cifra de afaceri

Cifra de afaceri a Bisericii… sa-ti faci cruce

Vedem din ce in ce mai des la TV slujitori ai Domnului pentru care “pielea e mai aproape decat camasa”,  ca sa citez pe protagonistul unuia dintre cele mai recente cazuri. Astfel de oameni fac, din pacate, ca imaginea tuturor preotilor sa fie patata in ochii enoriasilor, iar peste toate acestea  vine si “cifra de afaceri” a Bisericii, rezultata din vanzarea de lumanari, din donatii sau hotele si restaurant inchiriate, una… deloc neglijabila.

 

Mai precis, in anul 2010 Patriarhia Romana a raportat venituri ce depasesc suma de 68 milioane de lei, in timp ce Mitropolia Moldovei si a Bucovinei a avut incasari de 48,5 milioane de lei, Arhiepiscopia Tomisului – 43 milioane de lei, iar Arhiepiscopia Bucurestilor – 34 milioane de lei, conform Capital.ro.

Insa cifra reala a veniturilor din lumea Bisericii nu poate fi cunoscuta, dat fiind faptul ca multe entitati religioase nu-si depun bilantul si ca exista o suma foarte mare obtinute din venituri nedeclarate pentru ca, nu-i asa, chitanta nu-si are locul intr-un lacas de cult…

Cifra de afaceri si… investitiile Bisericii

De ce? Ne explica un preot din Dambovita citat de Capital.ro: daca preotii ar declara toti banii primiti, rezultatul va fi cresterea cotelor la lumanari, carti si alte obiecte religioase pentru ca arhiepiscopia ar considera ca enoriasii sunt destul de… instariti. Iar in cazul in care nu s-ar atinge cota stabilita de obiecte vandute, preotii ar trebui sa achite din propriul buzunar abonamentele la “Lumina” si cruciulitele de pus in geamul autoturismului. Ce sa mai, un adevarat cerc vicios.

Insa profitul realizat de astfel de entitati religioase nu este judecat corect, conform parintelui Constantin Stoica, citat de Capital.ro, care declara faptul ca veniturile obtinute se folosesc pentru acte caritabile si renovari… ale lacaselor de cult, bineinteles, nicidecum ale vilelor ce se ridica semete in vecinatatea lor…

Cifra de afaceri a Bisericii si surse de venit “conexe”

Dar cand vorbim despre “cifra de afaceri” a Bisericii, ar trebui sa ne raportam si la celelalte activitati, pe langa simpla vanzare a obiectelor de cult…. cum ar fi spatiile inchiriate pentru evenimente ( Centrul de Conferinte “Providenta”), hotelurile, bazele de tratament  sau restaurantele aferente (precum cele ale Manastirii Sf. Maria din Techirghiol sau ale Patriarhiei Romano-Catolice Sfantul Mihail).

Iar pe langa toate acestea vine si ajutorul de la stat, unul de 317 milioane de lei in anul curent, dar care in anul 2012 se va micsora… ajungand la suma de 261 milioane lei.

In concluzie, mai e drum lung si anevoios pana la autofinantare… sau macar pana la o situatie clara asupra veniturilor entitatilor religioase din Romania.