Deși poate părea contra-intuitiv, durerile lombare pot fi adesea atribuite deteriorării țesuturilor moi ale mușchilor din jurul coloanei lombare.
Cu alte cuvinte, nu aveți de-a face cu o leziune specifică a spatelui. În schimb, mușchii fesieri și mușchiul piriform, care se află sub pelvis, sunt cei care provoacă durerile lombare.
Identificarea sursei durerii
Grupa fesierilor este compusă din trei mușchi, fiecare aşezat unul peste altul: gluteus maximus, gluteus medius și gluteus minimus. Acești mușchi joacă un rol cheie în facilitarea activităților zilnice, deoarece influențează puternic mișcarea și poziționarea pelvisului și a coloanei inferioare.
Muşchii gluteali slabi, subactivi sau întinşi pot provoca dezechilibre biomecanice în bazin și șolduri, precum și instabilitate în coloana inferioară.
Glutealii întinşi pot provoca la fel de mult disconfort ca și glutealii slabi, astfel încât suprasolicitarea acestor mușchi sau o ocupaţie care presupune să staţi mult pe scaun pot duce la durere în zona inferioară a spatelui.
Mușchiul piriform
Mușchiul piriform este un mușchi care se găseşte tot în zona feselor. Se conectează la osul sacru, la partea inferioară a coloanei vertebrale, pentru a ajuta la mișcarea laterală a coapsei și la stabilizarea coloanei inferioare.
Un tipar comun de mișcare disfuncțională, care este predominant la pacienții cu dureri lombare, este un mușchi piriform hiperactiv care compensează mușchii gluteali subactivi.
Acest lucru nu numai că poate duce la dureri în zona inferioară a spatelui, dar mușchii gluteali subactivi pot afecta alte țesuturi din bazin și spate, care trebuie să absoarbă diverse forțe în timpul activităților zilnice, cum ar fi mersul pe jos.
Flexorii șoldului
Deasupra bazinului, mușchii care pot provoca dureri în zona lombară sunt flexorii șoldului. Acești mușchi sunt poziţionaţi în lateralul coloanei lombare.
În prezent, oamenii petrec foarte mult timp şezând, iar flexorii șoldului sunt forțați să fie întotdeauna în poziție flexată, ceea ce duce la inactivitate neuronală, rigiditate şi slăbire.
Există multe efecte adverse care apar atunci când flexorii șoldului se află în această stare fiziologică nefirească. De exemplu, coloana inferioară poate deveni instabilă, deoarece mușchii din zona inferioară a spatelui sunt solicitaţi puternic pentru a susține mișcarea, ceea ce duce la oboseală.
De asemenea, pelvisul se rotește, ceea ce poate duce la mișcări dezechilibrate și o distribuire inegală a greutăţii în articulații și grupe musculare.
Inactivitatea neuronală se transmite și la alți mușchi importanţi purtători de greutate, cum ar fi fesierii, ceea ce determină corpul să se bazeze pe mușchii spatelui inferior pentru a susține greutatea corporală în timpul mișcării.
Atunci când vorbim despre gestionarea durerii lombare prin reabilitare, este important să ne amintim că mușchii care susțin zona lombară trebuie lucraţi atât pentru alungire, cât şi pentru întărire. Oamenii optează adesea fie pentru întinderea excesivă, fie pentru întărirea excesivă a mușchilor, ceea ce poate crea probleme suplimentare.
Dacă vă confruntaţi cu dureri de spate, puteți face o vizită la Clinica de Kinetoterapie Atleticokinetic. Aici veţi primi, de la medici şi terapeuţi cu experienţă, atât un diagnostic, cât şi un plan de tratament şi tehnicile cele mai potrivite care vă vor ajuta să trataţi durerea şi să reveniţi la normal în cel mai scurt timp.
Comentarii recente