In ce investim in 2012?! Ne raspund specialistii financiari si oamenii de afaceri
Criza datoriilor suverane a adus suprematia euro pe marginea prapastiei, unii specialisti previzionand ca moneda unica europeana va deveni extrem de slaba in 2012. In acest context economic, specialistii si consultantii ii sfatuiesc doar pe investitorii cu apetit de risc sa scoata banii de la saltea.
Daca te intrebi care este valuta in care ar trebui sa iti pastrezi banii, iata ce recomandari face omul de afaceri Nils Schnecker:
„La sume mai mici, banii trebuie tinuti in banci in lei. Pretul la depozite va creste, ca atare e un moment bun. Nu recomand Bursa, nici investitia in diverse metale ”.
In ce investim daca nu avem apetit pentru risc
Recomandarile specialistilor legate de investitii se pastreaza rezervate, majoritatea considerand ca aceasta perioada este una propice pentru investitii doar in cazul celor cu adevarat curajosi, solutia recomandata de cele mai multe voci de specialitate fiind economisirea.
Radu Craciun, director Eureko Pensii, este si el de parere ca in momentul de fata capitalul banului trebuie pastrat, nu inmultit. „Acest lucru il poti realiza fie prin depozite bancare, fie prin titluri de stat. Daca ulterior crezi ca banii respectivi vor fi cheltuiti in euro atunci e bine sa pui bani deoparte in euro. Investitia in aur mi se pare o idee buna, insa depinde in ce context. Pentru investitorii persoane fizice, cotatiile sunt destul de largi. E o diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare”, spune Radu Craciun, citat de Business24.
In ce investim noi, aventurierii financiari
Daca nu te numeri printre investitorii conservatori care asteapta sa se linisteasca apele europene, te poti aventura in plasarea de bani in active ale unor companii cu dificultati financiare, sau chiar in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).
Unii oameni de afaceri isi indreapta gandurile catre agricultura: „Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine”, spune Vladimir Cohn.
2012 este, asadar, un an reticent in ceea ce priveste investitiile financiare, si mai degraba un an al depozitelor in lei. Cine se mai abtine?!
Comentarii recente