Bani de haine – o cerinta a societatii
Fie ca ne pare bine sau nu, vremea frunzei asezata strategic in locurile pe care nu le vede decat nasul la botez…pana la o anumita varsta, bineinteles, s-a dus. Cum o fi stat frunza aia acolo si ce tip de frunza era (pentru ca presupun ca nu era o frunzulita), nu stiu; important este ca astazi nu ne mai putem “culege” hainele din copaci, desi ele se gasesc tot pe toate drumurile, motiv pentru care avem nevoie de bani de haine.
Bani de haine. Cat si de ce?
Eu am o dilema…se spune ca romanii nu prea se pricep sa se imbrace cu stil, insa magazinele de firma, mall-urile sunt pline de oameni, fie weekend, fie zi lucratoare. Cum reusim? Mergem sa cumparam sau doar sa facem cercetare de teren? Exista hobby-ul de a privi haine pe care nu ti le poti permite? Avem sau nu bani de haine?
Cred ca problema este alta. Multi romani au bani de haine, dar nu stiu sa le poarte. Ma refer la acei asa-zisi emuli, care vor sa imite clasa de lux prin achizitii, dar nu adopta si “filosofia” acesteia. Sunt aceia care atunci cand isi cumpara o haina buna, nu o cumpara pentru material sau calitate, ci pentru un consum ostentativ exprimat prin eticheta (pe principiul daca nu scrie maaare si fosforescent firma pe tricou, nu mai scoatem eticheta).
Bani de haine sau cum ne “cumparam” simpatia celorlalti
Poate ca vorba “haina il face pe om” nu este adevarata intru totul, dar se aplica cel putin pentru o perioada de 30 de scunde. De ce? Pentru ca impresia cea mai puternica si durabila pe care ne-o formam despre o persoana ia nastere in primele 30 de secunde de la momentul intalnirii.
Ori, cum in acest mic interval de timp nu apucam sa ne expunem principiile de viata si cunostintele de filosofie, aceasta se bazeaza pe alte aspect, printre care si vestimentatia. Chiar daca avem un stil propriu de a ne imbraca, exista situatii in care trebuie sa ne supunem unor conventii cu caracter “uniformizator”, care ne obliga sa ne lasam tricoul cu trupa preferata (sau bluza cu sclipici si paiete, dupa caz…) acasa.
„Clothes make the man. Naked people have little or no influence on society.” (Mark Twain)
Bani de haine – cum obtinem mult din putin
Chiar daca nu ne permitem sa ne innoim garderoba la fiecare “adiere” de moda, iata cateva sfaturi pe care le putem urma pentru a economisi (bani de) haine:
-controleaza-ti instinctul nebun de a cumpara un articol vestimentar doar pentru ca te-a vrajit pe moment; sunt sanse mari sa-l condamni la o viata intre cei patru “pereti” ai sifonierului (de altfel, se pare ca o persoana poarta, in mod frecvent, doar o treime din garderoba sa);
-cumpara hainele cele mai de bune pe care ti le permiti, e o investitie pe termen lung (cu alte cuvinte, evita hainele “de unica folosinta”);
-ai grija de hainele tale! Nu trebuie sa le vorbesti si sa le alinti (cum se spune ca ar fi bine sa facem cu plantele), ci sa le intretii pe cat se poate;
-din ciclul “minunile internetului”: vinde hainele pe care nu le mai porti pentru a obtine bani de haine noi!
-„recicleaza-ti” piesele vestimentare; un accesoriu sau o modificare iti pot improspata garderoba!
– fii eficient, adica fii pe faza la tot ce inseamna reduceri, promotii, lichidari de stoc!
-in fine, evita curentele de moment in ceea ce priveste moda – au speranta mica de viata si nu-ti reflecta neaparat personalitatea.
Voi cata importanta si ce procent din buget acordati categoriei “bani de haine”?
Comentarii recente