Sarac? Iti lipseste educatia financiara?
Suntem egali din nastere, potrivit unei vorbe din popor si a unei melodii. Este drept ca unii ne nastem bogati si altii saraci. Dar am vazut oameni nascuti saraci si deveniti bogati si oameni nascuti bogati deveniti saraci. Ce impact are educatia financiara in acest curs intortocheat al vietii noastre? Are vreun impact educatia financiara in saracia si bogatia oamenilor?
Educatia financiara: nu ti-o preda nimeni, dar e bine sa o inveti!
Fara a avea vreo legatura cu scoala sau cu vreo universitate, educatia financiara este totusi o materie ce ar trebui studiata de pe bancile scolii. De fapt, intregul scop al educatiei financiare este de a infiripa in simturi control total asupra banilor. Intr-o lume in care totul se invarte in jurul banilor, ar trebui sa invatam ca banii trebuie sa se roteasca in jurul nostru si nu invers.
Si pentru ca sunt cel mai apropiat exemplu, va spun sincer ca eu…chiar eu patesc sa ma las prinsa intr-un vartej ametitor de: „vreau bani”, „n-am bani”, „cheltuiesc mult, dar castig suficient”, „ce se intampla?”.
Portofelul meu si educatia financiara
Si in vremuri grele, inspir adanc si incerc sa pun alb pe negru tot ce am cheltuit si tot ce am castigat. Imi dau seama ca traiesc un prezent intens, fara vreo grija de viitor. Ma gandesc doar la salariul de luna aceasta si pe ce cheltuiesc banii luna aceasta. Atat! Ei bine, educatia financiara indreapta aceste minti bolnave.
Viziunea asupra banilor trebuie indreptata spre viitor. Nu ma ajuta cu nimic ca reusesc sa cheltuiesc cu cap intreg salariul de luna aceasta. Nu ma ajuta cu nimic ca astept ziua de salariu cu sufletul la gura si portofelul gol. Ceea ce m-ar ajuta ar fi un plan de economisire, de eficientizare a cheltuielilor, de crestere permanenta si sustinuta a veniturilor.
Educatia financiara: educat sau needucat financiar?
Educatia financiara dezvolta simturi pe care oricine le are, dar prea putini le valorifica. Oricine poate economisi, oricine poate investi. Diferenta intre oamenii educati financiar si cei needucati financiar este perioada de timp asupra carora isi focalizeaza investitiile. Cei din prima categorie isi directioneaza energiile inspre investitii profitabile pe termen lung, pe cand cei din a doua se gandesc la viitorul apropiat si la modalitati urgente de a-si spori veniturile.
Educatia financiara intr-un exemplu familist
Si ca sa va conving va dau si un exemplu: o pereche de frati gemeni ( X si Y sa ii numim). Au crescut si s-au dezvoltat in aceleasi conditii, au absolvit acelasi liceu si aceeasi universitate si evident in acelasi domeniu. Ambii se angajeaza pe un salariu de M banuti in aceeasi firma. Dupa 2 ani, fratele X accepta o promovare pe o pozitie de leadership, salariul ii creste, orele suplimentare se inmultesc. Incepe se economiseasca pentru ca vrea sa isi cumpere o casa si o masina si o nevasta. Timpul trece, leafa merge, X munceste.
Fratele Y economiseste, nu accepta o promovare, insa in paralel investeste intr-o afacere proprie. Trece un an, trec doi. Fratele X isi ia casa, isi ia masina, nu gaseste nevasta pentru ca nu are cand, acelasi job, acelasi salariu. Afacerea proprie a fratelui Y incepe sa mearga si sa infloreasca. Reuseste sa scoata din ce in ce mai multi bani din afacere, este sef acum si are un salariu mult mai mare decat X. Parintii primesc anual felicitari din concedii: „Salutari de pe litoralul Marii Negre. Cu drag, X.” , „Salutari din Oceanul Pacific. Cu drag, Y”.
Cred ca exemplul este evident pentru a delimita clar la ce ajuta educatia financiara. Poate nu ai idei inovatoare acum, dar economiile nu au omorat pe nimeni inca. Daca intr-o zi vei avea o idee stralucita ce iti va aduce profit in 3-4 ani, nu mai sta pe ganduri! Imbratiseaza oportunitati serioase, nu te multumi cu putini si planifica mutarile banilor tai din timp.
mi-a placut, felicitari !