Categorii de cheltuieli sau destinatiile in care iti zboara banii
In fiecare luna privesti cum iti dispar banii din cont in doar cateva zile dupa ce ai luat salariul si iti faci mereu aceeasi promisiune: luna viitoare voi fi mai calculat. Dar, de cele mai multe ori, promisiunea ramane doar promisiune…
Cum sa faci sa schimbi acest lucru? Sa fii capabil sa iti administrezi cat mai realist si corect banii nu e chiar un lucru atat de simplu, nu se invata la scoala si personal as include aceasta abilitate la categoria simturi. Alaturi de vaz, auz, miros, gust, pipait, simtul administrarii finantelor personale este vital pentru o existenta lipsita de griji.
Categorii de cheltuieli. Pe foaie sau in aplicatia de buget personal?
Cati dintre noi avem acest al 6-lea simt? Prea putini as spune… In timp, situatiile neplacute in care ne plaseaza slaba organizare a cheltuielilor sunt lectii care ne mai „maturizeaza” putin din punct de vedere financiar. Asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam o astfel de lectie neplacuta pentru a invata cum sa ne cheltuim banii cu cap.
Ca sa stii sa iti administrezi cat mai bine finantele, trebuie in primul rand sa stii in ce directii iti „zboara” banii lunar, adica in ce categorii de cheltuieli se impart finantele tale. Poti sa treci aceste categorii de cheltuieli pe foaie, sa le colorezi frumos in functie de ce criteriu vrei, ca sa arate cat mai bine. Daca metoda creioanelor colorate ti se pare usor copilareasca sau nu ai timp sa o pui in practica, poti sa apelezi la softurile dedicate administrarii bugetului personal.
Categorii de cheltuieli din aplicatia de buget personal
Desi valoarea veniturilor ar trebui sa fie mai mare sau macar egala cu cea a cheltuielilor, sunt luni cand lucrurile stau invers. Cheltuiesti mai mult decat castigi si astfel „castigi” statutul de datornic. Ca sa scapi de acest statut, arunca un ochi pe un soft pregatit sa iti spuna ce greseli faci in administrarea bugetului si cum le poti corecta.
De obicei, intr-un astfel de soft exista anumite categorii de cheltuieli predefinite. Categoriile predefinite au rolul de a-ti face mai usoara initierea in acest program inteligent, iar in continuare poti adauga orice categorie doresti si iti este utila in administrarea bugetului.
Categorii de cheltuieli predefinite
In primul rand, impartirea se face pe doua categorii principale: Cheltuieli fixe si Cheltuieli variabile.
La categoria cheltuieli fixe intra acele cheltuieli pe care trebuie sa le achiti lunar/trimestrial/semestrial/anual, pe scurt, acele cheltuieli repetitive, si au o valoare aproximativ constanta.
In aplicatia de buget personal propusa de noi (aterizeaza in curand! ;)) exista urmatoarele cheltuieli fixe predefinite: abonamente, asigurari, chirie, facturi si utilitati, rate bancare.
La categoria cheltuieli variabile intra acele cheltuieli a caror valoare nu este constanta ci variaza in functie de nivelul veniturilor.
In aplicatia de buget personal regasim urmatoarele categorii de cheltuieli variabile: animale, auto, cadouri, distractie si recreatie, educatie, imbracaminte, ingrijire personala si sport.
Bineinteles, pe langa toate aceste tipuri de Cheltuieli predefinite (cu rol mai mult ajutator), fiecare utilizator poate interveni, le poate modifica, sterge sau adauga altele noi, in functie de necesitati. Acelasi lucru este valabil si pentru tipurile de Venituri; dar acolo e mai simplu, sunt mai putine de obicei… 😉
Grija cea mai mare pe care ar trebui sa o ai in ceea ce priveste bugetul personal este sa nu iti epuizezi toate finantele inainte de a acoperi cheltuielile fixe.
Sfatul meu: nu pleca la shopping imediat dupa ce ai primit salariul luna aceasta. Arunca intai un ochi pe aplicatia de buget personal ca sa stii exact cat iti este „permis” sa cheltuiesti.
Super! Abia astept aplicatia!!!
Eu am un excel in acest moment si imi fac treaba foarte bine cu el, insa nu mi-ar strica ceva mai „avansat”.
Iulia, te vom anunta in momentul in care vom lansa aplicatia. Cu siguranta o sa observi o mare diferenta intre aplicatie si excel-ul pe care il folosesti acum… 🙂