau doar Melisani. Daca in Mexic iti este un pic mai greu sa ajungi sa vezi minunea naturii de la punctul precendent, iti propun o destinatie mai accesibila, Grecia. Melissani Cave este o pestera situata in insula Kefalonia. Ce este spectaculos insa la aceasta pestera este faptul ca are un lac cu apa limpede pe fundul caruia sa vad pietrele, lac inconjurat de arbori si de padure. Nu ti-e dat sa vezi in fiecare zi o astfel de pestera, nu? Tocmai de aceea este si foarte vizitata.
A aparut in urma unui proces mecanic si chimic, denumit eroziune de roci, prin care apa intra in rocile calcaroase, le erodeaza si creeaza gropi si a fost descoperita in 1951. O mare parte din acoperis a cazut, oferind astfel un adevarat spectacol ochiului. Poti ajunge la acest lac printr-un tunel si poti explora pestera cu ajutorul unei barci si a unui ghid, in timp ce admiri aceasta lucrare unica a naturii la care mai contribuie stalactitele si apa verde-albastruie.
8. Cascada Bigar – Romania
Uite ca am ajuns si pe meleagurile autohtone. Nici nu se putea altfel! Va propun astazi sa vizitati Cascada Bigar, localizata in Caras Severin, in Muntii Aninei, cascada ce face parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita. Apa izvoraste de la 200 de metri altitudine si se varsa in raul Minis, de pe o stanca acoperita cu muschi, o colina de tuf calcaros. Ca sa citam publicatia americana Huffington post, aceasta cadere de apa seamana cu o scena din filmul Disney Mica Sirena, pare desprins din basme.
Si ca s-o mai laudam putin, ca doar este a noastra, The World Geography au plasat Cascada Bigar in fruntea topului cascadelor unice din lume! Din lu-me! Si cand te gandesti ca este atat de aproape de tine si tu nu ai ajuns inca sa o vezi… Acum e momentul! Sau… la iarna cand turturii de gheata formeaza asa-numitul Palat de Clestar.
9. Machu Picchu – Peru
Machu Picchu sunt niste ruine misterioase din Peru, una dintre cele mai intrigante destinatii de pe planeta. Situat pe o creasta de munte mai sus de Valea Sacra, multi arheologi cred ca Machu Picchu a fost construit ca un imobil pentru imparatul Pachacuti (1438-1472) si abandonat un secol mai tarziu, in timpul cuceririi spaniole… Cele mai importante constructii: Inti Watana, Templul Soarelui si Camera Celor Trei Ferestre sunt situate in zona denumita de catre arheologi Districtul Sacru.
De cand a fost adus in atentia internationala, in 1911, a devenit o importanta atractie turistica. Majoritatea cladirilor exterioare au fost refacute, pentru a-i ajuta pe turisti sa-si imagineze mai usor cum arata constructia la origini. Astazi, peste 30% din Machu Picchu a fost restaurat, iar lucrarile continua. In 2007, intr-un sondaj pe internet, a fost votat drept una dintre Noile Sapte Minuni ale Lumii.
10. Hobbiton Pub – Noua Zeelanda
Cati dintre voi ati fost sau sunteti pasionati de trilogia Lord of the Rings? Daca raspunsul este afirmativ, cu siguranta aceasta propunere va va cuceri pe loc. The Green Dragos Pub este situat in orasul Hobbiton construit special pentru filmul Lord of the Rings. Incepand cu 1 Decembrie 2012, data la care a fost deschis publicului larg, hanul atrage mii de vizitatori din toate colturile lumii, mai mult sau mai putin pasionati de film.
Desi a fost construit pentru hobbiti, se intra foarte usor, pentru ca hanul are dimeniuni normale, la care au fost adaugate cateva elemente pentru a crea iluzia optica a unei case mai mici. Poti savura mancaruri traditionale si bere si poti petrece asa cum o faceau si hobbitii! Exista chiar si un hotel in plan, care cu sigurata va avea cel putin acelasi succes.
11. Whitehaven Beach – Australia
Daca tot am ajuns in Noua Zeelanda, sa nu ne indepartam prea mult si sa ramanem in Australia. Wow! E prima reactie pe care o poti avea cand vezi un astfel de loc, mai exact Whitehaven Beach (un nume care i se potriveste perfect), o plaja de 7 kilometri de-a lungul insulei Whitesunday, Australia, accesibila numai cu barca. Nu-ti poti imagina un nisip mai fin si mai alb (98% dioxid de siliciu pur care ii confera o culoare de un alb luminos) sau o apa mai albastra. Cateodata mi se pare ca natura a fost prea darnica cu noi…
Spre deosebire de celelalte plaje, unde nisipiul se incalzeste, cel din Whitehaven Beach nu retine caldura, lasandu-te sa te plimbi in voie descult cat e ziua de lunga. Este declarata una dintre cele mai curate si mai eco plaje din lume, cainii nu au acces iar fumatul este interzis.
