Cat mai cheltuiesc romanii pentru cultura
Dupa cum ne informeaza un studiu al institutului european de statistica Eurostat, romanii sunt codasii Europei in ceea ce priveste investitia in carti, teatru, muzee sau cinema… Mai exact investim cel mai putin in cultura. Intr-adevar, raportat la bugetul mediu al unei familii, procentul de 2.9% din totalul cheltuielilor care merge spre cultura nu este atat de alarmant, ba chiar depaseste procentul alocat pentru cultura de italieni sau luxemburghezi.
Atunci te intrebi care este problema? Din pacate, 53,8% din banii alocati pentru cultura de romani se duc catre radiouri si televiziuni- inclusiv investitia in echipamente. Care este procentul dedicat achitionarii de carti?! Alarmant de mic: 6,5% din totalul cheltuielilor „culturale”… Bugetul alocat pentru vizitarea muzeelor? Zero!
Cultura… dupa posibilitati
Pot fi romanii invinovatiti pentru nivelul mic al preocuparilor culturale? Cu siguranta parerile sunt impartite. Unii considera veniturile mici motivul principal pentru care romanii nu isi pemit „luxul” activitatilor sau achizitiilor cu caracter cultural. Altii vad nivelul veniturilor ca pe un pretext folosit adesea de romani pentru a justifica sumele mici alocate in directii culturale, pretext care ascunde de fapt lipsa de interes pentru cultura… Trebuie sa recunosc ca eu fac parte din a doua tabara, a oamenilor care vad dincolo de motivele financiare invocate de majoritatea celor interogati pe aceasta problema.
53,8% din cheltuielile „culturale” se duc catre televiziune si radio, pe echipamente dedicate acestor canale de transmitere a informatiilor, informatii care au din ce in ce mai putin aspect cultural. Asadar, din acest procent, extrem de putin inseamna cu adevarat cheltuiala pentru cultura.
Lipsa de interes pentru cultura: adevarata problema
Desi exista numeroase statistici privind nivelul cheltuielilor alocate de romani pentru cultura, adevarata problema consta in scaderea nivelului de interes pentru activitatile care ne imbogatesc bagajul de cunostinte inalte. Nimic nu poate justifica interesul in scadere pentru cultura. Interesul nu este influentat in niciun caz de venituri.
Ce a provocat aceasta scadere? Este o intrebare care probabil nu isi va gasi raspunsul in studii cantitative, tine de calitatea vietii pe care ne propunem sa o traim si de felul in care suntem dispusi sa ne organizam timpul liber. Preocuparile tinerilor au din ce in ce mai putin caracter cultural, timpul lor fiind irosit pe activitati desprinse de frumusetea artei, a lecturii, a teatrului… A mai supravietui din fericire interesul pentru muzica, concertele fiind pentru cei tineri in topul preferintelor de petrecere a timpului liber.
Cum ne educam gustul pentru cultura?
Sa incepem usor… Luna asta o piesa de teatru, un roman citit, poate si o vizita la muzeu…Odata descoperit/ redescoperit gustul pentru cultura, nu vom mai cauta cu siguranta pretexte legate de bani, timp pentru a justifica sacrificarea activitatilor culturale.
Hai sa ne antrenam gustul pentru cultura si in acelasi timp sa-l promovam!
Comentarii recente