Piata muncii in Romania… respecta media europeana
Piata muncii in Romania in trimestrul II al anului 2011, din punct de vedere al somajului si conform unei cercetari statistice realizate de Institutul National de Statistica si facuta publica acum doua zile, se incadreaza in media europeana, adica aceea de 22%. Din 9921 mii de persoane reprezentand populatia activa, 9210 mii de persoane sunt ocupate si 771 mii de persoane – someri BIM.
Asadar, piata muncii in Romania in acest trimestru se traduce in urmatoarele cifre: 58,8% rata de ocupare a populatiei in varsta de munca si 7,2% rata somajului BIM (somerii BIM sunt cei cu varsta de minim 15, care nu au un loc de munca, pot incepe lucrul in decurs de 2 saptamani si s-au aflat in cautarea activa a unui loc de munca in ultima luna).
In ceea ce priveste aspiratiile legate de piata muncii in Romania, adica tinta nationala stabilita in contextul Strategiei Europa 2020 de 70% rata de ocupare a pupulatiei intre 20 si 64 de ani, ne aflam la 6,9 puncte procentuale distanta de deziderat.
Totusi, pentru anumite segmente de varsta, putem fi macar putin optimisti…
Piata muncii in Romania – cati tineri au un loc de munca?
In ceea ce priveste situatia tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, somajul a crescut fata de acelasi trimestru al anului 2010, de la 20,5% la 22%, iar rata de ocupare este de 24%. Totusi, inca stam bine pentru ca, daca aruncam o privire peste granitele tarilor mai evaluate decat noi, vedem ca se poate si mai rau: in Spania, jumatate din tineri sunt someri, iar in Grecia – 33%. Desigur, in state precum Germania rata somajului pe acest segment de varsta este de doar 15,5%.
Iar piata muncii in Romania din acest punct de vedere este intr-un continuu declin in ultimii 17 ani, chiar si dupa anul 2008, desi numarul studentilor s-a diminuat, dar criza a fost cea care a facut ravagii.
Mai nou, efectele crizei economice asupra ceea ce inseamna piata muncii in Romania pentru tineri au fost inlocuite de efectele experientei dezastruoase a bacului in anul 2011: in urmatoarele trimestre se pare ca aceasta rata de ocupare va scadea semnificativ datorita miilor de absolventi de liceu care nu au luat bacalaureatul si care se vor afla intr-o mare dificulatate de a-si gasi un loc de munca. Iar aceasta dificultate este si mai mult ingreunata de pretentiile, uneori aberante, ale tinerilor fara diploma si fara experienta care isi doresc un loc de munca bine platit dar fara prea multa…osteneala.
De fapt, pana in data de 25 septembrie, 54.000 de tineri absolventi au fost intregistrati cs someri, dar 41.851 nu vor primi ajutorul de somaj pentru simplul fapt ca nu s-au inscris la timp…
Piata muncii in Romania – diferente in functie de sex si mediul de rezidenta
In concluzie, piata muncii in Romania, din punct de vedere al ratei de ocupare a cunoscut o imbunatatire fata de trimestrul anterior, dar aceasta rata de ocupare este inca mai mica decat cea intregistrata in trimestrul II al anului 2010 cu 1,3 puncte procentuale.
De asemenea, rata de ocupare este mai mare pentru barbati, cu aproximativ 7% dar si pentru cei rezidenti in mediul rural, cu 0,5 puncte procentuale.
Dupa toate aceste cifre, concluzia este aceea ce, incet-incet, situatia se amelioreaza, dar ne-am cam pripi sa afirmam ca ne-am revenit. Ramane sa vedem ce ne rezerva viitorul…apropiat.
intrebarea ”cati tineri au un loc de munca?” este foarte gresit pusa
intrebarea corecta era ”cati tineri isi pot aprecia valoarea si chiar vor un loc de munca?”
vezi aici: http://www.concediaza-ti-seful.ro/2011/09/astepti-pensia-esti-deja-ca-mort/
Am citit articolul, ai pus punctul pe I. Dar, uite, exista unii tineri, cum zice si Radu, care au vointa dar nu li se ofera sansa…
E foarte greu sa gasesti un serviciu stabil, de multe ori gasesti la 5-6 milioane, daca mai pui si naveta raman 3. Ce faci cu 3 milioane ?
Stiu foarte bine asta, vad in jurul meu oameni foarte pregatiti care, efectiv, nu pot sa isi gaseasca ceva decent. Dar exista si altii care nu au ce oferi, dar au ff multe pretentii…si-atunci se multumesc sa primeasca ajutor de la stat. Ai mare dreptate, dar eu cred ca cine are ce oferi, mai devreme sau mai tarziu, isi va gasi un post pe masura.