Daca intr-un articol anterior am vazut de unde isi obtin romanii banii, astazi vom afla pe ce ii cheltuiesc…
Culegand date de la Institutul National de Statistica am aflat ca in trimestru III 2010 cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.022 lei lunar pe gospodarie (698 lei pe persoana) si au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale.
Cheltuieli de consum si alte cheltuieli
Romanii isi aloca mare parte din resursele financiare (72,4%) consumului de bunuri alimentare si nealimentare, catre serviciile si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor (15,2%). Urmeaza acoperirea nevoilor legate de productia gospodariei, adica hrana, animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc. (6,4%). Din pacate, si acum nu cred ca va voi spune o noutate, cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea si constructia unei locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de atiuni etc. detin o pondere scazuta in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (2,4%). Restul de 3,6% intra in categoria „Alte cheltuieli”.
Cheltuieli de consum. Destinatie
Regasiti mai jos un grafic relevant in ceea ce priveste modul in care se duce cea mai mare parte de bani a romanilor, conform clasificarii standard pe destinatii pentru cheltuieli de consum (COICOP):
Cheltuieli de consum in functie de mediul de rezidenta
Asa cum am vazut ca veniturile se diferentiaza in functie de zona de rezidenta, nici cheltuielile nu fac nota discordanta. Astfel, nivelul pentru cheltuieli de consum medii lunare pe gospodarie este mai mare in mediul urban cu 381 lei fata de cel rural, dar consumul pentru alimente este mai mare cu doar 49 lei. Imi place mie sa cred ca diferenta de cheltuieli in mediul urban este alocata pentru investitii…;) De fapt, in mediul rural, mare parte din aceste cheltuieli de consum alimentar (42,9%) reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii…
Va doresc un 2011 cu o pondere a cheltuielilor pentru recreere si cultura mai mare in totalul cheltuielilor de consum!
Comentarii recente