Berea in Romania – lucru sfant!
Daca, in ultimul an inca incercat de dificultati economice, romanii au taiat din cheltuielile alimentare sau de alt tip, acestia nu si-au restrictionat consumul de bere, el mentinandu-se la nivelul de anul trecut, adica la 8 milioane de hectolitri, conform Mediafax.
Si nu este un lucru rau, dat fiind ca berea in Romania este in proportie de 99% productie interna, adica mentinerea consumului a determinat si mentinerea, chiar generarea de noi locuri de munca in unitati de productie sau sectoare adiacente.
Berea in Romania se consuma…strategic
Conform Asociatiei “Berarii Romaniei”, consumul de bere s-a mentinut in primele 6 luni ale anului 2011 la nivelul aceleiasi perioade din anul 2010 datorita strategiilor producatorilor adaptate comportamentului de consum si ocaziilor de consum si datorita comunicarii constante; desigur, o anumita importanta a avut si ameliorarea efectelor crizei, dar ma indoiesc ca, in caz contrar, cifrele ar fi fost foarte diferite…
„Beer. Now there’s a temporary solution.” (Dan Castellaneta)
Totusi, in anul 2010 piata de bere din Romania a inregistrat o scadere de 3,5% fata de anul 2009, in acesti 2 ani inregistrandu-se o scadere de 16% fata de anul 2008, an in care romanii au baut nici mai mult, nici mai putin de 20,2 milioane de hectolitri de bere. Pentru perioada urmatoare, estimarile sunt pozitive, desi vara a trecut si a aparut un concurent periculos pentru bere – vinul. 😀
Berea in Romania – prilej de socializare
Dar consumul de bere nu se bazeaza doar pe setea sau pofta conationalilor nostri, ci si pe faptul ca este prilejul perfect de a iesi in lume si de a socializa. “Hai la o bere!” – cat de des ai auzit acest grup de cuvinte vara asta? E adevarat ca nu mai stii numarul?
Si nu cred ca mai stii nici numarul banilor cheltuiti pe bere in lunile calduroase de la care tocmai ne-am luat adio pentru o perioada buna de timp. Daca te-ai apuca sa faci un calcul de baza, ai ajunge la sume cu adevarat importante, mai ales datorita preturilor “de terasa”, poate chiar si de 2-3 ori mai mari decat cele ale berii din magazin. Dar viata sociala costa, nu-i asa?
Daca este sa fim altruisti si sa ne gandim la economia tarii inaintea economiilor noastre personale, berea in Romania inseamna 96.400 de locuri de munca, fie ele in productie sau in retail, industria ospitaliera sau distributie. Asa ca, sa ne pastram bunele obiceiuri, dar si o anumita masura pentru ca, se stie, consumul excesiv strica sanatatea, silueta…judecata.
Noroc!
e buna rauuuuuu si in plus o bere si-o permite oricine! ai bani, n-ai bani, nu dai faliment daca bei o bere, doua trei…