Datorii – cosmarul omului modern
Daca vrei sa stergi zambetul de pe buzele cuiva e suficient sa pronunti cuvantul “datorii”. Nu vreau sa te intristez, dar datoriile sunt o parte a realitatii fiecaruia dintre noi si din pacate daca le ignoram nu se vor achita de la sine.
Datorii la banci (credite), rate, taxe scolare, datorii la prieteni, datorii de toate felurile ne impovareaza existenta si ne golesc conturile bancare. Desi tot la capitolul datorii putem include si obligatiile morale sau alte obligatii fara aspect financiar, probabil ca cele mai apasatoare pentru noi sunt cele care ne lasa luna de luna cu buzunarele fluturand.
Despre datorii si datori vanduti…
Stai si te intrebi cum ai ajuns sa ai atatea datorii, incerci sa iti dai seama de cat timp ai statutul de datornic si parca nici nu iti mai aduci aminte cand te-ai bucurat ultima oara cu adevarat de salariul pentru care muncesti ca un nebun luna de luna.
Ce te faci in momentul in care retributia pentru munca depusa de tine nu mai reuseste sa acopere datoriile acumulate? Intri intr-un cerc vicios in care te imprumuti incontinuu pentru a achita datorii vechi, fabricand altele noi. Desi conditia de datornic pare una fara iesire, exista o serie de pasi care te vor ajuta sa scapi –ce-i drept, in timp – de grija datoriilor.
A man in debt is so far a slave.
Cu 9 pasi mai departe de datorii
1. Nu mai acumula alte datorii! Okay, daca deja ai un credit imobiliar, masina luata in leasing, un overdraft si o groaza de facturi neachitate nu cred ca ar fi momentul ideal sa-ti mai faci si un card de cumparaturi. Fii rational si nu te ingropa in datorii!
2. Tine o evidenta a cheltuielilor lunare! Probabil ca ti s-a intamplat de multe ori sa nu stii pe ce ai cheltuit banii intr-o luna. Datoriile inseamna ca ai cheltuit bani pe care nu i-ai avut. Din acest motiv, este indicat ca raspunsul la intrebarea “Pe ce s-au dus banii si luna asta?” sa nu fie unul intuitiv ci bazat pe date exacte. Fa-ti timp si noteaza exact toate lucrurile spre care s-au intreptat finantele tale: intretinerea locuintei, cumparaturi, facturi, etc.
3. Fa o clasificare a lucrurilor pe care iti cheltuiesti banii astfel: “Trebuie sa am”, “Ar trebui sa am ”, “Imi place sa am”. La categoria “Trebuie sa am” intra lucrurile indispensabile ca: alimente, chirie si cheltuieli de intretinere a locuintei, medicamente, mancare pentru animalul de companie etc . In categoria: “Ar trebui sa am” intra lucrurile care iti sunt necesare dar de care te mai poti lipsi o perioada (abonament la sala, innoirea garderobei etc.). In ultima categorie : “Imi place sa am” intra lucrurile de care nu ai propriu-zis nevoie pentru a supravietui dar care fac parte din stilul tau de viata: abonamente la reviste, cablu tv, cafeaua saptamanala cu cea mai buna prietena, internet pe mobil etc. Facand o astfel de clasificare vei putea vedea exact pe ce se duc banii luna de luna si te vei putea hotari de unde poti sa mai “tai”.
4. In functie de informatiile adunate la pasii 2 si 3 stabileste un buget estimativ pentru luna viitoare.
5. Vezi care este totalul datoriilor! Acum uitandu-te la bugetul de la pasul 4 vei putea observa categorii de cheltuieli pe care le poti ajusta (de ex. poti sa reduci bugetul lunar pentru imbracaminte, pentru distractie etc.) La sfarsit vei obtine o suma pe care o vei putea transfera in fondul destinat achitarii datoriilor.
6. Fa o lista detaliata a datoriilor care sa cuprinda: suma de bani datorata, persoana/institutia careia ii datorezi suma de bani, termenii contractuali, daca exista. Dupa ce ai facut lista, vezi care dintre datorii sunt prioritare. E indicat chiar sa faci un clasament de la cele mai urgente obligatii financiare pana la cele care mai pot astepta.
7. Incepe sa achiti din datorii! In functie de clasamentul facut la punctual 6 incepe sa achiti sumele datorate.
8. Gata pentru luna asta! Luna viitoare…o iei de la capat! Pentru a-si dovedi eficienta, acesti pasi trebuie repetati luna de luna. Nu trebuie sa te sperii, procesul va deveni din ce in cce mai usor si rezultatele vor fi vizibile.
9. Nu renunta! Asa cum datoriile nu le-ai strans intr-o singura zi, nici nu vei putea scapa de ele intr-o zi. E nevoie de rabdare pentru a invata cum sa iti planifici finantele, dar odata deprins “mestesugul” o sa poti rasufla usurat la ziua de salariu.
Daca cei 9 pasi ti se par greu de parcurs sau poate nu ai suficient timp pentru a-i parcurge pe toti, ia in calcul utilizarea unei aplicatii software dedicate planificarii bugetului personal, care iti poate fi de un real folos!
Comentarii recente