In fiecare an, in luna noiembrie are loc un celebru concurs de inot, Whitehaven Beach Ocean Swim, pe o lungime de 2 kilometri. Daca vrei sa participi si tu anul acesta, e momentul sa-ti rezervi un bilet de avion!
12. Fluviul Colorado – SUA
Uite ca am ajuns si in State. O sa ziceti „atata drum pentru un rau”? Daaaa! Propunerea este portiunea din fluviu ce strabate Marele Canion, Arizona (raul mai trece si prin Colorado, Utah, Nevada, California si inca doua state in Nordul Mexicului). Este incredibil cum arata si inca o demonstratie ca natura are un spirit creativ senzational. Raul, alterneaza, avand sectiuni rapide, apoi unele calme si tot asa.
Faimos fiind mai ales pentru sectiunile deosebit de repezi si pentru canioane, Colorado este unul dintre cele mai iubite rauri din SUA, iar sectiunea sa din Grand Canyon atrage peste 22.000 de turisti anual, aceasta din urma fiind denumita „granddaddy of rafting trips”. Calatoriile in Marele Canion incep de obicei la Lees’s Ferry si se termina la Diamond Creek sau Lake Mead si dureaza de la una la 18 zile pentru calatoriile comerciale. Cele private dureaza intre 2 si 25 de zile dar sunt foarte greu de realizat deoarece National Park Service limiteaza traficul pe rau pentru protejarea mediului, iar doritorii trebuie sa astepte cateodata si mai mult de 10 ani pana isi pot indeplini visul.
13. Pamukkale – Turcia
Pumakkale (Cetatea de Bumbac) este o uriasa stanca de calcar in care 17 izvoare cu apa fierbinte au format bazine, cascade si stalactite si este situat in Turcia, regiunea Denizli. Totul este de un alb imaculat si daca nu stii despre ce este vorba par a fi de gheata: apa, fiind foarte bogata in carbonat de calciu, odata iesita la suprafata, permite calcarului sa devina tot mai solid si formeaza celebrele terase albe. Din nou, un proces natural unic in lume care-ti taie respiratia…
Croindu-si drum prin calcar, apa se desparte in mai multe brate si formeaza cateva bazine principale, care, odata umplute, forteaza apa sa se reverse formand alte bazine mai mici. Cu cat coboara mai mult apa, temperatura acesteia scade, permitand turistilor sa se balaceasca in voie (cand izvoraste atinge si 100 de grade, iar punctul cel mai scazut, de la baza, este de 33 de grade). Calcarul si apa preiau culoarea luminii, iar la rasarit si la asfintit, peisajul nu poate fi descris in cuvinte…
14. Skaftafell Ice Cave – Islanda
Pesterile de gheata sunt structuri temporare care apar la marginea ghetarilor, incepand din toamna si pana la finalul iernii si care ofera o priveliste extraordinara in interior. Pestera Skaftafell Ice Cave este una speciala si se afla pe laguna inghetata a ghetarului Svinafellsjökull, in Skaftafell, Islanda. Aceasta uimitoare pestera de gheata albastra care se intinde atat cat vezi cu ochii este una dintre comorile nationale ale Islandei.
Nisipul adus de vanturile puternice din nord au intensificat forma ghetei. Valurile solide gigantice par inghetate in timp, dar de fapt ele se misca incet, fiind parte din ghetarul Vatnajokull – care se intinde pe o suprafata de 8% din insula.
15. Plitvice – Croatia
Nu pot spune ca am bifat multe puncte de pe aceasta lista, desi tare imi doresc, dar aici am ajuns acum 3 ani si pot spune cu mana pe inima ca este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut. Privelistea, atat cat poti cuprinde cu privirea, este mirifica: apa turcoaz, lacuri pe mai multe nivele, cascade, podete, vegetatie de un verde ireal, mii de pesti in apa.
