Downshifting: comportament deviat…de la materialism
„One of the weaknesses of our age is inability to distinguish needs from greeds.” ~ Don Robinson
Intr-o vreme in care tot mai multi dintre noi suntem intr-o goana nebuna dupa bani, nu atat pentru a strange averi, cat pentru a acoperi numeroasele credite facut pentru a avea o casa, o masina, un cuptor cu microunde sau o masina de spalat cu mai multe rotatii pe minut…intr-o astfel de vreme apare un concept care vrea sa sa ne dezrobeasca de stresul caruia ne supunem zi de zi: downshifting.
Ce inseamna downshifting? Termenul, preluat din lumea automobilista, unde inseamna trecerea motorului intr-o viteza inferioara, se refera la incetinirea ritmului, intensitatii, vitezei cu care traim si, mai ales, muncim, pentru o calitate crescuta a vietii, insemnand timp mai mult pentru lucrurile care conteaza cu adevarat: sanatate, familie, spiritualitate. Aceasta filozofie de viata, aparuta la inceputul anilor ’90, presupune alegerea unui stil de viata bazat pe placerile simple, accesibile si negarea ideii de materialism, a goanei dupa avere sau imbogatire.
Cei doi zei ai societatii actuale: consumerism si materialism, renegati de adeptii downshifting
Conceptul, care a castigat un numar mare de adepti peste hotare dar care este inca in faza incipienta in Romania, ne propune sa renuntam la incrancenarea de a castiga tot mai multi bani, doar pentru a-i consuma in locurile special amenajate- mall-uri, supermarketuri.
Consumerismul ne face sa uitam de noi, de pasiunile noastre, de latura spirituala a vietii, de cei dragi… Muncim mult pentru a avea mai mult decat avem nevoie, muncim pentru a consuma si ajungem sa ne consumam timpul si chiar pe noi insine…
Cei care au incercat sa explice conceptul s-au lovit de numeroase idei preconcepute sau de intelegerea gresita a filozofiei. Downshifting nu inseamna nici hedonism, nici renuntare la bani, ci pur si simplu imbratisarea unui stil de viata nematerialist.
Downshifting-ul la romani
„Downshiftingul este mai degraba o manifestare a societatii occidentale si mai putin un fenomen adoptat de romani. Ideea simplificata din spatele downshiftingului este ca poti fi fericit fara sa ai foarte multi bani, bunuri materiale, functii importante, ci pur si simplu bucurandu-te de timpul tau in asa fel incat sa nu devii sclavul muncii” (Monica Dona, Lugera & Makler).
Downshifting-ul este un concept permisiv, fara reguli si tipare impuse, fara incurajari extremiste, ci un concept care incurajeaza gasirea unui echilibru sanatos intre viata profesioanala si cea personala. Gasirea acestei armonii se poate infaptui diferit pentru fiecare dintre noi si nu trebuie neaparat sa cunosti o definitie exacta a conceptului de downshifting , pentru a te bucura cu adevarat de viata.
Desi este un fenomen slab popularizat pe meleagurile romanesti, generatiile noi par sa fie mult mai inclinate spre lucrurile care conteaza: familie, timp liber, pasiuni, relaxate, in detrimentului „cursei dupa bani”, asa ca e posibil ca numarul de downshifteri sa creasca in anii ce vor veni. Un lucru deloc rau, zic eu.
detasarea de goana muncii este un lucru bun… insa faptul ca trebuie sa existe un astfel de curent pt ca unii sa constientizeze asta, hmmm, e asa, nu stiu cum
[fara legatura cu textul: pe mine ma amuza cum banii sunt pusi mereu in antiteza cu fericirea 🙂 ]
Interesant acest concept de downshifting, m-aţi făcut curios să citesc mai mult despre acest fenomen.
Noi românii, poate încă nu dorim să facem downshifting pentru că încă nu avem o cultură a consumerismului. Noi cumpărăm din dorinţa de a avea, nu neapărat de a ne etala lifestyle-ul.
Acum stau şi mă gândesc, dacă eu sunt un downshifter, chiar o să cercetez că vreau să fiu sigur înainte să mă declar :).
downshifting-ul inseamna un stil de viata. am adoptat anumite puncte si sunt multimit de ritmul pe care-l am.
cel mai important punct in downshifting e legat de cariera. sa renunti la aspiratiile tale profesionale si sa adopti o saracie voluntara e un gest de salutat. si cand vorbesc de saracie voluntara ma gandesc la o anumita abstinenta si nu la un trai de ”boschetar”.
”time is more important than money and that it is better to work less and be happy and fulfilled”
Da. Sunt adeptul acestor idei.
Consider ca e in primul rand un beneficiu pentru santatea personala si pentru a nu claca in fata stresului din ce in ce mai accentuat in mediul profesional.
Nu sunt adeptul orelor suplimentare la munca, indiferent de salarizare, nici a afirmarii cu orice pret iar banii nu trebuie sa reprezinte un motiv de compromis.
@Stefan Murgeanu
Nici nu ma asteptam sa intelegi tocmai tu conceptul acesta.
Tu esti ,din punctul meu de vedere, probabil cea mai disperata persoana dupa bani si afirmare pe care am cunoscut-o in mediul online. Esti un habotnic frenetic la capitolul „fripturism” si conceptie materialist-consumerista.
Insa ca sa te lamuresti :
– Banii sunt pusi de fiecare data in antiteza cu fericirea, deoarece pentru ei esti conditionat si manipulat zilnic , iar toate astea sunt opuse fericirii reale a individului.
Nu mai traiesti tu ci dorintele tale inoculate de altii care profita de pe urma ta, tu ajungand doar o unealta.
Dar e greu de inteles asta …
Nu ai cum sa-i arati lumina unui orb. El tot in intuneric se zbate.
Ramai pe site-ul tau de reclama MLM si vorbeste singur in continuare pe acolo. Stai linistit, acolo nimeni nu te deranjeaza, nu te contrazice , nu te ataca.
Ma mir oricum ca nu ai postat si un link catre el, sa-ti vinzi afacerea aia inteligenta.