cresterea salariilor

Cresterea salariala (in)vizibila

De iesit din criza am iesit, acest lucru e din ce in ce mai vizibil in…studii si statistici. Ma gandesc ca daca autoritatile si mass-media spun ca o ducem mai bine, asa trebuie sa fie. Totusi, nu prea se simte…Dar probabil ca asta e logica economiei, una mai…paradoxala.

Lasand consideratiile personale mai mult sau mai putin corecte la o parte, vestile nu sunt rele: in topul statelor europene in functie de cresterea salariilor din mediul privat, Romania se afla pe locul 5 cu o crestere salariala reala de 0,1%.

Dupa locul 5, cifrele devin…negative.

Crestere salariala dependenta de…inflatie

La nivelul intregii Europe, cresterea salariilor din sectorul privat a fost de 4,44% la inceputul anului 2011, conform gandul.info. Totusi, aceasta crestere este una instabila, ea depinzand in intregime de nivelul inflatiei: daca inflatia ramane la valoarea din 2010, cresterea salariala…dispare ca prin minune.

Topul mentionat mai sus este unul plin de surprize. Primele 5 locuri sunt ocupate de Grecia (cu o crestere salariala de 1,7 %), Ungaria, Marea Britanie, Estonia si…Romania. Imediat in urma noastra vin tari precum  Spania (-0,5%), Franta (-1%) sau Norvegia (-1%). Ultimul loc, adica pozitia 27 este ocupata de Irlanda, cu o  cifra de -4,1% pentru „cresterea” salariilor.

Studiul a fost realizat la inceputul anului 2011 pe un esantion de 406 filiale ale unor multinationale din statele Europei, cu exceptia Ciprului si a Maltei, iar Romania a ocupat un loc…respectabil. Sa ne mandrim, zic!

Cresterea salariala in Romania – adevarul din spatele cifrelor

Sa ne bucuram de locul dobandit, macar pana aruncam un ochi pe cifrele ce indica inflatia…una de 6% in anul 2010,cresterea salariilor conform studiului citat mai sus. Din acest punct de vedere, in Romania s-a inregistrat cea mai mare inflatie dintre toate cele 27 de state participante, urmatoarea fiind Ungaria cu 4,3% si Norvegia cu 3,3%. Reversul medaliei.

In anul 2010, salariul mediu net in Romania a crescut cu 1,3% fata de anul 2009, dar puterea de cumparare s-a diminuat sub influenta inflatiei.

Asadar, cum spuneam mai sus, cred ca mai relevanta decat cifrele este experienta si traiul de zi cu zi al fiecarui roman, sacrificiile facute de fiecare in parte pentru a pune un ban deoparte, pentru ca, pana la urma…

It’s not your salary that makes you rich, it’s your spending habits. (Charles A. Jaffe)

Prin urmare, daca sunt vesti bune sa ne bucuram, dar sa ramanem cu picioarele pe pamant. Oricum, viata ne obliga sa facem asta, fie ca vrem sau nu…