Nota de plata: acopera cu adevarat eforturile celor care te servesc?
Pentru majoritatea dintre noi, nota de plata nu cuprinde suma pe care o lasam dupa ce am fost serviti intr-un restaurant sau bar si de cele mai multe ori mai strecuram si acea mica diferenta pe care am ajuns sa o consideram fireasca.
„Bacsis”, cum ii spunem noi romanii (termenul are radacini turcesti), „tip”-cum ii zic englezii ori „pour boire”- pe limba parizienilor, acea suma de bani peste tariful de pe nota de plata s-a instalat in realitatea noastra cotidiana, fara urma ca ar vrea sa plece…
Desi exista persoane care combat taios acest obicei, dupa cateva investigatii personale am inceput sa inteleg motivul pentru care totusi cei mai multi dintre noi nu achitam doar nota de plata…
Nota de plata fara o mica atentie- inacceptabil?
Celor care au o mare problema cu cei cativa lei lasati peste nota de plata ii informez- desi sunt sigura ca stiu deja asta- ca nu sunt obligati sa faca acest gest. Celor care nu vor totusi sa renunte la acest obicei bine inradacinat, le pot oferi cateva motive pe care sa le ofere ca argument pentru oferirea bacsisului. Pentru ca am obervat ca putini stiu exact de ce lasa aceasta mica atentie.
Asadar, bacsisul nu este un lucru obligatoriu. Important este sa poti acoperi integral nota de plata si eventual sa mai lasi si ceva extra. Asta daca nu ai gasit o musca in ciorba, chelnerul nu a varsat vin rosu pe camasa ta imaculata si nu s-a ratoit la tine.
Ce nu e trecut pe nota de plata
Bacsisul, ca si gest inseamna-cel putin pentru mine- multumirea pentru o servire ireprosabila.
Alte motive pentru care lasi bacsis la restaurant ar mai fi:
-Chelnerul iti recomanda un vin deosebit, care se potriveste perfect cu ce ai comandat pana atunci;
-Sunt multe persoane la masa si fiecare vrea o varianta ajustata a felurilor de mancare de pe meniu: ex. sosul de la paste sa fie fara usturoi, salata sa fie fara ceapa si cu mai multa branza etc.
In cazul in care cel care te serveste iti face aceste mici „mofturi”, gestul de a depasi nota de plata cu o diferenta de 10-20% decat ce sta scris pe foaie are o justificare buna.
In bar, bacsisurile sunt mai rare. Totusi, atunci cand cocktail-ul pe care il ceri nu apare in meniul standard al barului, barmanul merita o mica atentie pentru efortul de a te impresiona… 🙂
Oricare ar fi pozitia ta legata de bacsis, nu uita ca generozitatea intotdeauna se rasplateste intr-o forma sau alta. Asa ca mica atentie care depaseste nota de plata lasata chelnerului care ti-a zambit, te-a servit ireprosabil si ti-a mai suportat si micile mofturi, nu este doar un gest elegant. Este un plus pe lista ta de fapte buna. 😉
Comentarii recente