In pompele centrifuge, lichidul ajuns inauntru este transportat dupa traictoria impusa de structura rotorului aflat in rotatie. La final se obtine energia cinetica ce se converteste in energie potentiala sau inaltime de pompare.
Pompa centrifuga este modalitatea tehnica de vehiculare a unor volume mari de lichide cu vascozitate mica sau medie si cu continut redus de particule.
Rotorul este componenta centrala a pompei centrifuge. Aceasta este cea responsabila cu directionarea energiei de la motor catre lichid. Rotoarele pot fi de mai multe tipuri – inchis, deschis sau melc si asigura atat miscarea lichidelor cu vascozitate redusa, cat si a lichidelor care contin corpuri solide sau suspensii. Ca urmare a versatilitatii fata de categoriile lichidului pe care il poate transporta, pompa centrifuga a devenit indispensabila pentru o multime de domenii de aplicare.
Pompe centrifuge sunt concepute in special pentru retelele de alimentare dar si pentru transferul lichidelor in industria metalurgica, alimentara, miniera sau chimica. Pompa centrifugala manuala Troy T29000 pentru transfer lichide este recomandata pentru motorina sau uleiuri.
Ce avantaje ofera pompele centrifuge?
Iata cele mai importante avantaje ale pompei centrifuge:
- Partile care au contact cu lichidul sunt fabricate din otel inoxidabil
- Utilizarea generala in scopuri casnice si aplicatii industriale
- Permisiunea de includere a acestora in grupuri de pompare
- Costuri reduse de intretinere si exploatare
- Mecanismele de cuplare sunt simple
- Nu necesita dispozitive de reglare a debitului
- Rezistent la diferite conditii de clima si mediu
- Greutate si dimensiuni reduse
Tipuri de pompe centrifuge
In functie de directia de curgere a fluidului prin pompa centrifuga, aceasta poate fi:
- Radial: circulatia paralela a fluxului cu axa de rotatie. Sunt cele mai cautate tipuri de pompe centrifuge, versatile si eficiente
- Axial: circulatia paralela a fluxului cu axa de rotatie. Sunt cel mai des utilizate in situatia cresterii debitului la capete joase
- Mix: o combinatie intre tipurile principale (axiale si radiale)
Principiul de functionare si schema pompei centrifuge este identica pentru fiecare categorie. Aceasta tehnologie se bazeaza pe forta paletelor rotative si efectul asupra fluxului de lichid pompat. Diferentele dintre aceste tipuri constau in puterea obtinuta prin proiectare si presiunea apei.
Intretinerea pompei centrifuge
In cazul acesteia, piesele cele mai sensibile la uzura abraziva sau coroziva sunt: labirintii, arborele, rotorul, bucsa de uzura, lagarele sai etansarea mecanica.
In situatia transportului de lichide abrazive, carcasele de aspiratie si refulare sunt protejate cu blindaje fabricate din materiale speciale anti-coroziune.
Rotorul este denumit si inima pompei centrifuge, fiind o piesa vitala a acesteia. De aceea, se recomanda ca, in cazul constatarii primelor semne de deteriorare avansata, sa fie inlocuit cu o piesa de schimb originala, procurata de la furnizor. Cum identifici semnele de uzura? Acest proces se manifesta sub forma de ciupituri, canal de pana deformat, pereti subtiati, forma discontinua, etc.
Rotorul poate fi obtinut fie prin turnare, fie prin sudare-nituire. Indiferent de procedeul de realizare a piesei, materialul rotorului nu dispune de omogenitate completa. In consecinta, in timpul miscarii de rotatie, apar mase inegale, care in timpul actionarii cauzeaza miscari de vibratie la nivelul intregului ansamblu.
Comentarii recente