Concediu de odihna nelimitat: Exista!
Multi ar spune ca e o propunere indecenta, absurda si fara nicio legatura cu realitatea celor 21 de zile de concediu de odihna stabilite de legislatia in vigoare din Romania. Dar, avand in vedere ca a venit august- luna in care majoritatea romanilor isi programeaza concediu de odihna– nu pot sa nu visez la un episod in care seful mi-ar spune ca imi acorda concediu platit pentru o perioada nelimitata.
Strategia, oricat de ciudata ti s-ar parea, a fost adoptata dupa anii ’90 de mai multe companii americane care au hotarat sa isi orienteze angajatii catre indeplinirea atributiilor si mai putin pe timpul petrecut efectiv la locul de munca. Un exemplu de o astfel de companie americana care a instaurat perioada nelimitata de concediu de odihna este compania Netfix din California, care din 2004 a incetat sa mai tina cont de numarul de zile libere ale angajatilor ei.
Concediu de odihna nelimitat…cu o conditie
Conditia fiind ca angajatii sa se asigure ca in perioada in care lipsesc lucrurile vor decurge fara probleme la locul de munca. Traducerea? Angajatii trebuie sa munceasca mai mult inainte de o plecare intr-un concediu de odihna nelimitat, asta inseamnand ore de munca peste program in fiecare zi sau in weekend. Tehnologia mobila le este de mare ajutor acestor angajati, ei lucrand din diverse locuri pe laptop-uri sau pe smartphone-uri.
Companiile de peste ocean care au adoptat acest concediu de odihna nelimitat il considera o tehnica buna de motivare a angajatilor, despre care zic ca isi fac treaba mult mai bine.
Sigur vrei concediu de odihna nelimitat?
Dincolo de ambalajul care iti ia ochii acestui produs numit „concediu de odihna nelimitat”, exista anumite lucruri pe care ar trebui sa le iei in calcul, in cazul in care seful ti-ar propune o astfel de schimbare a regimului concediului de odihna.
-pe langa marea calitate data de faptul ca este nelimitat, concediul de odihna nu are o perioada minima garantata asa ca daca nu iti indeplinesti atributiile in mod corespunzator e posibil sa te alegi cu un concediu de odihna nelimitat de…0 zile.
-tehnica de acordare a zilelor libere pe o perioada nelimitata presupune ore peste program si de multe ori sacrificarea weekend-urilor (care sunt pentru multi zile libere)
-posibilitatea ca in timpul concediului sa apara probleme la locul de munca, probleme care pot pune stop concediului nelimitat.
Tu ce preferi, concediu de odihna nelimitat sau garantat?
Ma intreb cati romani ar renunta la siguranta celor 21 de zile legale de concediu de odihna pentru un concediu nelimitat, dar totusi cu atatea asteriscuri.
Eu tind sa cred ca prea putini ar fi cei curajosi. Tu ce parere ai?
Există posibilitatea delegării responsabilităţilor prin note interne, astfel că, prin rotaţie, fiecare coleg preia atribuţiile (totale sau parţiale) ale altui coleg, astfel încât, atât timp cât „principalul” coleg lipseşte, colegul „de back-up” să asigure funcţionarea serviciilor respective, ca „principalul” să poată sta liniştit. Şi aşa, fiecare pentru atribuţiile sale este „principal”, urmând ca la nevoie să poată fi înlocuit de un „back-up”. Evident, atunci când e nevoie de „principal”, acesta poate fi solicitat să intervină cât de repede poate, dar până la un astfel de moment, cineva se ocupă.
Am inteles principiul delegarii, dar avand in vedere ca cel care ramane la birou preia atributiile celui plecat, probabil nu se poate pune problema de o perioada mare de concediu- din cauza volumului mare de munca, nu-i asa?