Bogatie si saracie – concepte abstracte?
Multi dintre noi pot trai decent cu putini bani pe care si-i administreaza atent, in timp ce altii trebuie sa atinga un anumit prag al economiilor pentru a ajunge la o stare de confort financiar, dar exista praguri obiective ce definesc conceptele de bogatie si saracie?
Unii oamenii isi fac un tel in viata din a face “multi bani”…dar ce inseamna “multi bani”? Ce economii trebuie sa avem pentru a ne simti in siguranta din punct de vedere financiar?
Bogatie si saracie in 4 trepte…
….sau nivele financiare care definesc gradul de siguranta al zilei de maine din punct de vedere financiar, care pot separa intr-o oarecare masura conceptele de “bogatie” si “saracie”. Tu in care te incadrezi?
1. Insecuritate financiara: aici sunt inclusi cei mai multi oameni. Insecuritatea financiara presupune traiul dus la limita de la un salaiu la altu. Daca maine ai fi dat afara, situatia ta ar fi una aproape dramatica pana la gasirea unui nou job, economiile fiind minime sau 0. Peste toate acestea s-ar afla si datoriile sau creditele pe care ar trebui sa le platesti dar nu mai ai cum in lipsa unui venit constant. Iesirea din aceasta stare necesita disciplina financiara si…putin noroc.
2. Securitate financiara: a avea o oarecare securitate financiara inseamna sa te poti intretine circa 6 luni de la o eventuala pierdere a locului de munca. Economiile tale ar trebui sa poata acoperi toate cheltuielile fixe si variabile din urmatoarele 6 luni, timp suficient pentru ca o persoana sa fie reintegrata in piata muncii. Ce-i drept, nu vei duce o viata in puf, dar vei putea sa treci cu bine peste o astfel de incercare.
3. Confort financiar: putini oameni pot spune ca se incadreaza cu adevarat in acest nivel. A te bucura de confort financiar inseamna a avea destui bani astfel incat o eventuala pierdere a job-ului sa nu te afecteze intr-atat din punct de vedere financiar. Mai mult, iti vei putea permite chiar si cate un rasfat mai costisitor, lipsa banilor nefiind principala ta gria ci, mai degraba, inmultirea lor. Anxietatea legata de bani nu exista la acest nivel. Economiile sunt destinate conservarii acestui confort financiar in timp.
4. Bogatie: bogatia materiala, obiectiv vorbind, inseamna sa ai banii necesari pentru a-ti permite luxul in orice ora din zi si din noapte. Poti deveni un filantrop respectabil, iti poti duce hobby-urile la extrem si poti investi in obiecte valoroase de arta. In mod ironic, o mare parte dintre cei care se afla in acest prag nu constientizeaza si nu pot experimenta sentimentul de a avea destul, iar pentru o alta parte…bogatia nu dureaza mult din cauza unei gestionari defectuase a resurselor financiare.
Bogatie si saracie. Unde te opresti pentru a te si bucura de viata?
Atunci cand vine vorba despre bogatie si saracie, oricat de clar le-am defini, mereu va exista o perceptie subiectiva care sa domine comportamentul nostru in raport cu banii.
Totusi, eu cred ca nu trebuie sa uitam ca banii sunt un mijloc, nu un scop in sine, iar in goana noastra dupa “averi fabuloase” ar trebui sa ne mai si oprim pentru a ne bucura de agoniseala realizata. Iar in ceea ce priveste capitolul “bogatie si saracie”, cred ca trecerea de la una la alta, in orice sens, depinde de economisire, o economisire inteligenta care sa nu devina o activitate calvar.
Comentarii recente