Cu siguranta ca ai mai auzit de acronimul DIY. Poate ai chiar si cateva notiuni vagi despre ce este DIY sau ce ar putea fi, dar nu te-a interesat pana acum sa aprofundezi conceptul sau, mai mult, sa-l pui in practica. DIY sau Do it yourself este un procedeu care consta in construirea, repararea, modificarea unui lucru, fara vreun ajutor profesionist. O definitie academica ne indica faptul ca DIY este un comportament prin care indivizii folosesc diferite materii (prime sau semi-prelucrate) pentru a crea, transforma, reconstrui bunuri pentru uzul personal. Acest tip de comportament poate fi declansat de motivatii dintre cele mai diverse, cum ar fi motivatii economice sau care tin de afirmarea autenticitatii individuale, ca insemn de apartenenta la o comunitate si, in acelasi timp, de disociere fata de aceasta.
Ce este DIY
Expresia DIY a capatat popularitate in anii `50, desi realitatea aferenta exista in comportamentul de consum inca din 1912, cand oamenii foloseau aceasta metoda pentru a aduce imbunatatiri minore in propriile locuinte, care sa-i scuteasca de o parte din cheltuieli. Mai tarziu, in 1970, au inceput sa apara carti specializare in DIY pentru amenajarea locuintei, care initial puneau cap la cap articole redactate in anii anteriori.
Anii `90 au reprezentat un salt decisiv in evolutia si semnificatia DIY pe scara larga, patrunzand in spatiul virtual. Incepand de atunci, DIY a capatat o popularitate fulminanta care si astazi este in crestere, in special in social media.
O data cu trecerea timpului am asistat la o schimbare de paradigma, iar DIY a devenit un termen umbrela, conceptul largindu-si semnificatiile considerabil. In prezent, DIY nu doar ca a patruns, treptat, in aproape toate domeniile societatii dar, in acelasi timp, a capatat un caracter tot mai pronununtat de opozitie fata de cultura moderna de consum in care totul este standardizat si in care afirmarea individualitatii devine din ce in ce mai dificila.
De ce ar trebui sa incerci DIY
Acum ca stii ce este DIY, sigur vei fi tentant sa incerci si tu. Iata cateva motive care te vor face sa te hotarasti:
1. Economisesti
Motivatia principala pentru a opta pentru DIY este aceea ca poti economisi. Atunci cand alegi metoda DIY, mai ales pentru locuinta ta, pot reduce costurile pana la jumatate. Sunt lucruri pe care le poti face cu usurinta fara servicii specializate. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi, iar informatia astazi este la indemana oricui.
2. Dobandesti cunostinte si abilitati
Cu timpul poti deveni specialist DIY, iar acest lucru iti va face viata mai confortabila si mai usoara in acelasi timp. Chiar daca nu le stii pe toate de la inceput, pe parcurs vei dobandi atat cunostinte, cat si abilitati care te vor ajuta sa repari, sa modifici, sa improvizezi si sa duci proiectul pe care ti l-ai propus la bun sfarsit cu bani putini.
3. DIY e benefic pentru sanatate
Daca ai un stil de viata sedentar n-ar strica, din cand in cand, sa-ti ocupi mainile si mintea cu ceva productiv. In loc sa stai in fata televizorului, priveste in jur si sigur vei gasi ceva de facut. Schimba singur parchetul! Varuieste holul de la intrare! Apuca-te de reparatiile minore care stau de atata timp in asteptare din lipsa resurselor financiare. Redecoreaza! Confectioneaza o decoratiune! Desigur, nu o vei face ca un profesionist, dar vei deveni unul in timp! DIY este o investitie profitabila pe termen lung. Incepe de azi!
Comentarii recente