„Tarancuta, tarancuta cuh buhjori in obrejori”. Cam asa suna melodia ce mi-a fost cantata de doi cersetori de etnie rroma in metrou, in Roma!! Le-am dat cativa bani, ca deh, eram in Roma! „Da si mie niste bani, sa te ajute Doamne Doamne, ca mi-e greu..mi-am pierdut un picior acum x ani..da si mie niste bani de paine!”..”Nenea, nenea, vezi ca nu ti-ai bagat bine piciorul sub tine, ca se vede ca il ai!!”. Cam asa suna replica pe care am dat-o unui cersetor ce si-a ratat deghizarea in persoana cu handicap. Nu i-am dat bani!
Banii vorbesc…pentru cersetori
Cersitul este o activitate condamnata de unii, acceptata de altii. Societatea nu refuza cersetori, ba chiar ii accepta si ii creste, iar noi ii incurajam.
Ati auzit vreun cersetor care sa cerseasca altceva decat bani? Eu nu! Copii de toate varstele, adolescenti, adulti, batrani, persoane cu handicap, persoane perfect sanatoase nu se feresc in a cere bani necunoscutilor de pe strada. Si noi? Noi cum reactionam? Din mila, din frica de Dumnezeu, din credinta de Dumnezeu ne scoatem resemnati portofelul, inmanam sume de la 0.5 la 10 RON sau chiar mai mult. Auzim un „Bogdaproste!” si mergem mai departe.
Tu cati bani ai in portofel? Cersetori cu mai multi decat tine!
La asta te-ai gandit? Te-ai gandit vreodata ca, poate, niste cersetori fac intr-o zi mai multi bani decat faci tu intr-o saptamana? Gandeste-te de doua ori inainte sa dai bani unui necunoscut! Poate individul are o masina „mai straina” decat a ta si parcata chiar sub nasul tau. Cersitul este o afacere! O urata afacere, dar aduce rauri de bani. Afacerea este condusa de retele foarte bine organizate, al caror succes se bazeaza pe exploatarea la maxim a persoanelor atrase in acest „rau”. Anual, sute de copii alearga pe strazi cersind bani trecatorilor, doar pentru a-si face norma, doar pentru a evita o „mama de bataie”.
Vrei sa fii miliardar? Vrei sa ai mai multi bani? Urmeaza-i pe cersetori! Rapid si usor!!!
Un exemplu concret si convingator al „profitabilitatii” cersitului este cel al „sarmanului” cersetor din Botosani. Cuibarit in sectia de politie a orasului acesta si-a declarat greul prin care trece zilnic. „Sarmanul” avea in buzunar doar 500RON, bani castigati din cersit. Urma sa ii depuna pe card, dar offffff l-au prins politistii! Nu stim exact care card, pentru ca are doua! Si pardon, nu circula cu autobuzul, ci cu taxiul!! Aaaa..si a mai spus ca piciorul amputat nu il impedica in a munci, doar atat ca nu poate sta in picioare foarte mult. Cuvintele cheie ar fi: cersetor, 500RON, doua carduri, taxi, vrea sa-si cumpere o casa, apt de munca. Sa mai zic? Mai are rost sa zic ceva??
Sunt atatea alte mijloace de a ajuta un om nevoias, nu trebuie musai sa dai bani pe cersetori…
Eu stiu ca este greu sa ramai indiferent la necazul unui om. Gandeste-te doar ca acel om poate fi un bun actor, nu un om sarac. Gandeste-te cat muncesti pentru banii pe care ii dai pe cersetori, persoane care sunt, poate, mai sanatoase decat tine! Sa presupunem prin absurd ca acesti oameni care cersesc sunt ai nimanui si nu au nimic. De ce nu cersesc paine sau mancare sau haine?? De ce numai bani? De ce vor doar bani?
Dar si ei muncesc, si ei au sefii lor, si ei platesc impozit care se cheama altfel, taxa de protectie sau taxa de zona!
Din pacate si de data asta politia e depasita de situatie. Cine nu site de „Filantropica”?Regizorul Nae Caranfil povestea, la un moment dat, ca o pers. foarte importanta din politie, ii marturisea ca este un film exceptional si ca ei il folosesc ca material didactic. Au avut multe de invatat din acel film si i-a ajutat foarte mult in activitatile zilnice descoperind astfel multe „inselaciuni”. Tot regizorul spunea ca totul e strict fictiune si nu s-a documentat mai deloc.
Asa ca, traiasca filmele si imaginatia celor care le creaza! Felicitari! Ajutati politia sa ne protejeze! Pe cand un film despre coruptie si incompetenta celor care ne conduc?
Ramane doar cu speranta ca intr-o zi se va schimba ceva in bine!