Finante personale in lume – and the winner is….
Irlanda. Cu economii de 19,3% din venit, Irlanda ocupa locul I in topul tarilor din intreaga lume in care oamenii pun cei mai multi bani deoparte. Statisticile referitoare la finante personale si comportament de economisire al cetatenilor provin de la OECD si iau in considerare taxele platite la stat, venitul mediu, datoria publica a fiecarui stat si rata somajului.
Nu, Romania nu se afla in top 10 al tarilor in care populatia economiseste cel mai mult.
Finante personale si economii – factori de influenta
Cu un nivel al taxelor mic in comparatie cu celelalte tari europene – 30% , un somaj de 13,7% si o datorie publica de 102,4% din PIB, Irlanda si-a pierdut titlul de cea mai de succes economie din Europa iar irlandezii si-au dat seama ca e cazul sa-si asigure ziua de maine, economisind aproximativ 20% din venit! Ea este urmata in clasamentul economiilor personale de Franta, tara care nu a suferit prea mult de pe urma crizei – 16% din venit, avand un somaj mai mic – 9,8%, o datorie publica mai mica – 94,1% din PIB dar un nivel al taxelor mai mare – 27,7% din venit.
Podiumul este completat de Spania, tara in care cetatenii economisesc aproximativ 13% din venit, unde taxele sunt si mai mici – 19,7%, datoria publica la fel – 66, 1% din PIB, dar somajul mult mai mare – 20,1%.
Finante personale – chibzuinta sau…posibilitate?
Urmatoarele tari cu cetateni chibzuiti la capitolul “finante personale” in topul nostru sunt Belgia (12,2% din venit, in conditiile in care taxele reprezinta 41,5% din venit!), Germania (11,4% din venit), Suedia (10, 8 % din venit), Elvetia (10,1% din venit), Portugalia (9,8% din venit), Australia (9,3% din venit) si Austria (9,1% din venit).
Privind peste ocean, cetatenii Statelor Unite ale Americii se indeparteaza destul de mult de aceste cifre, reusind sa puna deoparte doar 5, 8% din castigul din venitul lunar.
Finante personale in Romania
In Romania, romanii economisesc in jur de 7% din venit, conform unui studiu realizat de una dintre cele mai importante banci din tara la inceputul anului confirmand faptul ca, in timp ce cetatenii din Occident au optat pentru economisire, cei ai tarilor din Europa de Est ( Romania, Cehia, Polonia sau Slovacia) au ales consumul in anul 2011.
Iata, in materie de finante personale nu prea dam dovada de chibzuinta…dar nici de posibilitati, majoritatea romanilor considerand ca o achizitie de peste 180 de euro afecteaza grav bugetul familiei, aceeasi suma reprezentand, in opinia lor, si un bugetul rezonabil pentru o excursie. Pentru italieni sau germani, o astfel de experienta se invarte in jurul sumei de 1000 de euro…
Tu cum stai cu economisirea? Cat la suta din venituri reusesti sa pui deoparte luna de luna?
Comentarii recente