Comertul electronic in Romania – crestere fulminanta
Daca inca nu ai descoperit avantejele comertului electronic, afla ca aceasta castiga din ce in ce mai mult teren printre conationalii nostri: conform estimarilor CEO-ului unuia dintre cei mai importanti procesatori de plati online, piata ce reprezinta comertul electronic in Romania se va tripa in 2012 fata de anul 2011. In cifre, comertul electronic, excluzand travelling-ul si plata utilitatilor, se pare ca va atinge in acest an cifra de 350 milioane de euro, fata de 300 milioane de euro in 2010.
Comertul electronic electro-IT din Romania pare a fi cea mai avansat din regiune, mai puternic chiar si decat in unele tari din Europa de Vest, majorandu-se cu 50% in prima jumatate a anului 2011. Dar exista si alte produse pe care romanii prefer sa le achizitioneze online…
Comertul electronic in Romania – pentru ce il folosesc romanii?
Site-urile de reduceri reprezinta un important segment al pietei de plati online, tranzactiile crescand cu 10% in fiecare luna si estimandu-se ca, pana la sfarsitul anului, ele vor depasi 850.000. In ceea ce priveste sumele destinate acestor tranzactii, vaoarea medie este aceea de 20 de euro, o cifra dubla fata de valoarea medie in decembrie 2010 – 10 euro.
De asemenea, produsele din strainatate se bucura de un mare succes printre romanii internauti, “vanatori” de oferte pe site-uri de tipul e-bay, fie ca este vorba despre electronice, haine sau alte maruntisuri. Care sunt avantajele? Preturile mult mai mici, posibilitatea achizitionarii unor produse care nu se gasesc inca pe piata din Romania, paleta mare de optiuni si calitatea produselor, insa mai exista un criteriu foarte important: taxele de livrare, care pot chiar depasi pretul respectivului obiect, daca acesta provine din afara Uniunii Europene.
Cat priveste siguranta primirii obiectului platit, grijile sunt mici pentru ca exista instrumente de a “taxa” comerciantii neseriosi, prin intermediul carora reputatia lor scade considerabil si, automat, la fel si vanzarile.
Comertul electronic in Romania – instrumentul de baza
Singura conditie pentru a-ti “moderniza” modalitatea de achizitie este detinerea unui card de debit pentru comert electronic. Acesta poate reprezenta o cheltuiala suplimentara, insa majoritatea bancilor emit astfel de carduri in mod gratuit.
Cum increderea romanilor in mediul online a crescut semnificativ, iar din ce in ce mai multe companii se orienteaza catre comertul electronic, in Romania nu va mai trece mult timp pana cand vom putea achizitiona online tot ce ne dorim, de la paine la mobila sau haine ale unor importante branduri prezente si la noi.
Tu esti un adept al comertului electronic? Care crezi ca sunt avantajele si dezavantajele sale?
Comentarii recente