Niciodata nu incepeti sa va decorati casa fara o analiza a spatiului sau fara schita unei case. Un astfel de plan este cel mai simplu mod de a observa cat spatiu aveti la dispozitie si care sunt punctele tari si slabe ale casei dumneavoastra. Pentru a crea un plan de etaj precis, incepeti prin masurarea unei camere:
Masurati lungimea unui perete, dintr-un colt al camerei in altul. Dupa ce ati aflat valorile lungimii si inaltimii camerei, inregistrati numerele langa liniile ingrosate, care reprezinta peretii exteriori. Masurati peretii ramasi folosind aceeasi tehnica.
Majoritatea camerelor au patru pereti, dar daca masurati o camera in forma de L, aveti mai multe dimensiuni de masurat. Includeti fiecare perete in schita, mai ales daca intentionati sa acordati unei parti a camerei o pardoseala sau un perete diferit.
Masurati usile camerei si alte intrari. Retineti daca usa se deschide in interiorul sau in afara camerei si indicati directia (cu un arc) pe schita dumneavoastra. Masurati, de asemenea, distantele tuturor deschiderilor – usilor si a arcurilor deschise – de la capetele peretilor, astfel incat sa puteti localiza cu precizie toate aceste deschideri pe plan.
Determinati dimensiunea ferestrelor. Includeti si cadrul ferestrei in plan, masurand de la marginea exterioara pana la marginea interioara. Inregistrati separat toate masuratorile. De altfel, nu uitati sa masurati distanta de la podea la partea inferioara a cadrului ferestrei, de la tavan pana la partea de sus a ferestrei si de la fereastra (pe fiecare parte) pana la coltul peretelui.
Masurati toate caracteristicile arhitecturale, inclusiv semineele, consolele, rafturile si orice alte elemente incorporate in pereti. De altfel, masurati si spatiul din jurul articolelor si dimensiunile exterioare sau generale ale acestora, apoi localizati-le in planul dumneavoastra.
Masurati peretii dintr-o parte in alta si de la podea la tavan.
Masurati unde sunt amplasate prizele electrice, intrerupatoarele si alte comenzi.
Retineti unde sunt amplasate conductele de caldura si aer conditionat, radiatoarele si tevile expuse.
Dupa ce terminati masurarea, sunteti gata sa incepeti sa desenati schita casei:
Creionati usor zonele care au peretii exteriori ai casei. Noi va sugeram sa nu trasati liniile intunecate de la inceput deoarece acestea vor fi greu de sters.
Notati pe hartie orientarea directionala a camerei (nord, sud, est si vest) deoarece cantitatea si calitatea luminii naturale afecteaza o serie de decizii.
Desenati specificul camerei, folosind o linie dreapta mai groasa pentru pereti, ferestre si seminee. Retineti, de asemenea, sa notati si latimea interioara a usilor si a altor deschideri, astfel incat sa stiti daca o canapea sau alta piesa de mobilier mare se poate potrivi in camera.
Indicati unde se afla toate comutatoarele, prizele, comenzile LED, cablul TV si liniile telefonice. Toti acesti factori influenteaza amplasarea mobilierului. Nu faceti greseala de a pune bibliotecile in fata singurei prize din camera, de a incarca toate rafturile, si de a descoperi apoi ca nu va puteti conecta telefonul!
Desenati inaltimile fiecarui perete.
Inaltimile peretilor sunt reprezentari bidimensionale care va ajuta sa va dati seama daca puteti achizitiona anumite obiecte de arta. Din nou, amintiti-va sa marcati toate caracteristicile permanente, cum ar fi intrerupatoarele, prizele, cablurile pentru telefon si TV, aerul conditionat si orificiile de ventilatie.
Comentarii recente