Numarul romanilor care nu se mai bazeaza doar pe banii pe care ii vor primi la batranete de la stat este intr-o reala crestere. Tu te incadrezi in tendinte?
Pensii private – evolutii
Dovada stau statisticile pe care ni le pune la dispozitie Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Astfel, in anul 2010 a existat un numar de contribuabili la pensii private de 221.600, cu 18,4% mai multi decat la sfarsitul anului 2009.
Romanii au putut alege in 2010 dintr-o lista de 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 administratori autorizati. Au fost aproximativ 20.000 de persoane care au incheiat astfel de pensii in semestrul II 2010, fata de 18.000 de persoane in aceeasi perioada a anului 2009. Intr-adevar, la nivelul intregului an 2010 (aproximativ 35.000 contribuabili) s-a resimtit o usoara scadere (4%) fata de 2009.
Cifra este o realizare spun oficialii CSSPP, in contextul unor semnale negative la nivel international privind sistemul de pensii private. In Ungaria spre exemplu, in luna decembrie a anului trecut, s-a aprobat masura de nationalizare a activelor fondurilor de pensii private, in intentia de reducere a deficitului bugetar. O intentie similara a existat si in Bulgaria.
Pensii private – imbunatatiri legislative
La capitolul legislaţie, dintre îmbunătăţirile aduse sistemului de pensii private în 2010, s-au evidenţiat măsurile privind simplificarea actului de aderare, cele privind guvernanţa corporativă, precum şi introducerea noilor reglementări privind obligaţiile de raportare şi transparenţă. Un accentat mai pronuntat a existat in a doua parte a anului.
Pensii private – modalitati de informare
Cel de-al doilea semestru al anului 2010 a fost marcat şi de noi proiecte privind îmbunătăţirea gradului de cunoaştere şi conştientizare al populaţiei în ceea ce priveşte rolul participării la sistemul de pensii private, prin informarea participanţilor: demararea campaniei de educaţie financiară Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără” şi a seriei de evenimente lunare în universităţile de stat şi private, difuzarea unor clipuri radio/TV de informare publică, distribuirea de noi materiale informative, dar şi elaborarea unui număr mai mare de studii şi analize privind sistemul de pensii private.
Ne gandim la pensii doar cand trecem de o anumita varsta?
Eu zic ca ar trebui sa ne gandim din timp…statisticile sunt de acord cu mine :D. La sfârşitul semestrului II al anului 2010, structura pe vârstă a fost următoarea: 16% persoane cu vârsta de până în 29 ani, 52% cu vârsta între 30 şi 44 ani şi 32% cu vârsta de peste 45 de ani, păstrând proporţii asemănătoare cu cele înregistrate în 2009.
Comentarii recente