Micsorati consumul de apa!
Nu, nu am tendinte criminale, nu ma refer la consumul de apa propriu-zis, ci la cel casnic. Pe lunga lista de cheltuieli lunare isi face loc, timida, si factura la apa care, ne dam sau nu seama, contribuie la dezvoltarea armonioasa a gaurii din bugetul nostru personal. Cat priveste cantitatea de apa pe care o bem, nu trebuie sa ne facem “griji”, oricum in Romania majoritatea urmeaza curentul “Save water, drink beer!”.
Nici consumul casnic de apa, mai ales in ceea ce priveste apa pe care o folosim pentru a ne spala hainele si pe noi insine nu pare exagerat in Romania, dovezile fiind experientele olfactive de neuitat de care ai parte in mijloacele de transport in comun. Dar exista si romani cu un inalt simt al igienei, motiv pentru care o diminuare a consumului de apa in gospodarie nu ar dauna bugetului familiei.
Consumul de apa – tendinte si provocari
Si daca buzunarul nostru este unul fara fund, metaforic vorbind, tot avem un miiiiic motiv pentru care sa scadem consumul de apa: globul asta mare pe care ne ducem existenta, numit Pamant! Inteleg, oricum planuiti sa va mutati pe luna in curand (mai ales ca acum este posibil) si nu mai conteaza, dar ganditi-va la delfini, la balene…daca i-as numi “panda” v-ati gandi la ei?
Ok, daca factura la apa nu va convinge, iata cateva semne ale nepasarii: atunci cand faci dus teava mai are putin si sare din perete; ai mancat un covrigel, elegant, pe farfurie si ai pornit masina de spalat vase doar cu farfuria respectiva in ea; ai observant o scama pe jos in baie, o iei frumos si o arunci in WC, dupa care tragi apa… in fine, ati prins ideea. La fel ca multe altele, consumul de apa “se intampla” atunci cand nici nu ne dam seama!
Cum scadem consumul de apa
Cu atentie! Si aici nu ma refer la meticulozitate, ci efectiv la atentia pe care nu o acordam fiecarui lucru marunt pe care il facem zilnic si ale caror consecinte le vedem lunar (pe contoare) sau nu vom apuca niciodata sa le vedem, dar se vor gasi in “urarile de bine” pe care ni le vor transmite, cu dragoste, (stra)nepotii nostri cand vor ajunge sa-si dezvolte “rezerve” naturale de apa, urmand exemplul camilelor.
I got this powdered water – now I don’t know what to add.
Ai obiceiul prost de a te spala pe dinti si de a lasa apa curgand? Opreste-o cand nu ai nevoie de ea si vei economisi aproximativ 10 l de apa! Esti racit si-ti arunci fiecare servetel in WC, dupa care tragi apa? Exista cosul de gunoi, e doar la o camera distanta, curaj! Obisnuiesti sa faci baie, cu spuma si lumanarele? Foarte frumos, dar deloc igienic; practic baltim in propria noastra…sa-i zicem murdarie. Opteaza pentru dusuri, “amelioreaza” consumul de apa si sunt mai “eco-friendly”.
Sfaturi practice pentru a stapani consumul de apa
Daca stati cu prietenul/ prietena sau sunteti tineri casatoriti (mai incolo nu ma pronunt), fiti eficienti: faceti dus impreuna! Poate fi foarte placut, in sensul ca va stropiti cu apa si va jucati cu baloane de sapun, nu va ganditi la prostii! Daca nu, tine cont ca din ciclul “opreste apa cand n-ai nevoie” fac parte si sapunitul sau spalatul pe cap.
Exista si alte modalitati prin care poti reduce consumul de apa din casa. De exemplu, iti poti schimba dusul sau vasul de WC cu unele mai economice. Atunci cand speli fructe, foloseste un castron cu apa in loc sa speli fiecare fruct in parte sub jetul de apa (le poti clati repede la sfarsit) si foloseste apa ramasa la udatul florilor; daca bei apa de la chiuveta, in loc sa astepti sa vina foarte rece pe teava, umple o sticla si bag-o la frigider.
Acestea ar fi sfaturile noastre. Voi cum economisiti apa?
Comentarii recente