Reducerea consumului de energie electrica: pe lista ecologistului si a economului
De cativa ani incoace, la nivel mondial, este dezbatuta o problema care pare sa ne afecteze pe toti dar pe care multi o ignora: problema consumului exagerat si nejustificat de energie electrica. De ce e o problema globala? Sigur ca nu are nici o legatura cu valoarea facturii la curent, care te priveste personal. Cantitatea de energie electrica folosita este rezultatul arderilor unor combustibili, iar emisiile de gaze rezultate polueaza aerul pe care il respiram si au efect de sera. Efectul de sera determina incalzirea globala si duce la modificarea conditiilor climatice.
Till now man has been up against Nature; from now on he will be up against his own nature.
Dennis Gabor, Inventing the Future, 1963
Modalitati de reducere a consumului de energie electrica
Fie ca ai o latura ecologista dezvoltata sau ca esti preocupat mai mult de reducerea costurilor de intretinere a locuintei, exista o serie de modalitati prin care poti reduce consumul de energie electrica. Toate aceste modalitati vin in ajutorul tau fara a-ti afecta vizibil confortul personal.
- Foloseste becuri economice! Acestea consuma cu aproximativ 60% mai putin decat becurile incandescente. Chiar daca sunt mai scumpe, au o durata de viata mai lunga, deci costurile vor fi recuperate in timp. Un alt avantaj ar fi ca nu emit atat de multa caldura ca cele incandescente, deci vei fi recunoscator ca ai optat pentru ele in noptile caniculare de vara.
- Opteaza pentru aparate electrice din clasa energetica A. Aceste aparate au cel mai mic consum de energie electrica si diferenta pe facturi va fi cu siguranta vizibila.
- Opreste monitorul computerului, scoate din priza incarcatorul telefonului dupa ce acesta s-a incarcat! Aparatele electrice consuma chiar si atunci cand sunt in stand-by.
- Izoleaza-ti bine locuinta! Este o metoda extrem de eficienta de reducere a emisiilor de CO2 si a consumului de energie. O deschizatura mica lasata pe durata a sase luni de iarna inseamna aproximativ o tona de emisii de CO2.
- Ilumineaza numai locul din incaperea in care te afli. E bine sa optezi pentru existenta cat mai multor surse luminoase intr-o incapere in locul unei singure surse amplasate pe tavan.
- Intrerupatoarele cu reglaj continuu al tensiunii de alimentare sunt folositoare pentru reglarea intensitatii luminii in functie de nevoi si astfel nu vei consuma mai mult decat ai nevoie.
- Instaleaza senzori de prezenta care vor activa sursa de lumina doar daca te afli intr-o incapere.
- Nu folosi aparate electrice pentru incalzirea locuintei (radiator, aeroterma, calorifer electric). Utilizarea lor reprezinta cea mai costisitoare metoda de incalzire.
Fii responsabil! Nu ignora efectele abuzului de energie electrica!
Acestea sunt cateva dintre metodetele care reduc consumul de energie electrica. Cu siguranta mai exista sau urmeaza sa apara tot felul de alte metode ingenioase pe care te voi lasa sa le descoperi singur. Momentan, iti recomand sa le respecti macar pe cele prezentate aici si cu siguranta valoarea urmatoarei facturi emise de Electrica te va surprinde in mod placut.
Pana cand energia alternativa (solara, eoliana, hidroelectrica, a mareelor etc.), care foloseste puterea inerenta a unor surse naturale, va cunoaste o crestere a popularitatii printre furnizorii de electricitate, e important sa nu ignoram problemele pe care le cauzam planetei prin consumul nejustificat de energie electrica. Hai sa facem cu totii un efort si daca, de Earth Hour, am uitat sa oprim alimentarea cu energie, in restul zilelor sa dam dovada de responsabilitate fata de problemele mediului.
Becurile „economice” tin FIX atat cat un neon.
Si sunt de 4-5 ori mai scumpe decat un bec ordinar, din vid si wolfram
si de 2-3 ori mai scumpe ca un neon.
Au MERCUR inauntru, sunt al naibii de eco.
In noptile caniculare de vara, ce fiinta (…) ar sta cu un bec aprins si mai ales, de ce???
Tu poate nu-ti aerisesti locuinta, dar afla ca oamenii isi aerisesc casa chiar si iarna.
„intrerupatoarele cu reglaj continuu”… (…), se cheama variatoare, dar tu nu te gandesti decat la porcarii, ai inventat un nonsens, din nou.
Senzorii nu consuma curent?
Te suspectez ca esti Udrea (…)
(comentariu moderat)
Iti multumesc ca ne urmaresti dar te rog ca data viitoare sa iti exprimi parerea fara a folosi cuvinte jignitoare altfel comentariul tau nu va mai aparea pe blog.