„Se cauta un profesionist specializat”. Cu siguranta ati citit acest anunt o data in portalurile de locuri de munca unde mii de oferte de munca sunt publicate zilnic pentru toate tipurile de sectoare. In prezent, companiile cauta mai mult specializarea profesionistilor si dezvoltarea abilitatilor lor profesionale decat faptul ca au o diploma universitara si de master.
Acesta este, in principal, unul dintre avantajele pe care formarea profesionala le aduce noilor lucratori. Un avantaj pe care mii de oameni il cunosc si de care stiu sa profite. Vrei sa fii unul dintre ei?
Ce este formarea profesionala?
Dupa cum sugereaza si numele, formarea profesionala este o formare care este data persoanei care doreste sa se specializeze la un nivel profesional intr-un anumit domeniu. Prin pregatirea teoretica si cu o mare importanta a proceselor practice, studentul unui ciclu de formare profesionala dobandeste abilitatile necesare pentru a raspunde asteptarilor companiilor.
Cu siguranta ati auzit vreodata pe cineva spunand ca a obtinut un loc de munca mai devreme dupa ce a absolvit o diploma in formare profesionala decat dupa ce a terminat o cariera universitara.
Datele sunt acolo si dovedesc ca acest lucru este adevarat. Si daca inca va intrebati ce este formarea profesionala, trebuie sa stiti ca toate acestea sunt toate studiile care vizeaza insertia fortei de munca a studentului, de aceea multi o considera astazi mult mai practica si utila decat alte tipuri de formare.
Cine poate urma o formare profesionala?
Exista o varsta pentru a urma o diploma de formare profesionala?, se intreaba multi oameni. Nu exista o varsta maxima, desi exista un minim. Si una dintre cerintele de acces la formarea profesionala, este ca elevul sa fi terminat studiile obligatorii intr-un centru de invatamant, sau ceea ce este acelasi lucru, ca a absolvit Invatamantul Gimnazial Obligatoriu.
Astfel, indiferent de tipul de studii care au fost finalizate, elevul va putea avea acces la un ciclu de pregatire de grad mediu, daca a terminat Invatamantul Gimnazial obligatoriu, sau va putea face acelasi lucru cu un ciclu de pregatire superior, in cazul in care a terminat bacalaureatul. Poti face spre exemplu un curs Categ stivuitorist.
In acest din urma caz, exista cei care decid sa opteze pentru formare profesionala in loc sa mearga la Universitate, sa studieze o diploma superioara sau exista altii care prefera sa combine diploma de master cu o formare profesionala la distanta sau sa faca un curs mai lung dupa ce au terminat o cariera universitara.
Nu exista nici o limita de varsta pentru a accesa aceste cicluri. De fapt, odata cu criza din 2008 si consecintele pe care aceasta le-a avut asupra ocuparii fortei de munca in randul multor persoane, au existat persoane care au optat pentru cicluri de formare la distanta pentru a se recalifica la nivel profesional in timp ce lucrau in altceva sau cautau un loc de munca mai bun.
Avantajele formarii profesionale
Confruntata cu impunerea multor universitati de a studia, formarea profesionala ofera avantaje, cum ar fi posibilitatea de a studia online, astfel incat multi lucratori activi sa poata continua formarea in subiecte care ii intereseaza in timp ce lucreaza.
Avantajele invatarii online
Un avantaj al invatarii online este reducerea costurilor financiare. Educatia online este mult mai accesibila in comparatie cu invatarea fizica. Acest lucru se datoreaza faptului ca invatarea online elimina punctele de cost ale transportului studentilor, meselor studentilor si, cel mai important, imobiliare. In plus, toate materialele de curs sau de studiu sunt disponibile online, creand astfel un mediu de invatare fara hartie, care este mai accesibil, fiind in acelasi timp benefic pentru mediu.
Deoarece cursurile online pot fi luate de acasa sau de la locatia dorita, exista mai putine sanse ca studentii sa piarda lectiile.
Fiecare elev are o calatorie diferita de invatare si un stil de invatare diferit. Unii studenti sunt studenti vizuali, in timp ce unii studenti prefera sa invete prin audio. In mod similar, unii elevi prospera in sala de clasa, iar alti studenti invata singuri care sunt distrasi de grupuri mari.
Sistemul de invatare online, cu gama sa de optiuni si resurse, poate fi personalizat in multe feluri. Este cea mai buna modalitate de a crea un mediu de invatare perfect, potrivit nevoilor fiecarui elev.
Pentru multi studenti, una dintre cele mai mari provocari ale invatarii online este lupta cu concentrarea pe ecran pentru perioade lungi de timp. Cu invatarea online, exista si o sansa mai mare ca studentii sa fie usor distrasi de retelele sociale sau de alte site-uri. Prin urmare, este imperativ ca profesorii sa-si mentina cursurile online clare, captivante si interactive pentru a ajuta studentii sa ramana concentrati pe lectie.
O alta provocare cheie a cursurilor online este conexiunea la internet. In timp ce prezenta internetului a crescut vertiginos in ultimii ani, in orasele mai mici, o conexiune constanta cu viteza decenta este o problema. Fara o conexiune consistenta la internet pentru elevi sau profesori, poate exista o lipsa de continuitate in invatare pentru elev. Acest lucru este in detrimentul procesului de educatie.
Comentarii recente