Moneda la origini – cea mai veche moneda din lume
Da, banii nu s-au inventat de cand ai tu grija lor…Ei se afla printre noi de foarte mult timp, „infrumusetandu-ne” viata zi de zi. Totusi, candva ei aveau si o valoare in sine, nu doar una simbolica. Dar, odata cu timpul, s-au devalorizat la propriu si le-a crescut valoarea…la figurat.
Cea mai veche moneda (descoperita) din lume se pare ca are peste 2600 de ani si inca exista, putand fi vazuta la British Museum, in cea mai frumoasa colectie numismatica (cuprinzand aproximativ 1 milion de obiecte). Dar, pe langa vechime, aceasta cea mai veche moneda este speciala din mai multe puncte de vedere…
Cea mai veche moneda din lume si ce anume o face atat de speciala
Banii evolueaza. Initial sub forma unei monede, apoi intr-un vesmant de hartie, astazi…chiar intangibili, datorita cartilor de credit. Deja am inceput sa muncim pentru ceva ce nici macar nu poate fi atins, pentru un simplu concept (si pentru satisfactie personala, bineinteles…dar asta pe locul 2). Banii au trecut de la o forma fizica la o simpla denumire. Imateriali, dar totusi capabili sa invarta lumea “pe degete”…
Dar haideti sa facem o calatorie in timp si sa cunoastem cea mai veche moneda din lume!
Aceasta moneda a fost descoperita in Efes, un oras antic situat pe coasta de vest a Asiei Mici, intemeiat in secolul XI i.H., azi…in ruina. Aici se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii, Tempulul zeitei Artemis din Efes.
Moneda numita “The Lydian Lion” se pare ca a fost batuta in jurul anului 600 i.H, in Lidia, regat antic de pe teritoriul Asiei Mici. Cantareste cam cat moneda americana de 25 centi, dar este mult mai groasa si este “handmade”. Mai precis, greutatea ei este de 4.71 g, iar dimeniunile – 13 x 10 x 4 mm.
Aceasta moneda, considerata cea mai veche, are, pe o singura parte, modelul unui cap de leu. Nu, nu pentru ca se prevedea de pe atunci existenta “fascinanta” si decisiva a leului romanesc, ci pentru ca leul a fost considerat din timpuri stravechi rege al junglei si simbol al autoritatii imparatesti.
Cea mai veche moneda si legendele legate de ea
Moneda despre care vorbim este speciala si din punct de vedere al “compozitiei”; ea este facuta din electrum, un aliaj natural de aur si argint. Numele vine de la culoarea acestui aliaj, asemanatoare cu a chihlimbarului (denumit in greaca elektron). Asadar, “reteta” pentru cea mai veche moneda este: 55% aur, 43% argint, 2% cupru, urme de plumb si de fier, toate presarate cu multa istorie!
De unde provine electrum-ul? Din raul Pactolus, izvorat din Muntii Tmolus care, conform mitologiei grecesti, a dobandit aceste bogatii din momentul in care Regele Midas s-a imbaiat acolo pentru a scapa de “darul” sau de a transforma orice atingea in aur! Stiti legenda acestui “norocos”?
Moneda are pe revers urme datorate procesului de fabricatie, adica ale ciocanului. Desi realizata fara mijloace performante, aceasta moneda este mult mai frumoasa decat stra-stra-stra….stranepotii ei romani, „impodobiti” doar cu niste cifre, niste litere si o stema.
O piesa de colectie…cea mai veche moneda din lume
Si daca printre cititorii nostri se afla colectionari de monede, pot rasufla usurati: colectia lor nu are cum sa se incheie niciodata (efectele “tragice”ale incheierii unei colectii au fost relatate in alt articol), pentru ca nu prea au sanse de a pune mana pe aceasta moneda considerata cea mai veche din lume…dar suntem norocosi ca o putem totusi vedea!
Ma intreb cum vor fi vremurile in care oamenii se vor duce in muzee pentru a vedea primul card? Ce forma credeti ca vor avea banii atunci?
super fascinant dar am vazut pe alt sait ca cea mai veche moneda e de acum 2.700 de ani nu stiu dar pe pagina asta am citit tot si imi place.
Ne bucuram mult ca ti-a placut articolul si te mai asteptam cu impresii si sugestii! 🙂
Am o moneda asemanatoare poate un colectionar este interesat sa o vada.
mihalcea petre as dori daca mi puteti lasa un nr de contact