Cheltuieli lunare in anii studentiei
Chiar si celor care au trecut de perioada studentiei, capitolul cheltuieli lunare le-a ramas cumva printre amintirile (nu prea placute) din perioada respectiva. Aceste cheltuieli lunare nu sunt deloc usor de acoperit, mai intai de parinti – in primii ani de studentie – si apoi chiar de studenti, cu ajutorul joburilor part-time sau full-time.
Cei care se pregatesc sa-si inceapa viata studenteasca trebuie sa fie pregatiti cu un portofel care sa contina cel putin salariul minim pe economie (aproximativ 650 de lei). Suma ar trebui sa acopere cazarea in camin, mancarea, transportul, cheltuielile pe carti si suporturi de curs dar si distractia – pe care niciun student nu o exclude din randul cheltuielilor lunare. Desi pare incredibil, mai ales daca vorbim de un student venit din provincie in capitala, suma ar putea acoperi cheltuielile din fiecare luna…daca se administreaza corect si ultimii lei.
Dintre toate aceste cheltuieli lunare, felia cea mai consistenta se indreapta catre cheltuilile de cazare, jumatate dintre studentii centrelor universitare fiind nevoiti sa inchirieze deoarece provin din alte localitati fata de aceea unde au ales sa studieze. Fie ca au castigat un loc la camin, fie ca impart camera dintr-un apartament inchiriat cu un alt coleg, cheltuielile lunare cu locuinta se ridica la cel putin 200 de lei, la care se mai adauga si utilitatile – in jur de 50 lei. Deci, in ceea ce priveste cazarea, pe luna studentii sau parintii acestora sunt nevoiti sa scoata din buzunar cel putin 250 lei.
Cheltuieli lunare pe alimente, transport si carti…
…se ridica si ele la minimum 200 de lei. Celor 200 de lei este necesar sa le adaug un mare asterisc: suma aceasta minima care insumeaza cheltuieli lunare pentru hrana, abonamentul la RATB/Metrorex si cursuri se realizeaza in anumite conditii ideale – studentul primeste frecvent pachet cu mancare de acasa, de la parinti, si majoritatea suporturilor de curs sunt oferite gratuit de profesori in format electronic, iar restul sunt xeroxate.
Exista insa si facultati ale caror suporturi de curs sunt cel putin piperate, cum ar fi Facultatea de Medicina. Deci cei 200 de lei acopera minimum pentru hrana, transport si carti in conditii exceptionale.
Iara daca printre obiceiurile lunare se mai adauga si acela al vizitarii parintilor o data pe luna, asta inseamna cel putin inca 50 de lei adaugati cheltuielilor lunare.
Cheltuieli lunare pe distractie…
…pentru ca pana la urma studentia inseamna si distractie. Latura care incanta cel mai mult tot studentul boboc este aceea a distractiei. Insa iesirile la bere, suc, la cinema, concertele si sa nu uitam de noptile in club atrag sume suplimentare la capitolul cheltuieli lunare pentru orice student si pot cauza dezechilibre serioase in ceea ce priveste organizarea finantelor suplimentare.
Pana acum pe cazare, mancare, transport si carti s-au strans in jur de 500 de lei ceea ce inseamna ca restul de 150 lei pot fi lasati in contul pentru distractie – o suma modesta avand in vedere tarifele practicate in aceasta arie.
Cam aceasta ar fi distribuirea completa a unui salariu minim pe economie, care ar putea sa ii asigure in conditii exceptionale unui student un trai cel mult spus decent. Trebuie tinut cont insa ca un student aflat la inceput de drum este un individ care cel mai probabil nu a cunoscut pana in acest moment responsabilitatea financiara. Acest lucru face si mai greu de acoperit acele cheltuieli lunare cu salariul minim pe enonomie.
Tu ce parere ai? De cati bani ar avea nevoie un tanar pentru a duce un trai decent in anii studentiei?
Comentarii recente