Daca nu iti poti permite stilul de viata pe care il ai in acest moment, probabil cheltui mai mult decat ar trebui in fiecare luna.
Lipsa unui buget sau a unei metode cu ajutorul careia sa urmaresti cheltuielile, este un semn ca e posibil sa cheltui excesiv.
Cheltuielile constante de pe cardul de credit ar putea insemna, de asemenea, ca iti depasesti posibilitatile financiare, mai ales atunci cand aceste articole nu sunt esentiale.
Probabil nu ai suficiente economii pentru pensionare sau pentru situatii de urgenta, ceea ce ar putea crea probleme pe termen lung.
E foarte usor sa te trezesti ca traiesti la un nivel care iti depaseste resursele financiare si sa constati ca de cele mai multe ori cheltui mai mult decat ar trebui, in fiecare luna. Incercarea de a acoperi cheltuieli mai mari decat iti poti permite nu este doar frustranta, ci poate avea si consecinte importante pe termen lung asupra capacitatii de a te pensiona, de a trai confortabil si de a-ti indeplini obiectivele.
Un nivel de trai care iti depaseste posibilitatile inseamna adesea cheltuieli excesive. Din fericire, e posibil sa remediezi aceasta problema cu planificare si oarece eforturi.
Daca simti ca nu iti mai poti permite stilul de viata actual, exista cateva semne evidente care vor aparea in fiecare luna. Iata ce ai putea observa.
1. Nu cheltui in functie de un buget
Crearea unui buget si respectarea acestuia este esentiala pentru a economisi. Un buget strict te asigura ca banii sunt economisiti, ca faci cheltuieli si investitii lunare in mod corespunzator astfel incat sa te mentii pe drumul cel bun catre atingerea obiectivelor pe termen lung. A nu sti cat de mult mai ai de cheltuit sau de economisit intr-o anumita zi poate fi un semn ca faci cheltuieli mai mari decat ar trebui.
Asta nu inseamna neaparat ca trebui sa ai o agenda stricta in care sa treci fiecare leu cheltuit, luna de luna. Bugetarea poate insemna pur si simplu sa stii cati bani trebuie sa cheltui in fiecare zi. Calculul unei „rate zilnice” te poate ajua in acest sens, pentru ca aceasta metoda de bugetare descompune intreaga suma pe care o ai de cheltuit, pe baza veniturilor si cheltuielilor lunare.
Pentru a calcula aceasta “rata” treci pe hartie salariul pe care il ai de luat.
Scade cheltuielile lunare fixe, precum cele pentru locuinta (chirie, rata la banca sau/si intretinere), scade facturile si vei ramane cu suma neta pe care o poti cheltui in total.
Imparte aceasta suma la 30 de zile daca iti calculezi rata zilnica pe o luna, sau la 365 de zile daca iti poti face un calcul mai amplu, pe tot anul.
Incearca apoi sa nu depasesti limita zilnica a cheltuielilor. Este o metoda simpla, care te va ajuta sa eviti cheltuielile excesive si care nu iti va impune cine stie ce bugete complicate.
2. Ai tot timpul datorii pe cardul de credit
Datoriile pe cardul sau cardurile de credit nu inseamna intotdeauna ca ai cheltuieli mai mari decat ar trebui – uneori, cardurile de credit sunt necesare cand esti intr-o perioada mai stramtorata sau cand ai o situatie de urgenta. Insa, un sold negativ constant ca urmare a achizitiilor neesentiale ar putea fi semnul unei probleme mai mari.
Ratele ridicate ale dobanzii la cardurile de credit pot transforma datoriile in niste adevarati bulgari de zapada care se rostogolesc la vale si pot ingreuna plata acestora. Iar faptul ca ai cheltuieli atat de mult incat nu iti poti achita integral cardul in fiecare luna este un semn ca nu iti poti permite stilul de viata actual.
Atunci cand iti faci un buget si incerci sa il respecti, poti preveni aparitia acestui tip de problema. Efectuarea unui program pentru platile la cardul de credit te poate ajuta sa efectuezi la timp platile, sa constientizezi cheltuielile zilnice si sa eviti cheltuielile excesive.
3. Economiile pentru situatii de urgenta nu sunt adaptate stilului de viata
Daca nu ai creat pana acum un fond de urgente care sa se potriveasca stilului tau de viata, e posibil sa nu iti permiti sa ai asa ceva.
Desi crearea unui fond de urgenta este un punct de pornire, acest fond ar trebui sa creasca astfel incat sa fie adaptat cheltuielilor si nevoilor tale. Multi experti financiari recomanda sa ai un fond de urgenta care sa acopere sase luni de cheltuieli. Atunci cand cheltuielile lunare cresc, inseamna ca si economiile tale ar trebui sa creasca.
Daca te-ai mutat recent intr-un apartament mai mare si ai o chirie mai mare, daca ti-ai luat o masina noua cu o rata lunara mai mare sau ti-ai facut alte datorii noi, aceste plati mai mari ar trebui sa se regaseasca si in suma pe care o adaugi la fondul de urgenta.
Acelasi lucru este valabil si pentru fondurile de urgenta destinate reparatiilor si intretinerii casei.
Economisirea unei sume cuprinse intre 1% si 4% din valoarea unei case pe an este un mod foarte bun in care te poti asigura ca ai intotdeauna bani disponibili pentru orice reparatii scumpe ce apar pe nepusa masa. Atunci cand treci la o casa mai mare, ar trebui sa iei in considerare si adaugarea unei sume in plus in acest fond.
4. Nu reusesti sa pui deoparte destui bani pentru pensie
Daca ai cheltuieli prea mari cu stilul tau actual de viata, e foarte probabil sa nu acorzi destula importanta economiilor pentru pensionare.
Desi nu exista o regula fixa cu privire la suma pe care trebuie sa o pui deoparte, expertii sunt de acord ca exista cateva etaloane pe care ar trebui sa le urmaresti. In mod ideal, ar trebui ca pana la varsta de 30 de ani sa ai pus deoparte un salariu pe un an, pana la 35 de ani salariul pe 2 ani, pana la 40 de ani salariul pe trei ani, iar pana la varsta de 55 de ani salariul pe sase ani.
Daca esti la ani lumina de aceste criterii de referinta, sau si mai rau, daca ai ajuns la 40 de ani si nu ai inca niciun fel de economie pentru varsta pensionarii, e vremea sa te apuci serios de treaba. Cu cat incepi mai repede, cu atat economiile tale vor creste mai usor!
Sursa: https://www.businessinsider.com/personal-finance/signs-you-cant-afford-your-lifestyle
Comentarii recente