Carburanti mai scumpi zi de zi
Cum preturile carburantilor cresc in nestire ca urmare a tulburarilor din Orientul Mijlociu, este de la sine inteles ca soferii ar trebui sa se straduiasca mai tare sa economiseasca bani si sa-si reduca consumul de benzina si motorina.
Din pacate, combustibilii sunt o necesitate in orice economie dezvoltata (sau in curs de dezvoltare ;)), dar asta nu inseamna ca trebuie sa scoti bani din buzunar indiferent de cost si sa consumi in nestire. Cu totii trebuie sa ne cheltuim banii intr-un mod inteligent iar in ciuda dependentei noastre de benzina si la acest capitol ar trebui luate masuri.
Voi insira doar cateva modalitati pentru a te ajuta sa reduci costurile la capitolul carburanti.
Incearca sa le pui in practica macar pentru o perioada si apoi culege roadele: trage linie si fa diferenta. Cati bani s-au dus luna trecuta comparativ cu aceasta luna. Daca utilizezi o aplicatie de buget personal va fi chiar si mai usor: un click si ai raportul in fata insotit de grafic care evidentiaza mai bine eventualele diferente.
Cauta statiile de alimentare care pactica cele mai mici tarife la carburanti
Cu o simpla cautare pe internet afli ce companii pactica cele mai mici preturi la carburanti si apoi cauti si cea mai apropiata statie. Fa asta inainte de fiecare alimentare. Poate unii dintre voi vor sustine ca nu se merita sa te deplasezi, e mai comod sa alimentezi la statia din capatul strazii, dar faceti un calcul inainte, macar de curiozitate…
Economia de carburanti: planifica-ti cu grija drumurile catre magazine…
Stiu ca esti foarte prins de „job” si de alte activitati aducatoare de profit si ca astepti weekend-ul pentru a face mai multe „curse” catre diverse hipermarketuri pentru a cumpara cele necesare. Dar gandeste-te ca toate aceste drumuri inseamna carburant, mai ales daca alegi un magazin de la marginea orasului. Si cum majoritatea dintre cele mai mari acolo sunt…
Asa ca incearca sa-ti planifici drumurile cu masina mai bine. Fa-le pe toate o data, nu-ti dedica un drum pentru a cumpara mancare si unul pentu a cumpara haine si inca unul pentru a alege nu stiu ce cadou…si asa mai departe. Fa in asa fel incat timpul petrecut in trafic sa fie cat mai redus. Trebuie sa ai de la inceput un plan bine stabilit: traseu, magazinele alese si ce anume trebuie sa cumperi.
Sacrifica-ti o parte din placeri
Suna mai dur decat este de fapt….Pretul mai mare al carburantilor inseamna ca multe dintre activitatile tale pe care le faci de placere vor fi mai costisitoare, chiar daca asta nu se va reflecta direct in factura/bon/bilet. Iesirea in oras la cina sau evadarea pentru un weekend din oras vor fi evident mai costisitoare. Mai adauga alte placeri care necesita deplasarea cu masina iar bugetul alocat pentru banzina va fi din ce in ce mai solid.
Cum probabil toata vara ce urmeaza preturile carburantilor vor ramane undeva sus, poate vei incerca sa-ti reduci aceste activitati pe care obisnuiesti sa le faci in timpul liber. Incearca sa le inclocuiesti cu unele mai putin costisitoare: poti pregati cina acasa si iti poti invita cativa prieteni sau poti iesi la o plimbare cu bicicleta.
Pastreaza-ti autovehiculul intr-o stare buna
Daca este absolut necesar sa te urci la volan atunci asugura-te ca masina ta consuma cat mai putin posibil. Daca urmeaza sa-ti cumperi una noua tine cont de acest aspect de la inceput. Daca deja esti fericitul posesor al unei masini, ai grija de ea si va avea grija de bugetul tau. Pastreaza aer in pneuri. Schimba filtrele de aer. Schimba uleiul. Fa-ti reviziile periodic pentru a te asigura ca toate acestea sunt in stare buna, curate si eficiente. Cu cat faci mai multi kilometri cu un plin de benzina cu atat vei intra mai rar intr-o benzinarie…
Utilizeaza forme alternative de transport!
Nu in ultimul rand, pe cat posbil, opteaza pentru forme alternative de transport ca autobuzul, metroul sau trenul. Bineinteles aceste solutii sunt limitate de zona in care locuiesti si de stilul de viata; deci nu trebuie sa te pedepsesti singur daca nu sunt o alternatva acceptabila. Dar, sunt intr-adevar o solutie cu efect imediat daca vrei sa economisesti bani.
Imparte masina cu colegii
Este din nou o optiune relativa, dar cu foarte mult sens pentru cei care au colegi ce locuiesc in apropiere. De ce sa mearga fiecare dintre voi cu masina proprie pe exact aceeasi ruta catre munca, cand puteti foarte bine sa mergeti o saptamana cu masina unuia, o saptamana cu masina celuilalt si tot asa… Pe langa faptul ca vei face economii in ceea ce priveste carburantul si uzura masinii, timpul in trafic va trece si mai usor discutand cu colegii si puteti recapitula si scurta prezentare pe care ati avut-o de pregatit pentru astazi… 😉
Dupa cum spuneam sunt doar cateva solutii. Sunt ferm convinsta ca lista este mult mai lunga. Va las pe voi sa o completati si sa veniti in ajutorul celorlalti soferi. Deci?
Comentarii recente