Clasa de mijloc: masa critica a economiei
Se spune ca un stat este puternic din punct de vedere social si economic atunci cand clasa de mijloc reprezinta cel putin jumatate din totalul populatiei tarii. O clasa de mijloc predominanta inseamna crestere economica, stabilitate, putere mare de cumparare si reforme bine gandite. Romania nu a avut clasa de mijloc inainte de 1990, insa nici dupa Revolutie nu s-a putut lauda cu o clasa de mijloc care sa corespunda, din punct de vedere calitativ si cantitativ, standardelor stabilitatii economice si sociale.
Daca inainte de 1990 nu exista o clasa de mijloc, aceasta a inceput sa rasara treptat si pe meleagurile mioritice la inceputul noului mileniu si a cunoscut un trend ascendent pana in 2008, atunci cand criza a inceput sa isi arate coltii la nivel mondial. Asadar, in 2008 s-a inregistrat cel mai mare procent atribuit clasei mijlocii din Romania pana in momentul de fata, insa un procent deloc ametitor, si anume 20%. Comparativ cu 50% din populatie, procentul minim care ar trebui reprezentat de clasa de mijloc, cei 20% au fost destul de modesti.
Clasa de mijloc: luata de valul crizei
Acum stam insa mult mai rau, extremele fiind se pare un trend autohton. Criza ne-a lasat ori prea saraci, ori prea bogati… Clasa de mijloc s-a imputinat simtitor odata cu recesiunea, iar dezideratul de a evolua pe plan social si economic al celor din aceasta clasa a fost anihilat.
Society comprises two classes: those who have more food than appetite, and those who have more appetite than food. ~ Sébastien-Roch Nicholas de Chamfort
Sociologul Alfred Bulai, citat de Capital.ro, ne lamureste in acest aspect:
„Criza a spulberat visele clasei de mijloc de a intra in randul bogatilor. Au fost loviti mai rau decat patura saraca a societatii pentru ca acestia nu puteau sa ia credite prea mari sau prea multe ”.
Cum arata un individ din clasa de mijloc? Tot Capital.ro ne face un portret robot:
„Are intre 18 si 60 de ani, castiga intre 500 si 5000 de euro pe luna, are cel putin bacalaureatul, are o meserie non-manuala, o masina, o casa, este casatorit, are un copil.” Realitatea anului 2011 vine cu estimari deloc fericite: putin peste 10% din populatie face parte din clasa de mijloc, pe cand patura saraca acopera 50% din populatia tarii. Ne-ar trebui se pare cel putin sapte ani de crestere economica sustinuta pentru a atinge un nivel comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana.
Clasa mijlocie este floare de colt la sate…
…doar 1% din populatia rurala facand parte din clasa mijlocie! Desi lucrurile par sa stea mai bine in mediul urban, orasele nu duc lipsa de secrete in ceea ce priveste clasa de mijloc. Desi veniturile par sa fie cel mai important criteriu de introducere a unui individ in clasa de mijloc, mai sunt si alte aspecte deloc de neglijat. Astfel, o persoana care castiga 1000 de euro lunar dar are rate la banca insumand 700 de euro nu mai poate (sau nu ar mai trebui) sa fie inclus in clasa de mijloc. Asadar, procentul de 10% estimat e posibil sa fie unul extrem de optimist, daca nu chiar fantezist, pentru Romania.
La fel cum sunt, dupa parerea, si cei sapte ani consecutivi de crestere economica de care are nevoie clasa de mijloc pentru a iesi la suprafata.
Comentarii recente