Oricat i-am invidia pe “tinerii pensionari” care isi permit luxul de a sta acasa, de a-si savura in liniste cafeluta de dimineata si ziarul, si de a sta noaptea cat de tarziu vor, pentru ca nu au stresul alarmei de dimineata, la ora 6… este imposibil sa nu ne gandim si la dezavantajele care vin la pachet cu stilul de viata relaxat de care ar trebui sa ne bucuram odata ce ajungem sa ne pensionam, anticipat sau la termen, mai devreme sau mai tarziu, in functie de activitatea pe care am prestat-o de-a lungul anilor de munca.
Plimbarile prin parcuri, vacantele “la bai” pe cupon de pensie, timpul acordat nepotilor… toate sunt minunate si pot fi considerate adevarate recompense pentru toti anii de munca. Insa statul pe o banca si contemplarea naturii nu fac decat sa iti trezeasca din nostalgia anilor trecuti, pentru ca nimic nu se compara cu zilele in compania colegilor de serviciu de odinioara, iar amintirile nu trec atat de usor…
Hai sa vedem, asadar, care sunt partile negative ale pensionarii timpurii, daca tot am ajuns la momentul adevarului.
1. Criza de identitate pe perioada nedeterminata
Cand ti-ai petrecut cel putin un deceniu lucrand intr-o profesie anume, ti se va parea incredibil de socant sa nu te mai identifici cu persoana care era expert in marketing, inginer sef, expert in investitii sau consilier juridic, cel care putea gasi cea mai buna solutie si care stia mereu cum sa faca in asa fel incat lucrurile sa ramana pe fagasul normal. Abia dupa ce iti lasi in urma locul de munca realizezi exact cat de legat erai de profesia ta.
Aceasta criza de identitate poate dura de la trei luni pana la cativa ani, in cel mai nefericit caz. Totul depinde de cat de prins ai fost de locul de munca de la care te-ai pensionat, de cat de mult ai studiat dupa liceu sau daca ai un plan clar pentru anii de pensie.
Medicii sunt printre cei care sufera cel mai mult dupa ce renunta la meseria lor. La polul opus, insa, absolventii de liceu care au dat lovitura cu ceva noroc in viata, par a se adapta cel mai repede la viata de pensionar.
Functiile pot da o dependenta incredibila. De ce altceva am fi atat de deprimati cand nu suntem promovati, de pilda? De ce altceva incercam din rasputeri sa fim promovati mai repede si mai rapid decat toti cei din jur? Nu subestima importanta unui job de manager, director, vice-presedinte sau orice alta functie de nivel superior!
Pana la urma cea mai frecventa intrebare pe care oamenii o pun atunci cand se cunosc este “cu ce te ocupi?”. Iar daca le spui ca nu lucrezi, atunci probabil te vei simti imediat ca un ratat. Vei simti nevoia sa te justifici, sa dai explicatii, dar pana atunci vei fi pierdut deja atentia celui cu care stai de vorba, din cauza primei impresii formate in trei secunde.
2. Te vei simti propriul captiv
Cand te trezesti deodata cu 10-14 ore libere, in care nu stii ce sa faci, este foarte dificil sa iti optimizezi timpul in mod inteligent. In plus, mintea umana devine mai lenesa atunci cand ai la dispozitie mai mult timp in care sa nu faci nimic.
Atunci cand te pensionezi, productivitatea ta e prima care are de suferit. Nu te vei mai simti motivat sa faci cine stie ce lucruri sau sa obtii rezultate importante. Ca rezultat, vei incepe incet incet sa te simti deprimat. Abia dupa ce iti vei face o auto-analiza cinstita si dupa ce vei ajunge sa te intrebi intr-o buna zi “ce naiba fac cu viata mea?” vei incepe sa iti organizezi timpul mai bine si sa devii mai productiv.
Mintea umana poate fi extrem de periculoasa pentru ca iti poate pune oricand la indoiala deciziile: “Oare m-am pensionat prea devreme?”, “Ce ma fac daca nu ma descurc cu pensia?”, “Daca oamenii vor spune ca sunt un ratat?”, “Daca nu mai pot reveni din nou la serviciu daca simt ca nu ma pot obisnui ca pensionar?”. Cand ai prea mult timp in care sa gandesti, indoielile incep sa iti dea tarcoale…
Poate ca o comparatie buna cu aceasta stare este aceea cu sindromul Locked-in, o stare neurologica patologica, in care un pacient perfect constient nu se poate misca absolut deloc si nici nu poate comunica verbal, din pricina unei paralizii complete a tuturor grupelor musculare cu control voluntar, cu exceptia miscarilor globilor oculari si a clipitului. Practic unul dintre cele mai rele cosmaruri pe care le poti avea… Ei bine, si pensionarea anticiapata te poate face sa te simti complet inoperabil pentru o vreme.
3. Oamenii te vor trata ca pe un inadaptat ciudat
Fie din cauza faptului ca pensionarea anticipata este ceva destul de neobisnuit, fie pentru ca te invidiaza in secret pentru ca nu mai trebuie sa iti bati capul cu mersul la serviciu, oamenii nu iti vor oferi acelasi respect pe care il acorda celor care merg la munca sustinut in fiecare zi. Pana la urma, daca nu pot descrie cu ce anume te ocupi, te pot plasa intr-un arhetip confortabil pentru ei.
