Ajutor social sub semnul schimbarilor
Suntem un popor crizat intr-o tara si mai crizata, intr-o Europa la fel de crizata, pe o planeta la fel de crizata. Bineinteles, fiecare tara cu masurile ei. Pentru ca bugetul de stat sa faca fata provocarilor unui nou an, legile se schimba ametitor in 2011. In aceeasi categorie schimbatoare se include si legea ce reglementeaza cine primeste ajutor social, cine nu, cine poate, cine nu poate.
„Suntem saraci si plin de-amar, c-un ajutor social in zadar!” Oare?
Acordarea de ajutor social persoanelor sau familiilor aflate in dificultati financiare este o datorie a statului. Cu totii am auzit de toate: ba se acorda ajutor social prea usor, ba ca lenea este incurajata de ajutorul social, ba ca nu se acorda ajutorul social cum trebuie etc.
De fapt, important este ca acest ajutor social sa ajunga la cine trebuie. Pentru multe familii din Romania, ajutorul social este unica sursa de venit. Lasand la o parte tonul acuzator, chiar cred ca sunt familii in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca, familii cu mari probleme de sanatate, care ar merita un ajutor social mai mare.
Legea 416/2001 si HG 50/2011 pentru ajutor social
Potrivit legii, cuantumul de ajutor social se stabileste ca diferenta intre venitul minim garantat si venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. Nivelul venitului minim garantat pleaca de la 125 lei pentru o persoana singura si ajunge pana la 462 lei pentru o familie formata din 5 persoane.
Modificarea legii de acordare a ajutorului social a starnit si un val de amuzament parlamentar. Persoanele ce urmeaza a primi ajutor social nu trebuie sa aiba in posesie o serie de bunuri mobile, imobile, dar si animale! Mai pe scurt: ai un bou iti dam, ai 3 boi nu-ti dam nimic! Ai un aparat video de pe vremea cand aveai salariu? Nu-ti dam ajutor social! Mai intai vinde-l si apoi primesti!
Ajutor social acordat prea mult, prea multora…
Daca pana acum ajutoarele sociale se dadeau cu nemiluita si au dus la aparitia a 8-9 milioane de romani asistati social, din 2011 lucrurile se schimba. Persoanele ce beneficiaza de ajutor social trebuie sa dovedeasca lunar ca sunt in cautarea unui loc de munca, ca nu au refuzat niciun loc de munca si ca sunt dispusi sa participe la cursuri de formare profesionala.
O scurta inspectie in judetul Vrancea a dus la suspendarea a 1725 dosare de ajutor social. De ce? Anchetele social au fost facute defectuos sau deloc. S-au descoperit dosare chiar si din 2002 ce nu mai fusesera verificate. Prin 2010, o familie din Galati alcatuita din mai multi membrii cu dizabilitati primea un ajutor social lunar de 5174 de lei.
Ajutor social – Statul zice bine. Noi vrem la fel de bine?
Potrivit ministrului Muncii, Ioan Botis, in Romania exista 202 tipuri de prestatii sociale. Peste 50% din romani primesc o forma de ajutor social. Si iata un punct in care nu mai putem da vina pe stat. Un punct in care romanul cere prea mult fara sa ofere prea mult in schimb. Un punct in care statul incurajeaza spiritul muncitoresc. Daca un membru al familiei sau persoana singura beneficiara de ajutor social dovedeste ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, atunci ajutorul social se va majora cu 15%.
Ar fi multe de spus in ceea ce priveste statul roman, deciziile guvernului Boc, cum traiesc romanii din ajutor social pe spatele statului, cum romanii nu se descurca cu un ajutor social etc. Putem doar sa ne dam cu parerea, putem sa speram la un stat mai organizat, la cetateni mai muncitori si la un numar cat mai mic de familii ce traiesc din ajutor social.
am scris mai detaliat despre efectele perverse ale protectiei sociale exagerate… si culmea, nu de la cazuri din Romania am pornit, ci din… Franta 😉
http://www.concediaza-ti-seful.ro/2009/09/protectia-sociala-dauneaza/