Ti-ai gasit o super oferta de vacanta? Destinatie, servicii, transport, temperatura, iti verifici aplicatia de buget personal: stai bine si la acest capitol, gasca toata a fost de acord…totul e perfect. In sfarsit…Dar…fir-ar! inca nu ai cererea de concediu semnata! Ce este de facut? Sa te rogi sa fie seful in toane bune, sa nu-si fi depus deja si alti colegi de departament cererea de concediu pentru aceeasi perioada…a! si sa mai ai zile de concediu pe acest anl!
Vesnica problema –zile de concediu
Faci un calcul rapid…legal am 21 de zile de concediu...mi-am luat la inceputul anului doua saptamani…am mai fost plecat in week-end-ul ala…si ala…sau nu? nu mai stiu sigur…+ o zi pentru evenimentul X…offff…oi mai avea zile libere suficiente? La resurse umane nu ma baga nimeni in seama…nimic nou! Deci, nu-mi ramane decat sa astept.
Desi concediul este considerat unul din drepturile sociale fundamentale ale Angajatului, tie nu-ti ramane decat sa astepti decizia Angajatorului. Nu-ti convine…iti suna cunoscuta replica…”la poarta asteapta 100″?
Numar zile de concediu – destinatia ideala
Cred ca ar mai bine sa traim undeva in Franta… Sa-ti spun si de ce (asta daca nu ai gasit deja alte 20 de motive.. :D): desi statul francez asigura angajatilor 5 saptamani pe an de concediu, realitatea este mult mai darnica; cei mai multi francezi primesc doua luni de concediu anual… 60 de zile de concediu? Pe an? Visati deja?
Adica nu numai ca ti le ofera pe cele legale fara nicio problema dar mai primesti si un bonus de…va las pe voi sa faceti calculele, ca eu ma deprim!
Numar de ore lucrate vs. zile de concediu
Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore) sau irlandezii (37,4 ore) ( conform unui studiu realizat de European Industrial Relations Observatory).
Desi romanii se afla in topul europenilor cand vine vorba de perioada pe care o petrec la serviciu, avand printre cele mai multe ore de munca pe saptamana, din pacate, se afla in coada clasamentului cand vine vorba de numarul de zile de concediu de odihna pe an: 21 (si ar fi bine daca te-ai bucura macar de acestea 21 in totalitate si atunci cand vrei tu si fara morala de jumatate de ora din partea sefului!); este depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare cate 20 de zile. Dar vorba aia..noi sa fim sanatosi!
Top zile concediu
In fruntea clasamentului cu zile de concediu se afla Danemarca, Germania si Spania cu 30 de zile de concediu de odihna pe an. In plus, in Spania, daca te casatoresti mai primesti inca 15 zile libere!!! Sa te poti bucura intr-adevar aproape de o luna de miere , nu de o saptamana de miere… ca la noi.
Italia ofera 28 de zile de concediu, in timp ce norvegienii au dreptul la 25 de zile, la fel ca austriecii, cehii, finlandezii, francezii. Despre aceste tari se stie, insa, ca nu ofera doar mai multe zile de concediu, ci si conditii mai bune de lucru care implica si mai mult timp pentru angajat.
Comentarii recente