Economii pentru copii: responsabilitate pentru viitor
Nu cred ca suntem putini cei care am terminat o facultate si datoram acest lucru, cel putin din punct de vedere financiar, parintilor. Parintii mi-au platit an de an taxele la facultate si m-au sustinut financiar cu cat au putut si pentru asta nu pot decat sa le fiu vesnic recunoscatoare. Efortul a fost unul destul mare, cu atat mai mult cu cat nu stransesere o suma de bani impresionanta in prealabil si astfel au fost obligati sa „taie” din veniturile lor luna de luna. Din acest motiv, vad planurile de economii pentru copii propuse de numeroase banci din Romania ca pe o mana de ajutor intinsa parintilor ce vor sa le asigure un viitor mai bun odraslelor lor.
Aceste economii pentru copii sunt destinate momentelor in care copiii vor lua o decizie ce implica o investitie financiara consistenta. Si pentru multi, prima investitie majora este marcata de inceperea studiilor.
O simulare realizata de BCR Asigurari de Viata a costurilor estimate pentru cei 3 ani de studii, citata de Wall-Street, scoate la lumina o suma totala de aproximativ 60.000 lei (peste 14.000 euro). (vezi imagine dreapta)
Economii pentru copii: istorie lunga peste hotare
Modelul occidental, cel al unui cont de economii pentru copii, deschis inca dinainte ca acestia sa cunoasca sensul banilor, a inceput sa castige notorietate si pe meleagurile noastre. Conturile de economii pentru copii nu prezinta diferente si beneficii semnificative fata de conturile de economii clasice sau depozitele bancare. Acestea se remarca insa printr-o diferenta semnificativa, care tine de sublinierea scopului: de a economisi pentru viitorul copiilor.
Marele avantaj al unui cont de economii pentru copii il reprezinta repartizarea efortului financiar al parintilor pe o perioada extinsa de timp, avand menirea de a nu destabiliza bugetul familiei. Asadar, cu efort nu foarte mare parintii pot scapa de „faliment” atunci cand copii iau calea facultatii…
Drepturi asupra contului de economii pentru copii
Contul de economii pentru copii este deschis pe numele copilului, insa drepturile de operare (retragere/ incasare) ii revin exclusiv parintelui sau tutorelui legal, pana copilul implineste 14/18 ani in functie de conditiile prestabilite in contract. La implinirea varstei de 18 ani, banii sunt transferati intr-un cont curent al copilului.
Exista si alte metode de a face economii pentru copii, sub forma unor conturi de economii clasice, care pot fi chiar mai rentabile ca dobanda decat cele dedicate copiilor. Aspectul esential ce trebuie retinut in acest caz este importanta unui fond destinat viitorului copiilor, indiferent ca tii banii la saltea ori intr-un cont bancar… Viitorul sunt copii, deci sa ne ingrijim de viitor.
Comentarii recente