Te-ai hotarat sa-ti creezi un buget personal? Nu trebuie decat sa urmezi cele 5 etape de mai jos:
1. Stabilirea obiectivelor financiare
Prima dintre aceste etape in stabilirea unui buget este fixarea unor obiective. Acestea trebuie sa fie realiste, specifice, masurabile si definite in timp: o vacanta la ski iarna urmatoare, achizitionarea unei piese de mobilier de care chiar ai nevoie in urmatoarele 3 luni.
2. Calcularea venitului lunar
In cadrul acestei etape adaugi: salarii, venituri din dobanzi, venituri provenind de la un membru al familiei (parinti), venituri din chirii, venituri din activitati extraprofesionale.
3. Calcularea cheltuielilor lunare fixe si variabile.
Este cea mai complexa dintre cele 5 etape in stabilirea unui buget. Cheltuielile se grupeaza astfel:
– Cheltuieli fixe- chiria, ratele la credite, leasing masina, benzina, electricitate, toate acele cheltuieli care nu pot fi evitate luna de luna;
– Cheltuieli variabile- cheltuieli cu alimente nenecesare (dulciuri), imbracaminte, iesiri cu prietenii, vacante neprevazute, cheltuieli care variaza de la luna la luna.
O categorie aparte de cheltuieli importante sunt cele referitoare la asigurarea de viata, pensia privata, asigurarea locuintei sau a masinii care de regula se realizeaza trimestrial, semestrial sau doar o data pe an.
4. Compararea bugetului disponibil cu cheltuielile reale.
In acest mod iti poti da seama daca cheltuielile tale exced posibilitatile reale si poti face ceva astfel incat, prin reducerea cheltuielilor sau sporirea veniturilor, aceste 2 elemente sa fie in echilibru.
5. Urmarirea evolutiei situatiei financiare si revizuirea propiul buget de-a lungul timpului.
Cresterea veniturilor nu ar trebui sa presupuna in mod automat si o crestere a cheltuielilor; dimpotriva, o acumulare.
Etape in stabilirea unui buget de toata frumusetea
Urmeaza aceste etape in stabilirea unui buget si vei sti cu exactitate clipa de clipa situatia ta financiara si ce sanse reale de realizare a obiectivelor financiare ai.
Comentarii recente