Bani pentru copii – cand si cat?
Cei care au copii au probabil si o mare dilema: cati bani de buzunar ar trebui sa le dea acestora si incepand cu ce varsta? Relatia cu banii din timpul copilariei ne poate influenta comportamentul financiar de la maturitate sau chiar personalitatea si atitudinea fata de ceilalti.
Si-atunci, cand ne gandim la capitolul ”bani pentru copii”, ar trebui sa avem in vedere mai multe aspecte: care este motivul pentru care le dam bani celor mici, cum ii invatam sa-i cheltuiasca inteligent si care este valoarea banului, care sunt presiunile suportate de acestia in mediul lor din partea colegilor sau a amicilor de sotron?
Cati bani pentru copii ar trebui sa punem deoparte luna de luna?
Bani pentru copii – de la ce varsta pana la ce varsta?
Stim si noi, adultii, care sunt “pericolele” la care ne expunem finantele zi de zi, cum aruncam banii pe o gramada de lucruri nefolositoare si apoi regretam…tardiv. Un copil este expus si mai multor tentatii, de la cele mai inofensive la cele mai periculoase, iar banii pot cumpara orice in ziua de astazi. Deci cum procedam? Cati bani pentru copii sunt potriviti si incapand din ce moment ar trebui sa ne punem aceste intrebari?
Din prima zi de scoala a odraslei noastre. Psihologii indica momentul inceperii studiilor ca fiind unul potrivit in ceea ce priveste alocarea acestor bani pentru copii, ei aducand cu sine simtul responsabilitatii pentru cei mici. Odata ce copilul invata sa scrie si sa socoteasca, banii de buzunar devin obligatorii, dar nu ca modalitate de santaj sau recompensa, ci insotiti de niste reguli cat de poate de stricte si respectate de ambele parti implicate in “tranzactie”.
Bani pentru copii – negocierile nu sunt admise
Inca din momentul in care acesti bani pentru copii devin un subiect de discutie in familia ta, trebuie stabilite cateva reguli stricte. In primul rand, ar trebui sa-l faci pe cel mic sa inteleaga ca o suma stabilita nu mai poate fi negociata si ca ar trebui sa-si gestioneze atent fiecare banut; in al doilea rand, este necesar sa-i exlici ca tu, ca parinte, trebuie sa stii exact pe ce si-a cheltuit banii si ca n-ar fi rau sa puna si ceva deoparte pentru o jucarie noua. Cumpara-i o pusculita si ajuta-l sa experimenteze sentimentul placut al economisirii.
La varsta adolescentei, lucrurile devin mai complicate. Banii isi schimba destinatia de la dulciuri la iesiri in oras, iar viciile pandesc la tot pasul. Apar cheltuieli noi cum ar fi factura la mobil sau biletele la film, iar suma de bani pentru copii creste. De asemenea, capriciile si pretentiile devin mai mari, iar rolul tau ca parinte este sa-l inveti pe copilul tau ceinseamna castigarea si economisirea banilor.
Daca nu se multumeste cu cat ii poti oferi, explica-i ca va trebui sa munceasca pentruo suma mai importanta. Astfel, copilul tau va face eforturi de economisire mai mari ce-l vor ajuta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Bani pentru copii – o cheltuiala in plus
Dar sarcina cea dificila in administrarea finantelor personale nu este a copilului, ci a ta, deoarece va trebui sa mai adaugi o cheltuiala la lungul sir de cheltuieli fixe. Pentru a-ti ajuta copilul sa devina mai cooperant si mai responsabil din punct de vedere financiar, incearca sa-l implici in gestionarea bugetului familial, determinandu-l astfel sa inteleaga care sunt posibilitatile financiare ale familiei voastre si de ce rubrica “bani pentru copii” nu poate fi atat de generoasa cat isi doreste el.
Fiul meu abia e la gradinita asa ca inca nu cere bani. Citisem undeva, pe un blog sau forum, un comentariu legat de acest subiect. Cineva spunea ca parintii ii dadeau bani saptamanal dar cu o conditie: sa citeasca o carte. Cred ca e o ideea utila. In primul rand, in aceste vremuri in care copiii citesc din ce in ce mai putin e un mod in care ii poti face sa deschida o carte. In al 2-lea rand primind bani saptamanal invata sa ii administreze astfel incat sa ii ajunga toata saptamana.
Da, uite o idee draguta si foarte buna pentru o educatie corespunzatoare, atat financiara cat si in general. De avut in vedere pe viitor! 😀
Ideal ar fi sa reusim sa le insuflam placerea de a citi… Ca daca asteapta sa termine o carte doar sa-si primeasca suma promisa, nu cred ca-i prea sanatos…
Si la final ce faci? Il asculti? Il pui sa-ti povesteasca cartea? Mmm…nu stiu ce sa zic. Mi se pare cam mult totusi.
Dar …in final, daca este ultima cale de a ne convinge copiii sa citeasca, buna s-asta! 😉 Nu ca as avea copii inca..teoretic vorbind!
Eu cred k trebuie sa ii dam copiilor nostri macar 5 lei pe zi,dar numai daca merita*parererea mea
Da, dar atat timp cat nu vin ca o recompensa…. poate ca este ok sa nu i mai dai daca a facut vreo boacana, dar sa-i dai pentru ca este cuminte….nu e indicat. E destul de sensibila problema, dar cred ca abordarea potrivita variaza de la familie la familie si de la copil la copil.
Cred ca de la varsta de 4-5 ani, cand copilul invata a numara si a socoti, ii putem da ocazional o suma mica de bani, pe care sa il invatam sa o gestioneze, purtand discutii de genul: ce crezi ca poti cumpara cu acesti bani? ce ai vrea sa-ti cumperi? daca iti mai raman bani ce vei face cu restul? cat crezi ca iti mai trebuie pentru acel lucru?
La fel putem implica copilul in actiunile de cumparaturile curente, rugandu-l sa ne ajute a calcula pretul – asa invata si aritmetica aplicativa 🙂
Cand copilul merge la scoala sau alte activitati independente, e bine sa aiba cativa lei la el, ca sa isi poata satisface unele nevoi vitale (de ex., o sticla in plus de apa) sau sa-si cumpere ceva placut/ interesant/necesar (de ex., o ciocolata, o revista pt copii, un pix sau un caiet). Asa va inveta sa-si ranjeze prioritatile si sa-si supravegheze cheltuielile, totodata, va invata sa-si infraneze dorintele neadecvate, raportandu-se la suma de care dispune.
Este util, de asemenea sa implicam copilul de varsta scolara (de la 7-8 sau macar de la 10-11 ani) in consfatuirile de familie in ce priveste bugetul familiei, planificarea vacantelor, achizitii pentru casa sau membrii familiei etc. Asa au procedat parintii mei si cred ca a fost un exercitiu foarte util atat in planul educatiei financiare, cat si pentru unitatea familiei, grija fata de cei apropiati, cultivarea altruismului si altor valori social-umane, formarea principiilor de viata.