Ce este nomofobia?
Termenul este rezultat prin constrangerea expresiei „no mobile phobia” si ii afecteaza in principal pe pasionatii de retele sociale, pe cei care verifica de cateva ori intr-o ora notificarile de pe Facebook, twitter si care sunt obisnuiti sa il aiba pe google la degetul mic… Ei bine, nomofobia exista si ii umple de neliniste pe cei care se gandesc doar cum ar fi sa ramana fara telefon.
Conform mediafax, un studiu realizat pe 1.000 de posesori de telefoane mobile din UK, a relevat faptul ca 66% dintre respondenti se simt „foarte nelinistiti” la ideea de a-si pierde telefonul.
In cazul tinerilor cu varste cuprinse intre 18-24 ani, procentul urca pana la 76%, spune acelasi studiu realizat de compania SecurEnvoy.
Nomofobia: un fenomen in pas cu tehnologia
Damien Douani, expert in cadrul departamentului de tehnologii noi, citat de Mediafax, vorbeste despe nomofobie:
„Fenomenul s-a amplificat odata cu lansarea pe piata a telefoanelor inteligente si a abonamentelor nelimitate. Fiecare utilizator are acces la o gama larga de servicii: Unde ma aflu? Exista reustaurante in apropiere? Imi cumpar biletul de tren in acest weekend, imi fac rezervari pentru petrecerea de diseara etc.”
„In urma cu cativa ani, SMS-ul era deja o forma de nomofobie. Se vorbea chiar despre „generatia degetelelor” pentru a descrie persoanele care scriau fara incetare mesaje de tip text pe telefoanele lor. Insa internetul, prin telefonul inteligent, echivaleaza cu SMS-ul la puterea 10.000. Reflexul Google a fost transferat asupra telefonului mobil: am nevoie de o informatie si pot sa gasesc raspunsul pentru orice. E usuritna intruchipata.”
Nomofobia: o fobie poliglota
In Franta lucrurile stau parca un pic mai bine: doar 22% dintre francezi marturisesc ca le este imposibil sa petreaca mai mult de o zi fara telefonul mobil, potrivit unui sondaj online realizat pe un esantion de 1.500 de utilizatori de compania Mingle. Procentul urca pana la 34% pentru intervalul de varsta 15-19 ani. 29% dintre cei intervievati spun ca pot sa reziste fara telefon pentru 24 de ore, dar „cu mare greutate”, pe cand 49% se bat cu pumnii in piept, spunand ca ar putea sa faca acest lucru „fara probleme”…
Pentru Romania nu exista inca studii pe marginea acestui subiect, insa nu avem nevoie de procente pentru a constata amplitudinea fenomentului de nomofobie mai ales printre tineri. Consultarea retelelor sociale si a motoarelor de cautare a devenit ca un tic nervos pe care il putem observa cu ochiul liber in autobuz, metrou, pe strada, in magazine, librarii, scoli, peste tot. E un fenomen care ne da de gol: ne-am pierdut rabdarea si spontaneitatea. Depindem de o lume virtuala care ne spune la orice ora din zi si din noapte tot ce trebuie sa stim si ne deconectam incet incet de la realitatea palpabila. Sa speram totusi ca se va gasi un leac pentru nomofobie, si asta cat mai repede.
Comentarii recente