Bani la saltea. Mai practica cineva acest „sport”?
Foarte multi oameni. Lipsa de incredere in institutiile specializate duce la practicarea si in ziua de astazi a unei modalitati de economisire…rudimentare: bani la saltea. Conform unui studiu efectuat de Daedalus Milward Brown anul trecut, mai mult de jumatate din romanii care au reusit sa economiseasca au preferat sa-si pastreze banii in casa, explicatia fiind teama de un eventual faliment bancar.
Totusi, cei bogati sau cu sanse reale de a se imbogati nu tin bani la saltea, nici macar in banci, ci ii investesc, cheltuind foarte putin pe placerile “lumesti” si foarte mult pe…inmultirea economiilor actuale.
Motive pentru a nu tine bani la saltea…
…ci a-i depune la o banca sunt destule. Primul ar fi dobanda, insa aceasta este una “prea mica” pentru 74% dintre persoanele participante la studiu. Un al doilea motiv ar fi siguranta mult mai mare a economiilor tale depuse in banca, dar si expertiza celor ce lucreaza in aceste institutii si iti “pazesc” si iti inmultesc economiile. Sistemele de siguranta ale unei banci, in ciuda ocazionalelor evenimente putin spus neplacute, sunt net superioare oricaror masuri pe care ai putea tu sa le institui pentru a-ti pazi suma mai mare sau mai mica de bani la saltea. Sa nu mai vorbim de pericolul unei inundatii sau al unui incediu…
Bani la saltea – metoda de imbogatire?
Dar daca vrei cu adevarat sa te imbogatesti, niciuna dintre alternative nu este o solutie. Se pare ca bogatii nu pun bani la saltea, ci ii folosesc pentru a construi o fundatie solida pe care sa se acumuleze bogatii peste bogatii. Cheltuielile pe placerile de zi cu zi le sunt oarecum straine, banii pe care un om de rand i-ar “irosi” pe dezvoltarea propriilor hobby-uri, pe proprietati, masini sau haine sunt destinati investitiilor care sa devina in timp importante surse de venit.
De asemenea, acesti oameni cu sanse reale de imbogatire nu obisnuiesc sa sustina financiar mult timp alte persoane cum ar f proprii copii, parinti, partenerul de cuplu sau vreun var de gradul al III-lea; in ceea ce priveste copii, ei merg pe principiul “si-a terminat studiile, sa se descurce!”. Si nu e ca si cum nu s-ar bucura de toate placerile vietii, insa timpul rezervat lor este abia dupa ce si-au asigurat stabilitatea financiara dorita.
Desigur, un astfel de comportament poate fi blamat sau aplaudat, insa concluzia este ca nu acumularea, ci folosirea inteligenta a banilor este scurtatura catre o viata lipsita de griji financiare.
Bani la saltea – un sentiment de confort psihic
O intamplare tragi-comica petrecuta acum 2 ani in Israel a fost o dovada in plus a pericolului depunerii de bani la saltea: o femeie din Tel Aviv, dorind sa-i faca o surpriza batranei sale mame, i-a inlocuit vechea saltea cu una nou-nouta, fara a-i trece macar prin minte ca, aruncand salteaua ponosita a memei, a aruncat si economiile acesteia de-o viata: nici mai mult nici mai putin de 1 milion $. Realizand greseala, femeia a alertat autoritatile care au pornit in aventura gasirii sumei fabuloase de bani…ele si alte cateva sute de persoane din oras.
Iar datorita sentimentului atat de placut de a adauga bani la saltea zi de zi si de a-i mai numara din cand in cand pentru simpla satisfactie de a le simti textura, inventiile celor mai creative nu au intarziat sa apara. Asa a luat nastere portofelul-saltea sau pusculita-saltea, menite a ilustra vesnica actualitate a banilor pusi la saltea. Ingenios, nu-i asa?
Comentarii recente