Un vin bun are un drum destul de lung de parcurs. ReclamaPeTelefon.ro iti ofera cateva informatii esentiale despre cum poti ajunge la produsul final. Pentru aceasta, este nevoie de parcurgerea mai multor pasi, in urmatoarea ordine: curatare/ igienizare, pornirea procesului, fermentare primara, fermentare secundara, degazare, stabilizare sau curatare, filtrare, imbuteliere, prezentare, respectiv ambalare.
In ceea ce priveste curatarea, respectiv igienizarea in vederea producerii vinului, este foarte important ca toate echipamentele care vor intra in contact cu sucul si cu vinul sa fie foarte bine curatate si igienizate.
In prima etapa este nevoie sa te asiguri ca echipamentele sunt pastrate la temperatura camerei pentru a ajuta la reglarea temperaturii de fermentatie adecvate. Se adauga bentonita in apa calda la fermentatorul primar, apoi se amesteca bine pana cand nu mai exista aglomerari. Se toarna continutul in fermentatorul primar, apoi apa calduta pentru a clati restul de concentrat si apoi se amesteca bine.
Se adauga apa proaspata si curata si se completeaza volumul necesar, apoi se amesteca bine. Apa poate fi utilizata pentru a regla temperatura de pornire adecvata a mustului. Se introduce un termometru igienizat in suc – temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 20 ° –25 ° C (68 ° –77 ° F) inainte de fermentatie.
Se masoara si se inregistreaza greutatea specifica si temperatura, se inregistreaza data de incepere si codul datei si se plaseaza autocolantul pe foaia de instructiuni. Este nevoie sa te asiguri ca amesteci bine fermentatorul primar inainte de a masura greutatea specifica.
Poti adauga alte ingrediente, cum ar fi cojile de struguri, stafidele etc., conform instructiunilor si apoi amesteci bine. Asigura-te ca punga de strecurare este curatata bine, igienizata. Poti de acum sa adaugi drojdia fara a amesteca si fara ca fermentatorul primar sa fie miscat, deoarece acest lucru poate impiedica drojdia sa se hidrateze corect. Se igienizeaza capacul si se pune pe fermentatorul primar.
Din cea de-a doua zi, incepe fermentarea primara. Aceasta ar trebui sa inceapa in 24-36 de ore, atunci cand se poate observa spuma sau clocotul la suprafata mustului care devine de acum vin. Este foarte important sa te asiguri ca a inceput procesul de fermentatie, apoi sa verifici pastrarea temperaturii constante in intervalul 20 ° –25 ° C (68 ° –77 ° F).
Pe masura ce fermentatia devine viguroasa, vei vedea o multime de spuma. Optional, amestecarea vinului de fermentare de doua ori pe zi folosind o lingura igienizata cu maner lung promoveaza o fermentare buna.
Nu fi tentat sa deschizi capacul mai des decat este necesar; CO2 produs prin fermentare protejeaza vinul de efectele de deteriorare. Monitorizeaza progresul fermentatiei masurand si inregistrand nivelul o data pe zi. Odata ce fermentatia primara a atins valoarea indicata in trusa, vinul este gata sa treaca la pasul urmator. Daca fermentatia se face in doua etape, are loc si fermentarea secundara. Altfel, vinul este gata sa fie tras de pe drojdie, iar de aici, etapele de obtinere a vinului pot merge mai departe pana la imbuteliere, respectiv prezentare si ambalare a acestuia.
Comentarii recente