Te intrebi ce se intampla cu banii tai in caz de faliment bancar?
Chiar daca ti se pare incredibil de crezut, exista un inger pazitor al banilor pe care ii depui, uneori cu prea multa incredere, la diverse institurii bancare.
Daca la inceputul anilor ’90 nu exista o legislatie care sa asigure garantarea sumelor depuse de populatie in banci si niciun fond menit sa despagubeasca pagubitii, astazi miracolul care ne pazeste de paguba pe care ar putea sa ne-o provoace un faliment bancar se numeste: Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGB). Fara sa incerc sa iti induc vreun sentiment de panica in ceea ce priveste siguranta banilor depozitati de tine in banca, tin sa te informez ca in ultimii 12 ani, 7 banci au cunoscut falimentul in Romania. Din fericire, FGB a platit compensatii in valoare de 512,2 mil. de lei pagubitilor.
Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGB) si… dormi linistit, in caz de faliment bancar?
Fondul avea la jumatatea anului in curs disponibilitati de 2,1 mld. de lei (500 mil. euro), suma cu care statul poate sa intervina in cazul unui faliment bancar.
Ce depozite sunt garantate? Fondul garanteaza depozitele persoanelor fizice dar si pe cele ale firmelor mici si mijlocii la bancile locale (cu exceptia celor care functioneaza in regim de sucursala), in limita a 100.000 de euro, suma fiind dublata in acest an.
Desi specialistii nu prevestesc nici un faliment bancar in perioada imediat urmatoare, trebuie sa stii ca Fondul este capabil sa fata unei astfel de probleme, din pacate doar la scara mica. In cazul in care ar fi vorba de falimentul unei banci mari, cu siguranta nu ar putea acoperi suma care ar trebui returnata pagubitilor.
Deci, cu FGB…nu dormi chiar linistit…;)
Concluzia: Nu suntem cu adevarat la adapost de prejudiciul pe care ni l-ar putea aduce un faliment bancar…
…Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) avand disponibilitati care reprezinta doar 1,6% din valoarea depozitelor garantate (in crestere fata de anul trecut, cand reprezenta doar 1,2% din valoarea acestor depozite).
Pe plan international se incearca totusi instituirea unei reguli prin care fondurile care garanteaza despagubirea deponentilor, sa aiba fonduri suficiente pentru a acoperi prejudiciile aduse de falimentul a 2-5 banci de dimensiune mica sau a 2-3 banci de dimensiune medie.
Tot ce putem spera este ca in urmatorii ani procentul din totatul depozitelor asigurat de FGB va creste simtitor si ca ne va putea oferi garantia ca in cazul unui faliment bancar, sumele depuse de noi la institutia bancara falimentara vor putea fi recuparate.
Comentarii recente