Inventii romanesti celebre de care ai auzit…
…si cele de care nu ai auzit sunt dovada ca nu ducem lipsa de minti creatoare pe taramul mioritic. Inventatorii sunt o specie aparte de oameni, sunt aceia care creeaza lucruri minunate, care ne fac viata mai usoara, lucruri pe care de cele mai multe ori ni le insusim fara sa fim prea recunoscatori. Din pacate, numele inventatorilor, daca nu ne sunt straine cu totul, sunt intr-un colt de memorie pe care nu il accesam prea des.
Succesul acestor creatori de inventii romanesti celebre, aplaudati la vremea lor dar uitati de posteritate, poate da incredere acelor oameni care inca mai incearca sa creeze lucruri revolutionare, inventii care nu le vor umple doar conturile bancare ci ne vor face viata un pic mai usora.
O inventie te poate imbogati, dar vine cu o mare responsabilitate: creearea unui obiect pe care oamenii de pretutindeni il vor folosi dupa bunul lor plac. Asa ca inainte de a-ti afisa inventia, ia in calcul ce lucruri bune pot fi obtinute cu aceasta, dar nu uita sa verifici daca nu cumva inventia ta poate fi folosita si in scopuri mai putin bune.
Inventii romanesti celebre si inventatorii lor…
1.Cibernetica: Stefan Odobleja
In 1929, medicul Stefan Odobleja publica studiul: „Metoda de transonanta toracica”, in care enunta pentru prima oara legea reversibilitatii, iar in anul 1937 isi publica opera capitala ”Psihologia consonatista”. In aceasta lucrare face publica prima varianta a conceptiei cibernetice generalizate. Din anul 1972, Stefan Odobleja isi dedica timpul studierii teoriei conform careia originea ciberneticii se afla in psihologie.
2.Diorama: Grigore Antipa
Diorama este reprezentarea spatiala a unui colt de natura in care se expun, in muzee, animale impaiate sau manechine. Grigore Antipa, biolog, zoolog, ecolog si profesor universitar, a fost primul care s-a gandit la o astfel de redare a unei portiuni de peisaj. El a intemeiat Muzeul National de Istorie Naturala din Bucuresti, unde si-a prezentat pentru prima oara dioramele in 1907.
3.Stiloul: Petrache Poenaru- una dintre acele inventii romanesti celebre cu adevarat…
…fiind putini care nu au auzit de inventatorul renumitului obiect de scris. Petrache Poenaru a fost nu doar un mare inventator ci si o adevarata figura istorica, fiind secretarul lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei. Inginer, matematician, creatorul steagului Romaniei Moderne, pandurul Petrache Poenaru a parasit tara in 1826, dupa infrangerea lui Vladimirescu. Primise o bursa de studii in Franta pentru a-si continua studiile la Ecole Polytechnique din Paris.
La 25 mai 1827, Petrache Poenaru obtine Brevetul francez 3208 pentru „plume portable sans fin, qui s’alimente ellememe avec de l’encre” (condei portaret fara cerneala, alimentandu-se el singur cu cerneala).
4. Pila Karpen: Nicolae Vasilescu-Karpen
Nicolae Vasilescu-Karpen a inceput sa lucreze la pila electrica care genereaza energie la nesfarsit, inca inainte de Primul Razboi Mondial, aceasta fiind brevetata in 1922.
Minunea, acest perpetuum mobile (un aparat care se misca la nesfarsit), se afla in Muzeul National Tehnic, unde functioneaza din 1950. Doar timpul va hotari daca inventatorul a fost cu adevarat creatorul unei pile care genereaza energie la nesfarsit, o astfel de pila putand alimenta o nava spatiala.
5.Avionul cu reactie – Henri Coanda
Inventia aerodinamica a fost prezentata in 1910, la ce-a de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Aeronautica din Marele Palat de pe Champs-Elise, unde atipicul (pentru acea vreme) avion i-a lasat pe toti cu gura cascata. Motorul cu reactie inventat de Coanda, o noutate absoluta in lumea aeronauticii de atunci este una dintre acele inventii romanesti celebre care ar trebui sa te faca mandru ca te-ai nascut pe acelasi pamant si vorbesti aceeasi limba cu ilustrul inventator.
Alte inventii romanesti celebre
6.Vaccinul antiholeric: Ioan Cantacuzino (1913)
7. Gerovital: Ana Aslan (1952)
8. Injectia cu insulina: Nicolae Paulescu (1921)
9. Scaunul ejectabil: Anastase Dragomir (1930)
10.Prima ambarcatiune cu reactie: Alexandru Ciurcu (1886)
11.Biospeologia: Emil Racovita (1904)
12.Sonicitatea: Gogu Constantinescu (1918)
…Si multi altii de care vom vorbi cu siguranta pe viitor.
Comentarii recente