Te gandesti sa instalezi energie solara pentru casa ta? Daca da, ar trebui sa cumparati un invertor de energie solara. Vezi aici celebrul razboi dintre Thomas Edison si Nikola Tesla!
Exista numeroase moduri in care un panou solar poate converti energia solara in electricitate. Pentru masini, curentul continuu (curentul direct) poate inlocui energia stocata intr-o baterie.
AC (curent alternativ) este necesar atunci cand se utilizeaza energia solara in casa pentru a inlocui energia electrica traditionala care provine din retea. Un invertor va permite sa schimbati DC in AC.
Desi toate invertoarele convertesc DC in AC, exista multe diferente intre ele. Stocarea bateriei si panourile solare sunt combinate intr-un invertor off-grid pentru a va ajuta sa obtineti energie electrica in casa dvs.
In general, invertoarele off-grid trag energie de la panoul solar pentru a mentine electricitatea casei dimineata si pentru a folosi o baterie pe timp de noapte.
Invertoarele izolate controleaza atat puterile DC, cat si cele de curent alternativ, care sunt apoi utilizate in propria casa pentru a inlocui sursa de alimentare traditionala.
Invertorul off-grid este o optiune ideala pentru cei care doresc sa foloseasca energia solara pentru a-si alimenta casele. Fiecare familie are diferite tipuri de aparate, cum ar fi televizoare, aparate de bucatarie, masini de spalat si lumini pe care le folosim in toate casele noastre.
Este nevoie de multa energie pentru a porni aparatele, mai ales atunci cand doriti ca acestea sa fie pe 24/7. Invertorul izolat transforma si stocheaza energia pe care o puteti folosi zi si noapte pentru a va asigura ca toate aparatele functioneaza fara a va mari factura de energie electrica.
Productia excedentara cu energie fotovoltaica izolata
In functie de dimensiunea sistemului pe care il instalati, de cantitatea de energie electrica pe care o utilizati si de momentul in care utilizati acea energie electrica, este posibil sa existe momente in care sistemul produce mai multa energie electrica decat utilizati. Ce se intampla cu acest exces de putere depinde de echipamentul instalat.
Majoritatea sistemelor fotovoltaice solare off-grid sunt concepute pentru a produce o anumita cantitate de energie electrica „suplimentara” in timpul zilei, care este trimisa bateriilor pentru stocare. Apoi, puteti accesa energia stocata in aceste baterii atunci cand sistemul nu produce, cum ar fi noaptea sau pe vreme tulbure.
In functie de obiectivele energetice, sistemele pot fi dimensionate pentru a produce suficienta energie electrica in exces pe parcursul zilei pentru a acoperi consumul de energie de 24 de ore. Cu toate acestea, in ciuda celor mai bune si mai precise estimari, vremea este imprevizibila. Daca apar conditii meteorologice anormal de tulburi timp de cateva zile consecutive, este posibil ca sistemul sa nu poata produce suficienta energie electrica pentru a incarca bateriile si pentru a va satisface toate nevoile.
In timp ce bateriile suplimentare ofera liniste sufleteasca si pot oferi o banca de energie electrica stocata in cazul in care se intampla o pana de curent, acestea sunt, de asemenea, scumpe.
Cum au aparut panourile solare
In 1873, Willoughby Smith a descoperit ca seleniul poate functiona ca fotoconductor.
Doar trei ani mai tarziu, in 1876, William Grylls Adams si Richard Evans Day au aplicat seleniului principiul fotovoltaic descoperit de Becquerel. Ei au inregistrat ca ar putea, de fapt, sa genereze electricitate atunci cand este expus la lumina.
La aproape 50 de ani de la descoperirea efectului fotovoltaic, in 1883, inventatorul american Charles Fritz a creat prima celula solara cu seleniu functionala. Desi folosim siliciu in celule pentru panourile solare moderne , aceasta celula solara a fost un precursor major al tehnologiei utilizate astazi.
Intr-un fel, multi fizicieni au jucat un rol in inventarea celulelor solare. Becquerel este atribuit cu descoperirea potentialului efectului fotovoltaic, iar Fritz cu crearea de fapt stramosul tuturor celulelor solare.
Constientizarea si producerea tehnologiei solare
Albert Einstein a avut un rol de jucat in atragerea atentiei lumii asupra energiei solare si potentialului acesteia. In 1905, Einstein a publicat o lucrare despre efectul fotoelectric si modul in care lumina transporta energie. Acest lucru a generat mai multa atentie si acceptare pentru energia solara la scara mai larga.
Marele salt catre celulele solare precum cele folosite in panouri astazi a venit din munca laboratoarelor Bell in 1954. Trei oameni de stiinta de acolo, Daryl Chapin, Calvin Fuller si Gerald Pearson, au creat o celula solara mai practica folosind siliciu.
Avantajele siliciului sunt eficienta mai buna si disponibilitatea sa larga ca resursa naturala.
Pe masura ce epoca spatiala s-a dezvoltat, panourile solare au fost folosite pentru a alimenta diverse parti ale navelor spatiale la sfarsitul anilor 1950 si 1960. Primul a fost satelitul Vanguard I in 1958, urmat de Vanguard II, Explorer III si Sputnik-3.
In 1964, NASA a lansat satelitul Nimbus, care a functionat in intregime pe panourile solare fotovoltaice de 470 de wati. Nu va trece mult pana cand potentialul energiei solare se va muta din spatiul cosmic la case si afaceri de pe planeta Pamant.
Comentarii recente