Tinuta de interviu: prima impresie inainte de toate…
Daca ieri am vorbit de primul job si de cat de important este in startul carierei fiecaruia dintre noi, astazi am hotarat sa ma opresc asupra unui subiect adiacent, usor sensibil pentru mine. Este vorba despre tinuta de interviu, pentru care multi au pregatit to felul de retete „de succes”. Adevarul este ca in business nu ai cum sa reusesti doar cu o camasa apretata, dar nici nu ai cum sa te prezinti cu camasa sifonata la interviu. Studiile indica faptul ca tinuta de interviu este ultimul criteriu de angajare luat in calcul de angajator, dar totusi este luat in calcul.
„Noua din zece angajatori spun, cand restul criteriilor de angajare sunt egale intre candidati, ca aleg candidatul cel mai atragator sau candidatul care se prezinta cel mai bine in fata lor”, spune consultantul de imagine si stilistul David A. McKnight.
Ce inseamna asta?
Se pare ca tinuta de interviu cantareste destul de mult in hotararea intervievatorului…
…dat fiind numarul mare de contracandidati pentru orice post si posibilitatea sa existe persoane cu un CV la fel de impresionant ca al tau. Pana la urma, atunci cand te prezinti in fata angajatorului ii prezinti un produs, si dupa cum stim ambalajul unui produs este primul care atrage atentia. Ne place sau nu, tinuta de interviu este CV-ul „vizual” la care se uita intervievatorul inainte de a cerceta experienta profesionala, cu impact chiar mai mare decat sunt dispusi sa recunosca angajatorii.
Pozitia mea in ceea ce priveste tinuta de interviu este una clara: nu suport retetele care iti spun ce sa porti, in schimb sunt de acord cu regulile de bun simt in alegerea vestimentatiei, reguli care totusi nu trebuie sa iti „sufoce” personalitatea.
Reguli de bun simt pentru tinuta de interviu
Cand vine vorba de tinuta de interviu nu trebuie sa urmezi vreun tipar recomandat insa nici nu trebuie sa iti sabotezi singur sansele de a obtine jobul dorit, prin ignorarea urmatoarelor reguli:
1. Cantitatea de parfum folosita trebuie sa fie una potrivita, un miros puternic fiind deranjant pentru intervievator, indiferent de calitatea parfumului folosit.
2. Parul, unghiile si machiajul trebuie sa fie impecabile. Cel mai potriviti look este unul natural, cu o coafura simpla, machiaj de zi si o manichiura curata si ingrijita. Extravaganta nu este potrivita in acest moment, asta daca nu cumva interviul este pentru un job in domeniul artistic, unde e posibil ca un look usor „iesit din comun” sa fie unul potrivit.
3. In ceea ce priveste hainele alocate pentru tinuta de interviu nu iti voi face vesnica recomandare: fusta medie, sacou bleumarin si camasa alba, pentru ca inteleg cum banalitatea acestei retete poate avea un efect nedorit asupra increderii celui care se prezinta la interviu. Fa compromisuri si imbraca-te cat poti de decent (chiar daca stilul tau nu este unul tocmai decent…) insa in niciun caz sa nu faci compromisuri care iti fura din incredere si din personalitate, lucruri pe care te bazezi atunci cand te prezinti la un interviu.
Solutia cred ca ar fi gasirea unui punct de echilibru astfel incat tinuta de interviu sa nu fie banala dar nici sa nu „ia ochii” de la lucrurile pe care le ai de spus si care vrei sa ramana intiparite in mintea angajatorului.
Comentarii recente