Banii si parintii nostri
Daca esti adolescent sau proaspat student gasesti ceva mai usor modalitatea de a cere bani de la parinti. Daca esti deja spre final de masterat sau adult, e din ce in ce mai dificil sa incepi cu ai tai discutii legate de bani. Unii parinti sunt empatici si sar cu banii indiferent de motivatia adusa. Altii sunt mai putin saritori si cer socoteala nu pentru banii doriti cat pentru cauzele care au dus la nevoia lor stringenta. Banii si parintii nu prea mai suna bine impreuna de la o anumita varsta…
Intrebari care se pun totusi…despre banii si parintii fiecaruia
Pana in ce moment al vietii ceri bani de la parinti? Ai spune pana cand iti gasesti un job care sa–ti acopere toate cheltuielile, nu? Si daca ai un job part-time, atunci banii castigati sunt bani de buzunar…? Va sa zica grosul cheltuielilor tot pe umarul parintilor cade?
Pana la ce varsta? Tind sa cred ca nu exista un deadline de varsta cand vine vorba de sponsorizarile ocazionale parintesti chiar si atunci cand tindem spre 40. Eu tin minte cum mama prietenului meu a primit la implinirea celor 56 ani, de la mama ei, bancnota lui Caragiale…Iata, deci, ca exista si cazuri in care banii si parintii merg mana in mana, indiferent de varsta.
Ocazii de tot felul: banii si parintii
Ti se ofera bani la ziua de nastere si daca ai norocul si la cea onomastica. Apoi vin Iepurasul de Paste si Mos Craciun tot cu banii in buzunare. Fii sincer si recunoaste ca nu-ti poti refuza parintii, mai ales atunci cand insista din dorinta de a se simti pretuiti si de mare ajutor. Multumeste-le cu o imbratisare, un zambet si o vorba buna.
„Cu banii poti cumpara un caine minunat, dar numai cu dragostea il poti face sa dea din coada.”
Daca ai primit o amenda usturatoare pentru ca ti-ai parcat masina aiurea sau ai intarziat cu rata la casa pentru ca ai avut niste cheltuieli neprevazute, cum ceri bani de la parinti? Cu cap, desigur! Prezinta-le siguranta ca te responsabilizezi, ca banii sunt primiti doar cu titlu de imprumut si ca-i vei returna cat mai repede posibil. Si ca sa nu te simti vinovat pe viitor, daca nu reusesti sa-i returnezi la timp, incearca sa-ti rasplatesti parintii cu favoruri non-monetare (gateste, calca haine sau scoate cainele mai des la plimbare). 😉
Inchei prin a spune ca „Banii nu incep niciodata o idee. Este intotdeauna ideea ce porneşte banul”. Extrage si tu morala acestei vorbe si fa-o cat mai bine. Sau nu esti de acord?
eu am urmat sfatul lui kiyosaki din copil bogat, copil istet si am inceput de la 6 ani educatia financiara a lui fi-miu (cu 3 pusculite si alea alea) 😉
intelege perfect ca in hypermarket jucariile sunt doar pentru a ne uita la ele si nu pt a le cumpara, jucarii se primesc numai de sarbatori, vizite ale rudelor etc
si deja strange bani pentru facultate 🙂
Stiu cartea, dar inca nu am citit-o. Promit ca atunci cand ma voi decide in privinta unui urmas va fi fost demult in biblioteca, citita…
Si daca nu da rezultatele asteptate imi voi permite sa cer un sfat, daca la tine a functionat… 😉
Ar fi minunat daca parintii le-ar oferi copiilor lor o astfel de educatie financiara de mici si n-ar mai arunca cu banii pe toate lucrusoarele alea inutile…