Viata in Bucuresti. Cat mai costa?
Iata o intrebare pe care o poti auzi destul de des din partea celor care isi duc existenta in provincie. Raspunsul este intuit de aproape toata lumea si cunoscut mai ales de bucuresteni si de cei care au copii la facultate in capitala (a caror povara o cunosc si o inteleg). Da, viata in Bucuresti este mai scumpa decat in restul tarii, dar procentele care departajeaza capitala de celelalte orase nu sunt astronomice. Diferenta cea mai mare fata de restul tarii ar fi ca in Bucuresti tentatiile sunt mai multe.
Daca e sa nu luam in calcul „ispitele” capitalei si sa vorbim doar de cheltuielile care asigura un trai decent, pentru un salariu net de 2000 RON (acesta fiind salariul mediu net in capitala) viata in Bucuresti rade cam tot ce ai in portofel. Cel mai mult se duce pe chirie sau pe rata de la creditul imobiliar, urmand utilitatile si mancarea.
Viata in Bucuresti. Avantaje si dezavantaje.
O analiza a avantajelor si dezavantajelor pentru viata in Bucuresti cred ca e cea mai in masura sa te ajute in decizia de a te muta / ramane in capitala sau…nu.
Argumentele pro-viata in Bucuresti ar fi: salarii mai mari ca in restul tarii, oferte de munca mai bune, oferta culturala bogata si variata, optiuni numeroase de petrecere a timpului liber. Personal, cred ca cel mai mult mai incanta la viata in Bucuresti oferta generoasa pe toate planurile, chiar daca tarifele practicate sunt de multe ori usturatoare. Te consolezi cu ideea ca in viitor iti vei permite orice extravaganta, pentru ca asta e marele dar al capitalei: te „ispiteste” sa visezi.
Revenind cu picioarele pe pamant, argumentele anti-viata in Bucuresti nu sunt nici ele deloc de neglijat: chirii mai mari decat in restul tarii si locuinte mai scumpe, pentru legume si fructe trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar decat in provincie, servicii cu tarife mai ridicate, tentatii multe si costisitoare.
Totusi, avand in vedere numarul tinerilor care vin la studii in capitala si care decid ulterior sa ramana aici, se pare ca balanta Pro/Anti – viata in Bucuresti trage mai mult pe partea avantajelor.
Viata in Bucuresti asigura un trai mai decent decat in restul oraselor din tara…
Asta este adevarul. Cum asa? Ei bine, daca salariile in Bucuresti sunt cu minim 30 de procente mai mari decat in restul tarii (diferenta de 30% fiind fata de salariile din Timisoara, Cluj, Iasi), costul vietii in capitala este doar cu cateva procente mai mare decat in celelalte orase (pana in 10 procente).
Un exemplu elocvent ar fi Iasiul. Iesenii castiga in medie cu 30% mai putin decat bucurestenii, insa costul vietii este doar cu 3% mai ieftin decat in Bucuresti.
Un exemplu dramatic este Calarasiul, unde diferenta salariala este cea mai mare fata de Bucuresti (47,6%), traiul fiind doar cu 9% mai ieftin decat in capitala.
In concluzie, semnalul de alarma ar trebui tras mai degraba pentru nivelul salarial din provincie si abia apoi pentru costurile ridicate ale vietii in capitala.
Revenind la viata in Bucuresti – oricat de scumpa ar fi- are un iz imbietor, atragand anual un numar impresionant de oameni vrajiti de farmecele micului Paris.
Comentarii recente