A fi sau a nu fi…la taxa
Dragi liceeni, dragi parinti…iata o veste importanta pentru voi toti – este foarte probabil ca locurile la taxa din universitatile de stat sa se desfiinteze. Un proiect de lege initiat de doi parlamentari PDL, care prevede eliminarea locurilor la taxa din univesitatile de stat, a fost adoptat de Camera Deputatilor.
Daca va trece si de Senat, acest proiect de lege poate avea implicatii majore atat pentru bugetul unei familii, pentru viitorul membrilor ei, dar si pentru cel al invatamantului romanesc, per ansamblu.
Asadar, este sau nu desfiintarea locurilor la taxa o decizie inteleapta? Discutabil.
Student la taxa = student la universitate particulara
Raspunsul la intrebarea de mai sus este cel mai probabil “Da” pentru multi dintre studentii la buget si…”Nu” pentru cei de la taxa. Desigur, universitatile de stat vor veni sa ii sprijine pe cei din urma, din varii motive…indreptatite.
La prima vedere, situatia nu pare atat de grava: studentii cu adevarat valorosi vor putea fi “diferentiati” de ceilalti, iar universitatile de stat vor ramane doar cu ce mai buni.
Dar lucrurile nu stau chiar asa pentru ca, spre exemplu, poti avea un moment mai…neinspirat la admitere, dar sa inveti foarte bine si sa treci de la taxa la buget in anul 2. Sau invers. Acest proces are tocmai rolul de a stimula competitia si, deci, de a imbunatati calitatea invatamantului.
Dar valoarea invatamantului de stat va scadea semnificativ si datorita faptului ca universitatile de stat vor fi mai sarace in profesori de calitate, acestia fiind atrasi sau…nevoiti sa se orienteze catre universitatile particulare. De asemenea, tot ce inseamna dotare sau imbunatatirea conditiilor de studiu la o universitate de stat va disparea odata cu locurile la taxa.
Locuri la taxa si implicatiile lor pentru bugetul personal
Si cererea va creste pentru universitatile particulare…si, surpiza, la fel si taxa! Parintii studentilor care vor avea ghinionul sa intre la o universitate particulara vor scoate mult mai multi bani din buzunar pentru ca acestia sa termine o facultate mai mult sau mai putin de calitate. Si-apoi, pentru multi dintre cei care s-au orientat catre o facultate privata, exact aceasta taxa mai mica a fost motivul principal.
Locuri la taxa – o conditie pentru un invatamant de stat performant?
Se pare ca da…In opinia reprezentantilor Universitatii din Bucuresti, acest proiect de lege limiteaza libertatea studentilor de a-si alege programele de studii, “dirijandu-i artificial” catre universitatile private, dar incalca si autonomia universitatilor publice garantata de Legea Educatiei Nationale.
Si inca ceva: Curtea Constitutionala a respins deja exceptia de neconstitutionalitate a invatamantului public la taxa, conform reprezentantilor Universitatii din Bucuresti.
Insa, mai grav decat orice este ca proiectul de lege a fost aprobat in mod tacit, fara o dezbatere publica…dar cu posibile consecinte grave, traduse si in protestul cadrelor didactice si al studentilor.
Voi sunteti de acord cu acest proiect de lege?
Comentarii recente