Daca ai un serviciu inseamna ca esti un membru productiv al societatii, astfel ca daca te pensionezi la o vasta mai tanara oamenii vor presupune ca esti un lenes si un pierde vara, ca nu vrei sa platesti taxe, etc. Uneori chiar vei simti ca te privesc ca pe o capusa de care vor doar sa scape mai repede!
Mai mult, daca ajungi sa fii marginalizat, nu vei mai fi invitat la petreceri sau la evenimente la care merg de obicei oamenii care muncesc. Pur si simplu nu esti in prim planul atentiei lor.
Daca esti un tip extrovertit, pensionarea timpurie va fi mult mai dificila decat daca esti un introvertit.
4. Vei fi dezamagit ca nu te simti mai fericit
Extrem de multi oameni cred ca daca ajung sa aiba timp liber si o pensie garantata care le da ceva independenta financiara, sau daca renunta la un job care nu le mai place se vor simti deodata fericiti pentru toata viata. Adevarul este ca plusul de fericire il vei resimti maxim trei – sase luni. In cele din urma vei reveni la starea ta naturala…
Libertatea de a face ceea ce vrei are o valoare inestimabila, insa pana la urma cu totii ajungem sa luam aceasta libertate ca pe ceva normal, la fel ca si aerul pe care il respiram.
In zilele in care te simti nervos sau trist, vei incepe sa iti pui intrebari referitoare la starea de nefericire pe care o resimti in ciuda faptului ca ai parte de liniste, de timp liber, de libertate, in ciuda faptului ca nu mai trebuie sa muncesti pentru a avea un venit stabil… Vei ajunge sa te simti prost ca esti nefericit cand de fapt in lume sunt sute de milioane de oameni care nu au siguranta zilei de maine.
Te vei gandi ca daca nu poti fi fericit nici macar cand nu ai grija viitorului si cand iti vin banii lunar acasa fara sa fii nevoit sa mergi zilnic la serviciu, atunci ceva trebuie sa fie in neregula cu tine! Si chiar e posibil sa fie asa…
5. Te vei intreba constant daca viata ta s-a incheiat
Pensionarea anticipata e ca si cum mega ultra longevivul tau serial tau preferat se termina intr-o buna zi. Te bucuri ca s-a ajuns la un final, dar esti si trist ca s-a terminat. Speri sa gasesti un serial la fel de bun sau mai bun ca acesta, dar nu exista garantii. Majoritatea oamenilor isi petrec 9 ani din viata in scoala generala, apoi 4 la liceu, dupa care probabil inca 4 ani la facultate, pentru a obtine un serviciu bun. Apoi isi petrec zeci de ani platind contributii sociale si incercand sa mai si economiseasca un ban, astfel incat sa aiba o rezerva pentru familie, la 63-65 de ani, varsta pensionarii in Romania. Cu putin noroc, raman inca 10 sau in cel mai fericit caz 20 de ani pentru a ne bucura de roadele muncii noastre, dupa pensionare.
Cand te pensionezi la o varsta mai timpurie, iti ramane sa te intrebi mereu ce mai urmeaza pentru tine de acum incolo… Si in timp ce prietenii tai sunt cu totii la serviciu, tu iti petreci viata gandindu-te daca iti mai rezerva ceva viata, sau asta a fost tot. Pensionarea anticipata poate fi extrem de banala si de plictisitoare atunci cand nu ai cu cine sa petreci tot acest timp liber. In consecinta, va trebui sa te mobilizezi mereu sa te apuci de diverse actiuni. Aceasta atitudine constanta de auto-mobilizare poate deveni foarte obositoare pana intr-atat incat sa iti doresti sa revii la munca si sa ti se mai si spuna ce sa faci!
Pensionarea anticipata e minunata, dar nu rezolva tot
Dupa toate cele de mai sus poate parea ca toti cei care se pensioneaza anticipat ajung sa ingroase randurile depresivilor din tara asta. Ei bine, nu e chiar asa…
Cele 5 dezavantaje prezentate sunt aspecte negative care pot veni la pachet cu avantajele pensionarii anticipate. Sunt cateva idei pe care oricine si-a pus macar o data problema pensionarii anticipate le poate cantari si trece prin filtrul propriei persoane.
Cu cat vorbim despre o persoana mai extrovertita si mai inconjurata de prieteni si cu cat pozitia ocupata este mai importanta cu atat dificultatile vor fi mai mari atunci cand vine vorba despre adaptarea la viata de tanar pensionar.
Libertatea de a face ceea ce vrei nu trebuie supraestimata, iar lupta continua ce se da in primii ani dupa pensionare intre minte si spirit ii face pe multi sa revina la serviciu, pentru ca nu se pot adapta la viata de pensionar.
Daca esti intr-o astfel de situatie, e bine sa stii ca dupa o perioada de adaptare vei reusi pana la urma sa iti accepti libertatea, fara ca asta sa insemne ca vei sta toata ziua pe canapea sau pe o banca in parc cu ziarul in mana. Poti gasi solutii care sa te mentina activ si iti poti stabili scopuri si obiective.
Comentarii recente