Pretul locuintelor da semne de “ameliorare”
Mai precis, trendul descendent ce caracterizeaza pretul locuintelor va ramane, in curand, o amintire. El va mai rezista cu bravura inca maxim 12 luni, un semnal de alarma pentru toti cei care isi doresc sa achizitioneze o locuinta de ceva timp, dar au asteptat ca preturile sa atinga un prag minim.
Totusi, inainte de a va grabi, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi ale specialistilor care ne avertizeaza ca traim intr-o lume “guverata de randamentul financiar” si ca n-ar trebui sa ne intindem mai mult decat ne este plapuma…sau certitudinea ca ne vom putea achita creditul.
Pretul locuintelor…de platit o viata-ntreaga
Iar cum in Romania mentalul colectiv favorizeaza simtul proprietatii, cererea pentru credite destinate locuintelor creste nestingherit; peste 60% din bancile din Romania au certificat cest lucru, conform Mediafax. Numarul tranzactiilor imobiliare au crescut cu 17.000 in primele 4 luni ale anului 2011 fata de aceeasi perioada a anului trecut si se pare ca va continua sa creasca, avand in vedere faptul ca aceasta este ultima perioada in care ne mai putem bucura de preturi in scadere, sau macar stabile.
Asadar, chiriasi din toata tara, grabiti-va…dar nu inainte de a va evalua stabilitatea job-ului si posibilitatea infricosatoare de a lasa mostenire nu o casa, ci ratele la ea.
Pretul locuintelor – merita sacrificiul?
Pretul locuintelor achizitionate cu ajutorul unui credit are o durata de viata de aproximativ 30 de ani, adica atat timp vei plati, luna de luna, pentru sentimentul proprietatii; iar la sfarsitul acestei perioade, cand vei trage linie, iti vei da seama ca ai platit de 3 ori valoarea locuintei. Si in afara de posibilitatea de a da o gaura in perete sau de a vopsi tavanul verde, nu ai castigat foarte mult fata de perioada in care plateai chirie. Poate inca o grija in plus. Pentru a face fata acestei rate de lunga durata trebuie sa fii foarte atent cum iti gestionezi veniturile, pentru ca nu iti poti permite sa “sari” o luna de plata.
Iar grija si necesitatea cresc in functie de stabilitatea job-ului actual; inainte de a jura credinta o viata intreaga unui astfel de credit pentru locuinta, specialistii va indeamna sa va evaluati stabilitatea financiara…deci stabilitatea job-ului. Dar unde mai exista siguranta zilei de maine in ceea ce priveste locul de munca?
Pretul locuintelor si al neatentiei
Si mai sunt cateva “detalii” de care trebuie sa tii cont, cum ar fi situatia dezvoltatorului. Daca acesta intra in faliment, clientul poate fi executat, iar daca dezvoltatorul nu mai are resurse…poti ramane fara utilitati. De aceea, trebuie sa fii extem de atent la semnarea antecontractelor pe apartamente ipotecate.
Dupa ce ai bifat toate acestea, iti poti face bagajele si te poti muta linistit (?) in noua casa. Ce vremuri cand oamenii isi ridicau propriile case din nuiele si chirpici…Nu erau ele confort 1, dar erau ale lor, inca din prima clipa..
Comentarii recente