Plitvice este cel mai mare parc national din Croatia (296.85 km patrati) si cel mai vechi parc national din sud-estul Europei. Se pot vedea de la suprafata nu mai putin de 16 lacuri, separate de baraje naturale de travertin, format prin actiunea muschilor, algelor si bacteriilor, baraje care se inalta cu aproximativ 1 centimetru pe an. Concluzia: nu rata Plitvice daca ajungi in Croatia sau alege parcul ca destinatie principala, cazeaza-te la o pensiune si plimba-te in mijlocul naturii cat e ziua de lunga. De cand n-ai mai facut asta?
16. Lanurile de lalele – Olanda
Pare ireal? Nu e! Bine, poate e putin photoshopata imaginea… Si totusi imagineaza-ti lanuri de lalele multicolore pe kilometri intregi. Culorile puternice ale bulbilor de lalele sunt o priveliste specifica din Olanda pe timpul primaverii. Cele mai mari si mai cunoscute zone in care se cultiva lalele (Noordoostpolder, Flevoland si Bollenstreek), sunt foarte aproape de capitala, la jumatate de ora de mers cu masina; asa ca daca ajungi la Amsterdam, nu uita sa dai o fuga sa vezi si campurile de lalele si sa te lasi invaluit de mirosul si de frumusetea lor…
Solul umed, bine drenat si primaverile reci, parca special create pentru aceste plante, fac din Olanda, indiscutabil, patria lalelelor. Tot in Olanda, la Aalsmeer, are loc si cea mai mare licitatie de flori din lume, Flora Holland. De aici pleaca flori catre toate colturile lumii. Ce amestec de miros natural de flori trebuie sa fie si aici! Sunt atat de multe soiuri de lalele, incat Societatea de horticultura olandeza le-a grupat in mai multe grupuri, cu diverse specii pentru fiecare grup. De la mijlocul lunii Martie până la sfârșitul lunii Mai lalele transforma o mare parte din Olanda intr-un mozaic colorat, insa cea mai recomandata perioada pentru a le vedea este mijlocul lui Aprilie, atunci este perioada lor de varf. Daca iei trenul de la Amsterdam catre Den Helder, vei traversa lanurile de lalele din nordul provinciei, iar la intoarcere poti face o oprire la piata e branza din Alkmaar.
17. Algarve – Portugalia
Regiunea Algarve se afla in partea de Sud a Portugaliei, pe tarmul Oceanului Atlantic. Este renumita pentru plajele extrem de curate ce se intind pe nu mai putin de 200 km, cu nisip fin si apa nepoluata. In Algarve gasesti plaje strajuite de stanci si faleze inalte (sporturile nautice si terestre fiind la ele acasa), sate pescaresti, terenuri de golf, restaurante cu preparate delicioase din peste si fructe de mare, biserici, monumente si muzee, teatre in aer liber, centre comerciale, baruri si cluburi. Exista atractii pentru toata lumea, de aceea jumatate din turistii care ajung in Portugalia au ca destinatia Algarve.
Mai vrei cateva motive sa alegi Algarve ca urmatoarea destinatie de vacanta? Clima este una dintre cele mai stabile de pe glob, Portugalia este una dintre cele mai sigure tari (locul 17 in lume), infrastructura s-a bucurat de investitii majore (nu pierzi timp pe drumuri ocolitoare si nici nu-ti distrugi masina), costurile sunt printre cele mai scazute din Europa de Vest, limba engleza este raspandita, deci nu vei intampina dificultati in a te intelege si nu in ultimul rand portughezii se bucura de un stil de viata si alimentatie foarte sanatos.
18. Salar de Uyuni – Bolivia
E raiul? Nu, e Salar de Uyuni, Bolivia, aproape de creasta Anzilor (altitudine de 3.656 metri desupra marii). Este cea mai mare suprafata plana de sare din lume (10.582 km patrati), cu placi hexagonale, natural create de natura ce sunt presarate cu piramide de sare.
Litiul din acest desert de sare reprezinta aproape 70% din rezerva Pamantului.
Fauna si flora sunt saracacioase, desertul de sare fiind insa dominat de cactusi imensi ce ajung la aproximativ 12 metri (cresc 1 cm pe an) iar in noiembrie este invadat de 3 specii de pasari Flamingo Roz. Salar de Uyuni este foarte vizitat de turisti din lumea intreaga, dar, fiind foarte departe de oras, in jurul lui au aparut hoteluri a caror pereti, tavan si mobilier sunt realizate aproape exclusiv din blocuri de sare luate…din Salar. O experienta cu totul si cu totul iesita din tipare!
