Era o vreme in care tinerii adolescenti isi pierdeau vremea pe banca in parc…
Mai nou, cuvantul „banca” si-a pierdut cu totul semnificatia de relaxare, odihna, verdeata, liniste si pace in parc. Banca secolului XXI iti da fiori pe sira spinarii, iti inteapa ochii, provoaca insomnii si da dureri de cap. Banca nu mai este asociata cu parcul ci cu dobanzi, credite, curs valutar, credite, credite, dobanzi, credite, credite.
Banca si istoria ei (pe scurt , stai linistit ;)) in Romania
In 1880 a fost infiintata Banca Nationala a Romaniei, al carei scop era de a sustine economia nationala. Acest eveniment a creat un mediu favorabil pentru aparitia altor banci si dezvoltarea sistemului bancar romananesc.
Perioada interbelica a afectat puternic sistemul bancar romanesc, Guvernul fiind nevoit sa intervina pentru a contracara efectele crizei din anii 1929-1933. Trecerea la economia de comanda, a restrans activitatea bancara din Romania, oferind un numar limitat de servicii si produse bancare.
Din 1989, infiintarea unui sistem bancar complex a fost un raspuns al trecerii la economia de piata si cresterea numarului de agenti economici privati. S-a ajuns astfel la modelul existent si astazi: un model structurat pe doua nivele: o banca centrala si institutii financiare.
Fosta macelarie = actuala banca
Si uite asa am ajuns sa avem in secolul XXI un peisaj urban ce este 90% format din institutii bancare. S-a dus vremea in care aparea chiosc dupa chiosc, s-a dus vremea macelariilor de cartier, a aprozarelor.
A venit vremea bancilor. In fiecare zi vad acelasi colorit: bancile 1, 2 si 3 stau pitite comod in parter de bloc. Vis-a-vis bancile 4, 5 si 6 stau insirate elegant tot la parter de bloc. Impactul publicitar e acelasi: „la noi dobanzile sunt cele mai mici”, „noi oferim cele mai tari credite”, „noi chiar va dam bani pe paine”, „noi suntem the best, forget the rest”.
Bancile vand iluzii lipite de vitrine, frumos colorate, in care comisioanele ascunse si dobanzile fluctuante nu se precizeaza.
Mai avem nevoie si de-o banca
Criza financiara a acestor ultimi ani, a lasat urme in sistemul bancar romanesc. Daca pana acum bancile au aparut ca ciupercile dupa ploaie, atunci care va sa zica criza financiara a adus doar „soare” in lumea bancara.
In anul 2010, 255 de sucursale ale insitutiilor bancare din Romania au fost inchise. Numarul unitatilor a scazut de la 6425 in 2009 la 6170 in 2010. S-au ales spre a fi inchise sucursale mai putin eficiente, ale caror „taiere de pe lista” au atras si o scadere a costurilor la nivel de total insitutie bancara.
„E rau cu rau, da-i mai rau fara rau”. Oricat de mult ne deranjeaza o sumedenie de banci infipte pe 3 metri patrati de cartier orasenesc, trebuie sa recunoastem ca bancile joaca cel mai important rol in economia de piata. Ele sunt motorasul care fac lucrurile sa mearga, banii sa se invarta, clientii sa se enerveze, criza financiara sa se accentueze…
mie imi convine ca sunt multe filiale, agentii, sucursale, sedii, puncte de lucru, oricand si oriunde am ceva de rezolvat la o banca, gasesc ceva in apropiere 😉 🙂
Important e sa gasesti acolo si persoane competente.
Bafta multa! 😛