19. Antelope Canyon – SUA
Iata-ne ajunsi la Antelope Canyon, un canion fanta, unul foarte frumos sculptat de natura. Este situat in America de Sud-Vest, mai exact in Navajo, Arizona, fiind cel mai vizitat si fotografiat canion din aceasta parte a Americii. Include doua sectiuni separate denumite Upper Antelope Canyon sau The Crack (Crapatura) si Lower Antelope Canyon sau The Corkscrew (Tirbuson).
Cum s-a format? Prin eroziunea stancilor spectaculoase ale Navajo Sandstone, in primul rand datorita inundatiilor dar si a altor procese atmosferice. Apa de ploaie ajunge in bazinul de deasupra canionului, luand in drumul sau nisipul si erodand piatra pentru a se strecura prin pasaje inguste. Cu timpul, aceste pasaje devin din ce in ce mai largi iar coridoarele mai adanci. Zonele colturoase devin mai fine si mai rotunjite creand un aspect fluid, atat de placut ochiului. Din cauza riscului de inundatii este recomandat a nu se vizita in sezonul musonic, mai ales fara un ghid!
20. The Shahara Bridge, Yemen
Aici nu putem sa-i acordam credit numai naturii ci si omului. Podul a fost ridicat in secolul al 17-lea cu scopul de a asigura legatura dintre orasele din varful muntilor si pentru a putea lupta localnicii impotriva invadatorilor turci – inca o demonstratie ca tenacitatea oamenilor poate depasi obstacolele fizice, chiar si cu mijloace tehnice modeste. Se spune ca locuitorii din Shahara pot demola podul in doar cateva minute in cazul unui pericol iminent… Nu stim daca asa este, insa stim ca, pe cat este de terifiant si de atragator pentru turisti, pe atat este de obisnuit printre localnici, care il traverseaza zilnic.
Poti ajunge la pod urcand multe pante in trepte, dar neaparat in compania unui ghid local. Ia gandeste-te, cum trebuie sa te simti acolo sus, pe un pod vechi de secole, la o altitudine de 300 de metri deasupra canionului, intr-o tara in care prea putini ii trec pragul. Sublim!
21. Hallstatt – Austria
Voi incheia aceasta lista cu un orasel pe care eu pur si simplu il ador. Pot spune cu mandrie ca am ajuns de mai multe ori acolo si tot as vrea sa mai revin. Este vorba despre o localitate in trepte cum imi place mie sa-i spun, casele sunt asezate pe mai multe niveluri, majoritatea strazilor sunt niste scari (serios, fiecare scara are o denumire de strada). In afara de trepte, orasul are doua strazi, unele inguste, scurte, le strabati in 10 minute pe jos, pe de-o parte ai muntele (cu casutele frumos asezate) iar in cealalta parte este lacul Hallstatter. Desi orasul in sine este un obiectiv turistic, este plin de alte atractii: piata Marktplaats, turnul Rudolfsturm din secolul al 13-lea, catedrala catolica Sf. Maria, capela St. Mikhail’s de langa un mic cimitir, in a carui pivnita sunt depozitate oasele localnicilor. Intrucat oraselul este foarte mic si nu este suficient loc pentru cei decedati s-a stabilit ca dupa zeci ani sa le fie scoase oasele, uscate si depozitate in aceasta pivnita – pentru unii mare atractie, pentru altii loc de ocolit…
Hallstatt este mirific tot timpul, dar iti recomand sa ajungi aici cand ninge, te vei simti ca in povesti. Totul alb imaculat, liniste, aer curat, lebede pe apa, oameni veseli, copii pe saniute rumeni in obraji, totul aranjat de sarbatoare, casutele care parca te cheama, cu fum iesind pe hornuri – oraselul pare rupt de realitate, un loc in care timpul s-a oprit, iar cei 1000 de locuitori trebuie sa fie unii dintre cei mai fericiti oameni din lume…
Sunt doar cateva idei. In realitatea locurile minunate din lumea asta sunt mult mai multe si mai variate. Si exista si unele mai ieftine 😀
si ami aproape de casa!!!!!!
Ramona, Daniel, sunt de acord cu voi. Asta am scris si eu la inceputul articolului, ca lista este mult prea lunga sa poata fi cuprinsa intr-un articol, sau 2, sau 10. Sunt muuuulte, si frumoase, si mai aproape si mai departe, si mai accesibile financiar si mai putin accesibile. Important este sa incercam sa ajungem la cat mai multe, daca ne dorim asta cu adevarat.
Sugestiile sunt binevenite.